Використання сучасних інформаційних технологій і впровадження в Україні електронного урядування змусить владу працювати ефективно, відкрито і зробить послуги, які державні органи надають громадянам, прозорими і доступними. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман під час круглого столу «Європейська модель електронного урядування для України».

Ми маємо дати людині тільки те, чого вона дійсно потребує, - Володимир Гройсман

Захід відбувся в Мінрегіоні за участі урядовців та експертів з Естонії, Польщі та Молдови, які поділилися досвідом кращих практик електронного урядування, що впроваджуються або вже впроваджено в цих країнах.

«Можливості електронного урядування дуже важливі для України сьогодні, оскільки старими інструментами неможливо побудувати європейську країну», – наголосив Віце-прем`єр-міністр.

Ми маємо дати людині тільки те, чого вона дійсно потребує, - Володимир Гройсман

За його словами, впровадження електронного урядування передусім забезпечить оперативний зворотний зв\'язок і постійний діалог влади з людьми. З іншого боку, процес надання послуг стане прозорим і відкритим що призведе до зниження рівня корупції. Крім того, послуги стануть доступними, у громадян з`явиться можливість їх дистанційного отримання.

«Перше, що нам потрібно зробити, - зменшити кількість непотрібних послуг, які «тиснуть» сьогодні на людей. Ми маємо дати людині тільки те, чого вона дійсно потребує. Це дозволить нам по-іншому побудувати якісні стосунки між державою і громадянином, знизити бюрократію, і найголовніше – змінити якість прийняття управлінських рішень», – підкреслив Володимир Гройсман.

Ми маємо дати людині тільки те, чого вона дійсно потребує, - Володимир Гройсман

Під час круглого столу виконавчий директор Центру електронного управління Молдови Стела Мокан, спираючись на досвід впровадження у Молдові електронного урядування, наголосила на необхідності якісної організації роботи в цьому напрямку і висловила готовність допомогти Україні налагодити таку роботу.

«Молдова почала діяльність у напрямку електронного уряду у 2011 році. За ці три роки збудована інфраструктура і вже є електронні послуги, які доступні у режимі он-лайн. Крім того, багато послуг було переведено у електронну форму – це, наприклад, отримання дозволів на подання податкових декларацій, а також щорічне звітування підприємств перед державою. Усі ці послуги були відцифровані і, відповідно, покращені», – сказала Стела Мокан.

Ми маємо дати людині тільки те, чого вона дійсно потребує, - Володимир Гройсман

Представник Естонії, державний радник зі стратегії інформаційно-комунікаційних технологій Сіім Сіккут повідомив, що електронне урядування дозволяє Естонії щорічно заощаджувати до 2% ВВП. Він зазначив, що15-річний досвід Естонії у впровадженні електронного урядування допоможе Україні закласти правильний фундамент у побудову цієї системи, і особливо, у питаннях інформаційної безпеки користувачів і формування платформи для безпечного обміну даними.

«Необхідно одразу забезпечити впровадження електронних послуг в режимі он-лайн, які би вже працювали – в Естонії ми розпочали з реєстрації та оподаткування підприємств, і водночас розбудовувати платформу безпеки. Адже коли люди бачитимуть вигоди послуг електронного врядування, вони бажатимуть більше таких послуг. Безперечно, для людей це буде більш відкритий, прозорий уряд, і сама функціональність уряду теж поліпшиться», – запевнив експерт.

Ми маємо дати людині тільки те, чого вона дійсно потребує, - Володимир Гройсман

Представник Міністерства управління і цифризації Польщі Маріуш Пшибишевський зазначив, що в Польщі електронні послуги доступні на всій території країни. «Це послуги в галузі оподаткування, митниці, статистики та в інших сферах. Але деякі проекти були не досить вдалими, тому ми хотіли б поділитися досвідом з Україною, щоб вона не повторювала наших помилок», – підкреслив пан Пшибишевський.

У свою чергу Володимир Гройсман зазначив, що впровадження кількох електронних послуг, яких люди очікують найбільше, стане одним з перших завдань новоствореного Агентства з електронного урядування.

Ми маємо дати людині тільки те, чого вона дійсно потребує, - Володимир Гройсман

«Агентство має дати адекватну відповідь запитам суспільства, і в першу чергу, викликам у боротьбі з корупцією. Нам вдалося сьогодні зібрати команду з фахівців високого ґатунку. І я думаю, що використовуючи можливості наших міжнародних партнерів, ми зможемо об`єднати у справі ще більше фахівців, які стануть рушійною силою цих процесів», – сказав він.

Володимир Гройсман повідомив, що агентство, яке розпочне повноцінну роботу протягом місяця, має розробити і впровадити стратегію електронного урядування в Україні.

Ми маємо дати людині тільки те, чого вона дійсно потребує, - Володимир Гройсман

Також він підкреслив готовність міжнародних донорів надавати фінансову та експертну допомогу Україні у впровадженні електронного урядування. «Питання фінансування дуже об`ємне, оскільки нам потрібно побудувати мережі, створити електронні продукти, навчити персонал працювати в цій системі. З іншого боку, система є швидкоокупною, адже нам не потрібно буде закуповувати папір і ми зможемо значно скоротити чиновницький апарат, а це значна економія бюджету», – зазначив Віце-прем’єр-міністр.



Переглядів: 3734
Поширень: 0