Близько 1 мільярда кубометрів газу країна отримає додатково завдяки викриттю і ліквідації тіньової схеми, яка роками діяла у газовому секторі країни. Про це в четвер, 11 вересня, повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман після завершення засідання Урядового антикризового енергетичного штабу.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман

Він пояснив, що Уряд переглянув соціальні норми споживання житлово-комунальних послуг.

«За тими нормами, які колись були затверджені Урядом, кожна людина мала би щомісяця споживати по 9,8 кубометрів газу. Це так зване споживання газу на камфорці. І кожен, хто не мав лічильника, щомісяця сплачував за ці 9,8 кубів, хоча фактично споживав, як ми уже дослідили, щонайбільше 6 кубів газу. Питання: де решту 3,8 кубометрів газу? Я відповім - у трубі, які були продані промисловості за ціною на газ, встановленою для промисловості, тобто найвищою ціною – 500 доларів за тисячу кубометрів. Ми цю «дірку» знайшли і ліквідували. Таким чином, дали комусь по «брудним рукам», які таким шляхом заробляли 400-500 мільйонів доларів і в мережі для населення залишиться 1 мільйон кубометрів газу», - сказав Володимир Гройсман.

Тим не менше, на сьогодні, за словами Віце-прем’єр-міністра, дефіцит газу в країні на період вересень 2014 - квітень 2015 років складає близько 5 мільярдів кубометрів.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман

«Всього країні на осінньо-зимовий період потрібно близько 28 мільярдів кубометрів газу. З урахуванням його обсягів у газосховищах та обсягів реверсного газу, Україна має дефіцит 5 мільярдів кубометрів. Ми повинні знайти вихід як прожити без нього. Вже встановили для кожного регіону ліміти споживання газу, вживаються заходи, спрямовані на його заміщення. Будемо коригувати температурні графіки, щоб забезпечити тепло і комфорт в оселях», - поінформував Віце-прем’єр-міністр. Він також додав, що на сьогодні в країні існує також дефіцит вугілля на рівні близько 5 мільйонів тонн. Це пов’язано з бойовими діями на Донбасі, через які не всі видобувні підприємства в змозі у потрібних обсягах продовжувати видобуток і поставку твердого палива.

«Мінпаливенерго займається питанням поставки вугілля з інших країн. Підписано відповідні контракти, за якими вже розпочалося постачання. Зрозуміло, таке вугілля за зовсім іншою ціною, на жаль, але воно допоможе подолати нам цей дефіцит», - сказав Володимир Гройсман.

Віце-прем’єр-міністр звернувся через засоби масової інформації до населення, керівництва підприємств та організацій з проханням заощаджувати енергоресурси і тим самим допомогти країні пройти без збоїв опалювальний період.

«Питання заміщення, економії газу, економії електроенергії – це питання національної безпеки, питання незалежності нашої країни. Від кожного з нас залежить тепло і затишок в оселях взимку. Чим менше будемо споживати енергоресурси, тим меншим буде їх дефіцит, а отже ми більш впевнено пройдемо опалювальний період», - наголосив урядовець.

Загалом, за його словами, показники стану підготовки об’єктів житлово-комунального господарства України до роботи в осінньо-зимовий період 2014-2015 років відповідають запланованим. До 1 жовтня 2014 року підготовка житлово-комунального господарства повинна вийти на рівень 100%-готовності.

Довідково

За даними Мінрегіону України, загалом по Україні передбачено комплексно підготувати до осінньо-зимового періоду 2014-2015 років з видачею паспортів готовності 189 тис. будинків.
Станом на 11 вересня підготовлено до зими 162 тис. будинків або 86% від плану.
Готуються до осінньо-зимового періоду 38,7 тис. об’єктів соціально-культурного призначення, у тому числі: – 18,5 тис. шкіл, – 13,6 тис. дитячих садочків, – 6,6 тис. лікарень.
Станом на сьогодні підготовлено 36,7 тис. таких об’єктів або 95% від запланованого.
По об’єктам теплового господарства готовність до роботи в осінньо-зимовий період 2014-2015 років станом на 11 вересня 2014 року становить 89,4% від запланованих регіонами показників.
Готовність об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства України на сьогодні становить 89,9 % від плану.



Переглядів: 3460
Поширень: 0