Нотаріуси нарівні із державними реєстраторами зможуть надавати витяги населенню з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Це значно спростить реєстраційні послуги, зробить їх доступними та позбавить зайвих бюрократичних перепон.

Розширення кількості суб’єктів реєстраційних послуг передбачено проектом Закону «Про внесення змін до деяких Законів України щодо надання інформації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно», який розробило Міністерство юстиції України і який було схвалено на засіданні Кабінету Міністрів України та передано на розгляд Верховної Ради України.

Ухвалення Закону підвищить якість реєстраційних послуг, а розширення кількості суб’єктів, що надаватимуть інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, матиме позитивний соціальний ефект, оскільки створить комфортні умови для її отримання.

Як відомо, досі інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно надавали лише державні реєстратори у формі витягу.

Тепер для реалізації запропонованих змін проектом Закону передбачається викласти у новій редакції статтю 46-1 Закону України «Про нотаріат», яка визначатиме повноваження нотаріусів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Крім того, пропонується змінити статтю 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» в частині покладення на нотаріусів функції надання інформації про державну реєстрацію прав та їх обтяжень з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.



Переглядів: 3438
Поширень: 0