Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, нещодавно затверджену Урядом, презентували на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

Під час презентації Віце-прем`єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман висловив готовність співпрацювати з представниками усіх політичних сил для досягнення консенсусу в питаннях законодавчих змін, які стануть основою для практичного впровадження реформи.

Україна сьогодні набагато краще підготовлена до реформи місцевого самоврядування ніж Польща в 90-х, - Марцін Сьвєнцицький

«Є три речі, для досягнення яких я прийшов працювати в Уряд: це децентралізації влади, встановлення в Україні європейської системи самоврядування і професійна і якісна регіональна політика. Всі політичні партії є для мене партнерами – адже це питання успішності України», — зазначив Віце-прем`єр-міністр.

Він наголосив, що реформа, яка передбачає передачу значних повноважень органам місцевого самоврядування у містах, селах та селищах, надасть можливість громадам розвивати свої території, а з податків, які залишатимуться на місцях, інвестувати у інфраструктуру, освіту, охорону здоров`я та у вирішення нагальних проблем. Це призведе до збільшення ефективності використання державних коштів і сприятиме поступовому відродженню територій. Це підтверджується успішним досвідом країн, які впровадили у себе подібні реформи, зокрема, досвідом Польщі.

Зі свого боку голова групи польських експертів, які співпрацюють із фахівцями Мінрегіону над розробкою законодавчих змін щодо реформи місцевого самоврядування, депутат Сейму Республіки Польща і колишній президент Варшави Марцін Сьвєнцицький наголосив, що Україна має гарні стартові умови для реалізації реформи.

«Перший етап реалізації реформи місцевого самоврядування в Польщі припав на 1990 рік, коли було зафіксоване падіння ВВП на 10%, інфляція складала 500% на рік, а держава неспроможна була обслуговувати зовнішні борги. На всю Польщу був лише один професор і кілька його помічників, які знали, що таке реформа місцевого самоврядування і що з цим треба робити. Це були нові поняття, яким ми вчилися. В Україні сьогодні чимало експертів, з гарною освітою, досвідом, які обізнані у цих питаннях. Україна, незважаючи на всі зовнішні складнощі, набагато краще підготовлена до реформи, ніж Польща була на той час», - зазначив експерт.Давид Жванія

Голова парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія пообіцяв підтримку реформи Комітетом на усіх етапах її реалізації, хоча і зауважив, що депутатам треба буде намагатися досягти компромісів у складний міжвиборчий період.

Ми будемо сприяти тому, щоб реформа була максимально доступною для населення, щоб люди її сприймали і, найголовніше, знаходили своє практичне місце в тому, що вибудовується. Я ніколи не думав, що ми будемо цим займатися у міжвиборчий період. Але якщо сьогодні це не зробити, воно почне рухатись у зовсім іншому напрямку”, - наголосив він.



Переглядів: 3789
Поширень: 0