Лише утеплення багатоповерхових житлових будинків повністю, а не тільки окремих квартир дасть потрібний ефект і в оселях взимку буде справді тепло. На думку експертів, поодинокі «пазли» на будівлях, на які схожі утеплення окремих квартир, шкодять будівлі і наголошують на необхідності «тотального» утеплення житлових багатоповерхівок.

У Мінрегіоні спільно з міжнародними експертами працюють над створенням дієвого механізму підвищення енергоефективності житлових багатоповерхових будинків.

За словами директора Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону Сергія Кушніра, мова йде і про створення спеціалізованих банківських кредитних ліній, і про впровадження механізму надання державної підтримки тим, хто здійснює заходи з утеплення будинків, а також механізму контролю за впровадженням таких заходів з тим, щоб робота виконувалась максимально ефективно і якісно. Як приклад, Сергій Кушнір навів країни Балтики, де кредити на енергоефективність є доволі дешевими - близько 3% річних.

«Важливо і в нашій країні зробити такі кредити доступними. Це дасть серйозний поштовх для впровадження енергоефективних заходів у житловому фонді, зокрема, що стосується утеплення будинків», - сказав Сергій Кушнір. Він також додав, що на сьогодні говорити про те, що забезпечивши енергоефективність будинків, країна може знизити потребу у природному газі не доводиться. Лише комплексний підхід – перехід на альтернативне паливо, модернізація джерел виробництва теплової енергії, ощадливе споживання енергоресурсів дасть змогу звести до мінімуму залежність від імпортного природного газу.

«Сьогодні ми всі повинні вчитися культури споживання комунальних послуг. Ми повинні ощадливо використовувати не тільки енергоресурси – тепло, газ, світло, але й гарячу та холодну воду, адже на підігрів води чи подачу холодної води споживачам також використовують енергоресурси. Насправді це не так складно, якщо споживачі звикнуть контролювати споживання ними таких послуг. Крім економії ресурсів, це ще й зекономить сімейні бюджети», - сказав Сергій Кушнір.



Переглядів: 4082
Поширень: 0