Відповідальність співвласників за спільне майно, удосконалення механізмів розпорядження спільною власністю, можливість вільного вибору форм та способів управління спільним майном, а також можливість прийняття узгоджених рішень щодо управління багатоквартирним будинком – ці та інші норми закладені в законопроект «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» і спрямовані на забезпечення ефективного управління багатоквартирним будинком. Законопроект, розроблений Мінрегіоном, Уряд вже направив на розгляд Верховної Ради України.

Як пояснив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов, законопроект визначає чітко, що є спільним майном, що належить суб’єктам права власності у багатоквартирному будинку, встановлює механізм визначення частки кожного співвласника у спільному майні. Також документом визначено та конкретизовано основні права і обов’язки співвласників багатоквартирного будинку.

За словами Андрія Білоусова, законопроект визначає альтернативні моделі управління спільним майном у багатоквартирному будинку, чого раніше не було.

«Мешканці зможуть або ж самостійно управляти своїм будинком, або шляхом створення ОСББ, або передати всі чи частину цих функцій фізичній особі-підприємцю чи юридичній особі управителю на підставі договору. Ми сьогодні чуємо багато нарікань на роботу житлово-експлуатаційних організацій. З прийняттям цього закону, мешканці, не задоволені роботою ЖЕО, зможуть з ним розпрощатися. Цей механізм забезпечить розвиток ринку управителів житлом. Навіть житлово-експлуатаційні організації, які сьогодні не конкурентоздатні, якщо захочуть залишитися на ринку, змушені будуть змінювати свої підходи до роботи і перетворюватися на ті організації, чиїми послугами захочуть користуватися споживачі – мешканці багатоповерхівок», - сказав Андрій Білоусов.

Він наголосив, що тільки обравши прийнятний для свого будинку спосіб управління ним, мешканці зможуть вирішити питання дірявих дахів, занедбаних сходових кліток, ліфтових кабін тощо.


Переглядів: 2680
Поширень: 0