Віце-прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликав донорську спільноту до співпраці над Планом відновлення і зростання 2014-2016 років, який Уряд розробляє для подолання викликів, що стоять перед Україною, та повернення української економіки на шлях сталого розвитку. До такої співпраці український урядовець запросив на зустрічі високого рівня з питань координації та впровадження міжнародної донорської допомоги, яка 8 липня проходить в Брюсселі.

«Сьогодні Україна зіштовхнулася з новими викликами, які не можуть бути подолані стандартними підходами. Напрацьований спільно із МВФ пакет дозволив зупинити падіння країни у прірву. Однак російська агресія – військова, інформаційна, економічна і енергетична – ставить перед нами безпрецедентні вимоги. Саме вони вимагають залучення додаткових ресурсів», - сказав Володимир Гройсман. Він наголосив, що головним донором України сьогодні є її народ. Мільйонами гривень громадяни самостійно фінансують українське військо і гуманітарні проекти.

Володимир Гройсман закликав донорську спільноту до співпраці над Планом відновлення і зростання 2014-2016 років

«Але героїчних зусиль кожного українця не вистачає. Для подолання викликів, які стоять перед Україною, та повернення української економіки на шлях сталого розвитку Уряд розпочав підготовку Плану відновлення і зростання на період 2014-2016 років. Свого часу подібний план відновлення, відомий як План Маршалла, допоміг відродитись Європі. Сьогодні саме такий план потрібен й Україні. І ми закликаємо вас, шановні колеги, долучитися до його формування», - звернувся до учасників зустрічі високого рівня Володимир Гройсман.

Він додав, що цей План Україна має намір презентувати на Міжнародній конференції донорів, яку заплановано провести восени цього року.

У своєму виступі Віце-прем’єр запевнив, що донорська допомога «не піде на проїдання». За його словами, на додаток до сфер, визначених Угодою про асоціацію та Європейським порядком денним реформ, Уряд України серед пріоритетів бачить реалізацію проектів, які закладуть надійні підвалини для захисту кордонів.

Володимир Гройсман закликав донорську спільноту до співпраці над Планом відновлення і зростання 2014-2016 років

«Саме вони одного дня стануть зовнішніми кордонами ЄС. У нас уже є такий досвід спільної роботи по західних кордонах, тепер мова йде про кордони східні. Зокрема, сьогоденні реалії ставлять на порядок денний потребу у переобладнанні кордону у відповідності до найкращих світових практик. Поряд із адекватною технічною та фінансовою допомогою, для нас вкрай важливо забезпечити функціонування механізму раннього попередження кризових ситуацій на кордоні, а також створення системи визначення зовнішніх ризиків», - зазначив Володимир Гройсман.

Серед пріоритетів України він також назвав проекти, які сприятимуть адаптації до нових умов десятків тисяч людей, що були вимушені залишити свої домівки.

«Внутрішньо переміщені особи або вимушені переселенці – це нова, болюча, досі незнайома для України проблема. Вона стала наслідком агресії проти України, її вирішення жодним чином не можна відкладати. Якщо питання тимчасових переселенців зі Сходу може бути вирішене ближчим часом після стабілізації у цьому регіоні, то проблема кримських переселенців зберігатиме свою актуальність ще тривалий час», - наголосив український урядовець.

Володимир Гройсман закликав донорську спільноту до співпраці над Планом відновлення і зростання 2014-2016 років

Ще одним пріоритетом нашої країни Володимир Гройсман назвав розробку спеціальної реабілітаційної програми для регіону Донбасу.

«Її метою стане забезпечення інфраструктурного та соціально-економічного відновлення Донецької та Луганської областей, у т.ч. шляхом створення нових робочих місць», - сказав Віце-прем’єр.

Він наголосив, що «Україні не потрібні просто гроші. Ми просимо дієву допомогу на реалізацію конкретних програм і проектів, які підтримають трансформацію України у розвинуту європейську державу, економічно і політично інтегровану в європейську спільноту. Ці проекти ми пропонуємо реалізовувати прозоро і відкрито, під повним контролем донорської спільноти та за встановленими нею правилами».

Віце-прем’єр-міністр запросив учасників зібрання сформувати і направити в Україну місію з оцінки потреб, яка дозволить спільно визначити ключові короткотермінові пріоритети та необхідні ресурси. Також він закликав партнерів України спільно сформувати оргкомітет з підготовки Міжнародної конференції донорів.



Переглядів: 3645
Поширень: 0