Події останніх місяців, які відбулись у нашій державі, ще раз підтвердили недопустимість централізації влади. Тільки сильне і дієве місцеве самоврядування, перерозподіл повноважень на користь органів місцевого самоврядування та децентралізація бюджету можуть забезпечити безповоротність і успішність змін в Україні.

Питання про необхідність реформування місцевого самоврядування відповідно до європейських зразків піднімалось протягом усіх років незалежності України, але так і не було вирішене – бо у політиків вищих ешелонів влади не було на те політичної волі. Сьогодні у нашої держави відкрилось вікно можливостей для здійснення тих кроків, які дійсно здатні змінити країну, змінити систему, а не окремі персоналії. І ми повинні нарешті здійснити той крок, який зробить Україну по-справжньому сильною, європейською, демократичною державою.

Європейська Хартія місцевого самоврядування, яка визначає, що «місцеві власті є однією з головних підвалин будь-якого демократичного режиму», була ратифікована Україною у 1997 році, але її положення реально до сих пір не виконуються.

Це стосується і повноважень органів місцевого самоврядування. Стаття 4 Хартії визначає, що «муніципальні функції, як правило, здійснюються переважно тими властями, які мають найтісніший контакт з громадянином», а на сьогодні вирішення більшості питань місцевого значення перебрали на себе державні органи.

Це стосується і фінансового забезпечення цих повноважень. Згідно Статті 9 Хартії «фінансові ресурси органів місцевого самоврядування повинні відповідати повноваженням, наданим їм Конституцією чи законом», а цього насправді немає і з кожним роком бюджет держави стає все більш централізованим.

Це стосується і прийняття рішень на державному рівні, оскільки згідно статті 4 Хартії «необхідно консультуватись із органами місцевого самоврядування, наскільки це можливо, своєчасно і належним чином у процесі планування і ухвалення будь-яких рішень, які безпосередньо їх стосуються», а з думкою місцевого самоврядування в останні роки ніхто не рахувався.

Виходячи зі всього сказаного, я звертаюсь до усіх представників органів місцевого самоврядування з проханням підтримати ініціативу проведення уже цього тижня позачергових загальних зборів Асоціації міст України, на яких:

  1. Звернутись з вимогою до Верховної Ради України внести зміни в офіційний переклад Європейської Хартії місцевого самоврядування, оскільки в ратифікованій раніше редакції було здійснена підміна ряду понять, які виражають суть місцевого самоврядування і містяться в оригіналі тексту Хартії;
  2. Звернутись з вимогою до Кабінету Міністрів України щодо необхідності безумовного виконання положень Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування», який передбачає участь представників місцевого самоврядування у прийнятті будь-яких рішень, які стосуються питань, віднесених до компетенції органів місцевого самоврядування;
  3. Створити робочу групу, яка не пізніше, ніж у місячний термін, спираючись на вже існуючі напрацювання, з залученням експертів Ради Європи, які і раніше брали участь у цьому процесі, підготувала б узгоджений проект Концепції реформування місцевого самоврядування і проекти першочергових Законів України, які б забезпечили впровадження положень Європейської Хартії не на словах, а у дії. Після чого ми повинні подати їх для розгляду у Верховній Раді України і вимагати від народних депутатів невідкладного їх прийняття.

Я прошу моїх колег з інших міст України – західної, східної, центральної, південної та північної – підтримати цю ініціативу, бо бажання забезпечити благополуччя членів наших територіальних громад і реальну можливість їх активної участі у визначенні шляхів свого власного розвитку і розвитку нашої держави, – це те, що нас об’єднує, а не роз’єднує.

З повагою,
Вінницький міський голова                                             Володимир Гройсман



Переглядів: 5311
Поширень: 0