На Вінниччині закупівля молока від населення має проходити лише через молокоприймальні пункти. Таку принципову позицію обласної влади 19 травня висловив заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко керівникам молокопереробних підприємств під час наради з питань цінової ситуації, що склалася на ринку молока та молочної продукції в області.

«Низька закупівельна ціна на молоко, яка в середньому на Вінниччині становить 2 гривні 20 копійок за літр – це одна з основних проблем для селян,- підкреслив Андрій Гижко.- В регіоні тільки офіційно підписано 70 тисяч договорів між молокопереробними підприємствами і фізичними особами. Якщо взяти до уваги усіх членів сімей, то це 200 тисяч вінничан, які живуть за рахунок здачі молока. Останнім часом ми доклали максимум зусиль, аби ринок молока в регіоні став максимально доступним і прозорим. Ми вели конструктивний і лояльний діалог із підприємствами, які працюють в даній сфері, й надалі будемо враховувати можливості кожного з вас».

Влада наполягає на піднятті ціни молока у приймальних пунктах

Заступник голови облдержадміністрації також зазначив, що спеціально занижувати ціну на молоко від населення обласна влада не дозволить. Він чітко рекомендував встановити ціну не менше ніж 2 гривні 40 копійок на закупівлю молока від населення: «До того ж заготівля сировини має бути лише через молокоприймальні пункти та згідно укладених договорів» - резюмував Андрій Гижко.

Влада наполягає на піднятті ціни молока у приймальних пунктах

Стабілізувати ціни на закупівлю молока у населення потрібно задля того, щоб зберегти на Вінниччині молочну галузь – зауважив під час зустрічі директор департаменту регіонального економічного розвитку облдержадміністрації Олександр Якубик.

«В селі це основне джерело прибутку, яке мають люди. Однак їхнє терпіння не безмежне і через низькі ціни селяни почнуть втрачати інтерес до виробництва молока. А відтак люди продаватимуть ВРХ. Якщо нині буде різко зменшено поголів\'я худоби, то це також вплине на прибутки виробників молочної продукції та переробників. Тому нині надзвичайно важливо стабілізувати ціни на закупівлю молока у населення. Потрібно вжити всіх заходів, аби галузь не лише не втратила позитивні здобутки, а й не занепала", – наголосив Олександр Якубик.

Влада наполягає на піднятті ціни молока у приймальних пунктах

Під час наради начальник головного управління служби державної ветеринарної медицини в області Григорій Сидорук поскаржився на недобросовісних керівників молокопереробних підприємсв. Адже відчувши послаблення контролю з боку влади, деякі з них призупинили формування молокоприймальних пунктів, окремі почали закупівлю сировини "з коліс" і це тоді, коли пункти заготівлі молока в населених пунктах уже діяли.

Довідка: На Вінниччині станом на 19.05.2014 р нараховується 723 пункти заготівлі молока, на яких здійснюється закупівля молока від індивідуальних господарств населення. Крім них, для забезпечення холодового ланцюга «від доїння до переробки» встановлено 872 холодильних камери, що дає можливість утримувати в межах норми передбачені стандартизовані показники для якісного та безпечного сирого товарного молока.



Переглядів: 4067
Поширень: 0