Мінрегіон винесе на розгляд Уряду постанову про впровадження комплексного плану заходів щодо забезпечення поетапного заміщення газу іншими видами палива. Таке доручення дав Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час урядової наради з питань енергоефективності.

Зазначений план покликаний вирішити питання суттєвого зменшення залежності України від імпортного газу і скорочення споживання природного газу шляхом поетапного заміщення його іншими видами палива. До його розробки вже підключилися Міненерговугілля, Мінрегіон, Мінфін, Мінекономрозвитку, Держагентство з енергоефективності, НКРЕ та інші відомства, народні депутати – члени міжфракційного об’єднання «За енергетичну незалежність», а також представники профільних інститутів та асоціацій.

“Енергонезалежність – це сьогодні питання національної безпеки України, і ми маємо передбачити як механізми скорочення споживання газу, з одного боку, за рахунок впровадження сучасних енергоефективних технологій, а з іншого – створення стимулюючих механізмів для використання альтернативних джерел енергії”, – зазначив Володимир Гройсман.

Проблема полягає у тому, що в сьогоднішній ситуації у багатьох випадках перехід на альтернативні види палива виявляється для виробників тепла економічно менш вигідним, аніж використання газу. Це пов’язано з тим, що механізми компенсації тарифів діють тільки за умов використання газу. Тож пропонується удосконалити систему тарифоутворення в частині зменшення обсягу компенсації різниці у тарифах на теплову енергію, вироблену з природного газу, на користь збільшення такої компенсації на вартість теплової енергії, виробленої з альтернативних видів палива. При цьому, як зазначив Віце-прем`єр, провадження таких механізмів матиме ще й додатковий стимулюючий ефект для вітчизняної економіки, оскільки спрацьовуватиме механізм мультиплікатора: підтримку отримуватиме не «Газпром», а вітчизняні, і в першу чергу, місцеві виробники.

Комплексний план заходів також передбачає і реалізацію інших механізмів, спрямованих на стимулювання енергозбереження і використання відновлюваних джерел енергії, зокрема, покриття за рахунок держбюджету процентних ставок комерційних банків для кредитів, наданих під закупівлю енергозберігаючого обладнання, в тому числі, біоенергетичного теплогенеруючого обладнання із застосуванням біопалива.



Переглядів: 3497
Поширень: 0