Уряд України пропонує концепцію фінансової децентралізації, яка передбачає бюджетну автономію регіонів, формування фінансово і економічно спроможних громад, бюджетну децентралізацію, нові підходи в системі бюджетного вирівнювання і зарахування частини загальнонаціональних податків до місцевого бюджету. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк на засіданні Кабінету Міністрів у середу, 6 серпня.

«Тепер місцеві ради самостійно будуть приймати свої бюджети, не чекаючи рішення центрального Уряду», - сказав Глава Уряду.

Арсеній Яценюк повідомив, що Уряд передає два базові податки – податок на нерухомість і єдиний податок - до місцевих бюджетів.

За його словами, Уряд сподівається, що Верховна Рада України 12 серпня ухвалить законопроект про бюджетну децентралізацію.

Цей проект закону, наголосив Арсеній Яценюк, передбачає передачу регіонам прав на бюджетну автономію: «Хочете більше заробляти – ви отримуєте таку можливість. Ви отримуєте інструменти у вигляді податків, які збираються і залишаються в місцевому бюджеті. Чим краще працюєте, тим більше заробляєте. Чим гірше працюєте на місцях – тим менше заробляєте і вас виженуть, так як ви обрані в місцеві органи влади».

«Наша позиція наступна - ми віддаємо повноваження, віддаємо ресурси, але разом із цим ми віддаємо відповідальність», - додав він.

Він нагадав, що до Парламенту внесено проект закону про об\'єднання територіальних громад: «Ми не повторюємо помилок, які були зроблені десять років тому, коли адміністративно-територіальну реформу робили з-під палки і примусово. Наш закон передбачає наступне: хочете об\'єднатися – самостійно об\'єднуйтесь. Якщо ви об\'єдналися і стали сильніші, то у вас більше грошей, більше ресурсу і сильніша економіка. Ми економічно зацікавили регіони і території до об\'єднання».

Глава Уряду також зазначив, що сьогодні всі кошти місцевих бюджетів обслуговуються в Державному казначействі: «Місцеві керівники нарікають на систему обслуговування. Ми готові віддати ці кошти і передати їх на обслуговування в банківську систему України. Зібрали податки – розміщайте в своєму банку, користуйтесь цими грошима так, як вимагає від вас територіальна громада».

Окрім того, за словами Арсенія Яценюка, Уряд відмовляється від того, щоб контролювати і давати дозволи на отримання кредитів територіальним громадам від міжнародних фінансових організацій: «Якщо у вас фінансово сильний, фінансово спроможний регіон і вам хтось дає кредити – приймайте самостійно рішення про залучення кредитів від міжнародних фінансових організацій».



Переглядів: 3409
Поширень: 0