На позачерговій сесії Вінницької міської ради, яку 3 березня скликав в.о. міського голови, секретар міської ради Сергій Моргунов, депутати прийняли звернення до вінничан, до громадян України, до центральних органів державної влади та міжнародного співтовариства.

У тексті, зачитаному Сергієм Моргуновим, зокрема йдеться: «…вперше за всі роки незалежності, Україна має справу з іноземним військовим втручанням у внутрішні справи країни. Порушуючи міжнародне право і міжнародні договори, Рада Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації 1 березня 2014 року одностайно підтримала звернення Президента Росії Володимира Путіна і надала згоду на використання збройних сил Російської Федерації на території України».

Депутати закликають вінничан у ці важкі часи об’єднатись, бути виваженими, діяти згуртовано та відповідально; органи центральної влади – вжити вичерпних заходів щодо стабілізації ситуації і збереження територіальної цілісності України; міжнародну спільноту – засудити посягання на суверенітет і територіальну цілісність України та гарантувати виконання Будапештського Меморандуму 1994 року; громадян України - бути мудрими і не дозволити будь-яким стороннім силам зруйнувати державність нашої країни.

Виконуючий обов’язки міського голови також повідомив, що вчора він та голова Вінницької обласної ради Сергій Свитко домовились про одночасне проведення сесій обласної та міської ради для ухвалення відповідних звернень, а також спільно працювати і розраховувати на взаємну підтримку для збереження стабільної ситуації в області та місті. Раніше про це сьогодні сказав і сам Сергій Свитко, коли у Вінницькій ОДА віце-прем’єр з питань регіонального розвитку Володимир Гройсман представив новопризначеного Указом В. о. Президента України Олександра Турчинова голову Вінницької ОДА Анатолія Олійника.

З повним текстом звернення, за яке одноголосно проголосували всі присутні на сесії депутати, можна ознайомитись нижче:

Звернення Вінницької міської ради 6 скликання
з приводу суспільно-політичної ситуації в державі

Ми, депутати Вінницької міської ради, представляючи інтереси 370-тисячної територіальної громади м. Вінниці, заявляємо:

Зараз, вперше за всі роки незалежності, Україна має справу з іноземним військовим втручанням у внутрішні справи країни. Порушуючи міжнародне право і міжнародні договори, Рада Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації 1 березня 2014 року одностайно підтримала звернення Президента Росії Володимира Путіна і надала згоду на використання збройних сил Російської Федерації на території України.

В ці тяжкі часи для всієї нашої держави, яка зараз опинилась перед загрозою військової агресії з боку східного сусіда, ми звертаємося:

  • До вінницької територіальної громади – вінничани, в ці дні, як ніколи усім нам потрібно об’єднатись, бути виваженими, діяти згуртовано та відповідально. Ми заявляємо рішуче «ні» будь-яким категоричним заявам або радикальним діям, спрямованим на дестабілізацію ситуації та внесення неспокою в життя громади. Просимо усіх зберігати спокій та не піддаватись паніці. У Вінниці ситуація є контрольованою і стабільною. Для забезпечення безпеки городян у місті проводиться цілодобове патрулювання добровольцями низки громадських формувань спільно з міліцією та ДАІ.
     
  • До В.о. Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, РНБО – ми наполягаємо на вжитті вичерпних заходів щодо стабілізації ситуації і збереження територіальної цілісності України. Направити до Криму і Севастополю уповноважених осіб для моніторингу ситуації і надання підтримки українським військовим, які фактично в бойових умовах виконують свій обов’язок по захисту територіальної цілісності України. Ми визнаємо легітимність діючої влади та вимагаємо від неї ефективних дій. Зі свого боку – ми готові і будемо в межах делегованих нам Конституцією України та чинним законодавством повноважень допомагати органам центральної влади у цьому.
     
  • До громадян України від сходу до заходу, від півдня до півночі – ми просимо Вас бути мудрими і не дозволити в ці важкі для всіх дні будь-яким стороннім силам зруйнувати наше з Вами спільне надбання – нашу державність. Україна є єдиною, соборною, неподільною державою, яка багато сторіч виборювала свою долю. Ми – єдиний народ!
     
  • До міжнародного співтовариства – рішуче засудити посягання на суверенітет і територіальну цілісність України та гарантувати виконання Будапештського Меморандуму 1994 року. За останні місяці ми всі відчували Вашу постійну підтримку і сподіваємось, що і зараз, у вкрай складні для всього нашого народу часи, Ви також підставите нам своє плече.

Сьогодні всіх нас має об’єднати єдина мета – захистити нашу країну. Переконані, що шляхом мирних переговорів, бажання і вміння почути один одного ми можемо досягти того, до чого прагнули стільки років – жити в демократичній європейській країні, де поважають права і свободи кожної людини, незалежно від її політичних переконань, національності, мови та віросповідання. Ми, громадяни України, маємо право на сильну, єдину, соборну і неподільну нову Україну!

Слава Україні!



Переглядів: 3608
Поширень: 0