«Україна має всі необхідні технічні можливості для транспортування тіл загиблих в результаті катастрофи MH17, єдина проблема - забезпечення безпечного доступу фахівців на територію падіння авіалайнера» - повідомив Віце-прем\'єр-міністр Володимир Гройсман, який очолює Державну комісію з розслідування катастрофи літака Boeing-777 "Малазійських авіаліній" на прес-брифінгу в Українському Кризовому Медіа Центрі.

За його словами, на сьогодні головним завданням слідчої комісії і української влади є вивезення тіл загиблих з місця падіння літака на безпечну територію, а також постійний доступ фахівців і міжнародних експертів до місця трагедії для повноцінного, відкритого, прозорого розслідування та встановлення всіх деталей авіакатастрофи.

«Цілий день комісія працювала під постійним контролем Президента України та Прем\'єр-міністра. Президент надав літак для доставки всіх міжнародних та українських експертів на місце катастрофи. Але ми не отримали з боку бойовиків, контролюючих територію падіння літака, ніяких гарантій безпеки експертів», - повідомив він.

За словами Володимира Гройсмана, на сьогоднішній день комісією досягнуто домовленості з бойовиками про те, що фахівцям з Держслужби надзвичайних ситуацій України спільно з спостерігачами ОБСЄ дадуть можливість перемістити тіла загиблих людей у спеціальні вагони-рефрежератори залізничного транспорту і відправити їх за місцем, де буде проведена їх експертиза.

«Попередня домовленість з тими, хто контролює територію падіння літака, про переміщення цих тіл, досягнута», - підкреслив він.

Володимир Гройсман повідомив, що станом на вечір 19 липня було знайдено 192 тіла загиблих в авіакатастрофі. За офіційними даними на борту літака знаходилося 298 пасажирів, 80 з яких діти.

Радіус розслідування і пошуку розтягнувся до 35 кілометрів, на оперативних роботах задіяно більше 200 співробітників Держслужби надзвичайних ситуацій України і 20 одиниць техніки.

Віце-прем’єр зазначив, що фахівці ДСНС продовжують пошукові роботи, проте пошуки ускладнюються тиском на них терористів, які контролюють територію падіння літака. «Вони працюють під тиском озброєних людей, тобто не можуть повноцінно виконувати завдання, які на них покладені», - повідомив він.

Значним кроком вперед у проведенні розслідування став би доступ до бортових самописців. Однак Володимир Гройсман повідомив, що інформації про місцезнаходження «чорних ящиків» поки немає. Віце-прем\'єр не виключає ймовірності того, що самописці були вивезені терористами раніше.

Володимир Гройсман повідомив про зустріч Державної комісії з послами іноземних держав, чиї громадяни загинули внаслідок теракту. Крім того, комісія провела ряд зустрічей з міжнародними експертами.

«Експерти прибули в Україну для розслідування цієї жахливої ​​трагедії і для вирішення питань, пов\'язаних з транспортуванням невинно загиблих мирних громадян різних країн», - зазначив він.

За словами Володимира Гройсмана, робота комісії, всіх дипломатичних представництв в Україні та експертів скоординована, і тепер вони спільно працюють над вирішенням проблеми.

Також Віце-прем\'єр підкреслив, що Україна в будь-який момент готова буде прийняти і безкоштовно розмістити групи родичів і близьких загиблих, по приїзді їх в Україну.

Крім того, Володимир Гройсман повідомив, що українська сторона не припускала можливості використання терористами високотехнологічних систем ППО, вражаючих ціль на висоті більше 10 км.

«У терористів апріорі не могло бути такої зброї. Ми розуміємо, що ця зброя іноземного виробництва, і, за даними наших служб, була поставлена терористам Російською Федерацією», - сказав він.

Володимир Гройсман також зазначив, що в ході проведення АТО українськими військовими не застосовувалося подібна зброя.

«Я ніколи не повірю, що пересічний бойовик може використовувати систему «БУК». Такою зброєю можуть керувати лише кадрові висококваліфіковані військові», - сказав Віце-прем\'єр-міністр.



Переглядів: 3023
Поширень: 0