Анатолій Гриценко у ВінниціГості повідомили, що мають своє бачення, як зробити державну владу ефективною і відповідальною, і відповідно – запропонували зміни до Конституції, які для цього треба внести. Так само вони переконані, що на нинішньому етапі найбільш ефективне рішення – це всенародно обраний Президент, який є главою держави і керівником виконавчої влади, який формує і сам очолює Кабінет Міністрів. Президент заступає на посаду і вже на другий день своїм указом оголошує склад уряду. Без коаліційних угод. Без кількох місяців переговорів.

Системно ж вирішити це питання А.Гриценко пропонує у власній Конституції Порядку, де вказує свої основні позиції по ключовим проблемам українського суспільства. За словами А.Гриценка найбільших змін потребує найслабша ланка — організація державної влади. «В країні треба невідкладно навести порядок. Демократичний порядок. Демократія – це закон і його суворе дотримання на користь людей, які є головним носієм демократії і влади» - зазначив Голова парламентського комітету.

За його словами для наведення порядку потрібна сильна і ефективна влада. Сильна не каральними функціями, а сильна розумом, здатна дивитися вперед не лише на один крок, здатна приймати відповідальні рішення і домагатися їх реалізації. Як зауважив високопосадовець у випадках, коли влада ухвалює розумні рішення, вони не виконуються самою ж владою, оскільки домінують інтереси бізнес-угруповань та вузько партійні підходи. Інтереси країни і мільйонів людей давно відійшли на десятий план. Неефективна система влади, закріплена в чинній Конституції, зокрема змінами, внесеними наприкінці 2004 року.

Анатолій Гриценко зазначив, що необхідно виходити з трьох принципів. Перше: нам потрібно відновити керованість країни, а для цього – відновити «підірвану» систему державної влади, усіх трьох її гілок і по всій вертикалі. Друге: маємо відновити довіру до влади з боку громадян, суспільства в цілому, а для цього дії влади мають бути швидкими, розумними і результативними. І третє: нам потрібно знайти правильний баланс, з одного боку, між рішучими діями і навіть певним авторитаризмом влади, а він необхідний для швидкого подолання кризи, з іншого – міцними демократичними засадами, що дають суспільству реальні механізми обрання влади, визначення її курсу, а також стримування влади від небезпечних дій, в тому числі шляхом відсторонення або припинення повноважень окремих інститутів влади.

«Сьогодні лунає більше розмов про те, як обмежити недієздатну владу, як стримати її від помилок. Натомість, мало говорять про те, як зробити владу ефективною. Створюючи автомобіль, ми більше дбаємо про його гальма, аніж про двигун і ходову частину» - підкреслив високопосадовець.

Голова парламентської комісії акцентував увагу присутніх і на двох ключових законопроектах, які, на його думку, матимуть безпосередній вплив на майбутнє органів місцевого самоврядування: «Про територіальний устрій України» та «Про статус сільських, селищних та міських голів».
На завершення А. Гриценко відмітив, що він вже публічно озвучив викладені ним ідеї ще у вересні 2008 року, та прекрасно розумів, що її більшість політичних сил не сприймуть. Але це сьогодні. Після сумного і невиразного сьогодні буде завтра і післязавтра. І воно має бути іншим – яскравим, оптимістичним і безпечним. «Примітно, що пройшов досить короткий час і цю ідею публічно підтримали представники різних політичних партій, як у Верховній Раді, так і поза межами парламенту. Спілкування з депутатами із різних фракцій показує, що багато з них підтримали б проекти конституційних змін та внесення змін на користь інтересів місцевого самоврядування. Але очевидно, що треба провести внутрішні партійні дискусії. Тим більше, що ситуація в державі і настрої у суспільстві з кожним новим днем додають аргументів і вказують на корисність і правильність такого рішення» - підкреслив Голова парламентського комітету.

Присутні на засіданні озвучили ряд ключових питань, які турбують місцеве самоврядування всіх рівнів. Зокрема, це стосується розподілу коштів, отриманих від оподаткування, держсубвенцій, заполітизованості виконавчої влади, боротьби з корупцією тощо.

Підбиваючи підсумки зустрічі Валерій Коровій відмітив, що ще доведеться пройти довгий і, очевидно, нелегкий шлях до реалізації в державі повноцінної і дієздатної моделі місцевого самоврядування, яка відповідала б Європейській хартії і була спроможна забезпечити надання необхідних послуг громадянам, задовольнити їх потреби та захистити права.

«Розвиток подій у суспільстві поставив нас у надзвичайно складні та відповідальні умови. Планку очікувань та вимог громадян на позитивні зміни піднято дуже високо. І саме Вінниччина досягла значних успіхів на цьому фоні... Адже Вінниччина – центр України, тут відзеркалюються точки дотику різних пластів українського суспільства і політикуму. Наша область мала свої складні часи. Але сьогодні вкрай приємно відмітити, що політична та регіональна еліта Вінниччини працюють як одна потужна, консолідована команда, заради вищої мети – добробуту вінничан» - підкреслив В.Коровій.


Переглядів: 2768
Поширень: 0