Зустрічі у Мінську привели до певних результатів, заявив Президент України Петро Порошенко журналістам за підсумками переговорів з лідерами Білорусі, Казахстану, Росії та представниками  Європейського Союзу.

«Головна наша мета - це мир. Ми вимагаємо рішучих дій, які здатні принести мир на українську землю», - заявив Президент.

В ході зустрічі обговорювалось ключове питання - закриття українсько-російських кордонів для унеможливлення переміщення техніки, найманців та боєприпасів. Наголошувалось на важливості консультацій прикордонників для реалізації цього завдання.

Порошенко говорив з Путіним про закриття кордонів, але перемир’я можливе тільки з обох боків і при участі ОБСЄ

Президент повідомив, що за результатами переговорів мають розпочатися консультації між начальниками Генеральних штабів. «Ми домовилися, що через тристоронню контактну групу проведем консультації для того, щоб якнайшвидше перейти на режим двостороннього припинення вогню, контроль за яким буде здійснюватися представниками моніторингової місії ОБСЄ», - поінформував він.

За словами Президента, сторони погодилися з необхідністю активізації діяльності тристоронньої контактної групи.

В свою чергу, Високий представник ЄС Кетрін Ештон зазначила, що головне на сьогодні – мир і безпека та припинення військових дій, а також знаходження шляхів забезпечення безпеки українсько-російських кордонів. Вона повідомила, що під час обговорення економічних аспектів імплементації Угоди відбулась «позитивна дискусія».

Петро Порошенко акцентував на тому, що під час всіх зустрічей у Мінську мова йшла про імплементацію мирного плану Президента України з врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях. «Ми наполягли на тому, щоб в першу чергу було досягнуто домовленість про забезпечення свободи для українських громадян, які незаконно утримуються», - повідомив Президент. «Логіка мирного плану в решті решт була підтримана всіма без виключення головами держав», - зазначив Петро Порошенко.

У контексті обговорення імплементації Угоди між Україною та ЄС щодо зони вільної торгівлі було домовлено про початок консультацій на рівні експертів, які забезпечать мінімізацію наслідків імплементації цієї Угоди для країн-сусідів.

Президент повідомив, що 6 вересня відбудуться переговори з енергетичних питань за участі міністрів палива та енергетики України, Росії та Європейського Союзу. 30 серпня у Брюсселі Україна проінформує керівників ЄС про подальші дії щодо імплементації Угоди.



Переглядів: 3546
Поширень: 0