Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман оголосив попередні оцінки вартості оновлення Донбасу та забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб. Ці дані він вперше озвучив на зустрічі з главами дипломатичних місій, акредитованих в Україні, послами країн ЄС, країн «Великої Сімки» та постійними представниками міжнародних фінансових організацій.

Володимир Гройсман назвав попередню оцінку вартості відновлення Донбасу та забезпечення потреб переміщених осіб

За словами Володимира Гройсмана, зібрані фахівцями та експертами дані свідчать, що повністю або частково зруйнована значна частина об’єктів систем енерго-, водо-, теплопостачання, закладів освіти, охорони здоров’я, транспортної інфраструктури міст, де відбувалися бойові дії.

Збитки від війни на Сході України

«Із 28 міст та 18 районів Донецької області руйнувань зазнали 21 місто та 13 районів. З 14 міст та 18 районів Луганської області зазнали руйнувань 14 міст та 8 районів. За попередніми підрахунками, в Донецькій та Луганській областях зруйновано або пошкоджено 11 325 об’єктів на більш як 11 мільярдів гривень. Більша частина руйнувань припадає на житлові будинки та системи енерго-, водо-, теплопостачання. Зруйновано більше півтори тисячі об’єктів транспортної інфраструктури та 132 промислові об’єкти. Внаслідок цього від 1,1 до 1,8 млн. працездатних жителів Донецької, Луганської областей в тій чи іншій мірі залишаться без роботи та засобів для проживання», - констатував Володимир Гройсман.

Володимир Гройсман назвав попередню оцінку вартості відновлення Донбасу та забезпечення потреб переміщених осіб

За його словами, проблеми, що виникли у двох східних областях, стосуються величезної кількості людей. Адже на території цих областей проживає понад 6,55 млн. жителів. Велика кількість громадян вимушено покинула свої домівки. Орієнтовна кількість населення, що залишилася в зоні проведення АТО - близько 3,33 млн. осіб. Переміщено в межах Донецької області – 72,4 тис. осіб, в межах Луганської області – 15,9 тис. осіб, в інші регіони України – 163,5 тис. осіб.

Урядовець наголосив, що більшість внутрішньо переміщених осіб, мають лише найнеобхідніше, потребують притулку, забезпечення харчуванням та непродовольчої допомоги, що вимагає додаткового фінансового та соціального забезпечення. А можливості регіонів щодо розміщення внутрішньо переміщених осіб в стаціонарних приміщеннях та організації їх соціального забезпечення практично вичерпані.

Крім того, з наближенням зими, чималу кількість переміщених осіб необхідно переселити у житло, обладнане приладами обігріву. Володимир Гройсман навів дані, які свідчать, що найбільшу кількість перемішених осіб необхідно переселити в Донецькій (20 514), Одеській (1 929), Херсонській (823), Запорізькій (670) та Харківській (544) областях.

Володимир Гройсман назвав попередню оцінку вартості відновлення Донбасу та забезпечення потреб переміщених осіб

Він додав, що Уряд підготував проект постанови, який внормовує питання встановлення щомісячної грошової допомоги громадянам, які переміщуються, з розрахунку 884 грн. на одну особу (члена сім’ї) для оренди житла. Для реалізації цього документу після його прийняття необхідно 79, 5 млн. доларів США.

Володимир Гройсман озвучив і питання необхідності швидкого спорудження тимчасового житла з розрахунку на 35 тис. осіб (3 800 комплектів, з урахуванням інфраструктури відповідно до рекомендацій ООН). Щоб виконати це завдання, необхідно 94,5 млн. доларів США. Також, за його словами, необхідно збільшити чисельність транзитних пунктів та підготувати їх до роботи в осінньо-зимовий період, замінивши літні намети для проживання на ті, які пристосовані до функціонування в холодну пору року. Цей напрям потребує залучення більше 18 млн. доларів США.

Крім того, щоб визначити фактичні потреби гуманітарної допомоги та забезпечити регулярний комплексний аналіз потреб, необхідно здійснювати постійний моніторинг і оцінку гуманітарної ситуації та потреб у відповідь на ситуацію в Донбасі, зокрема в районах, постраждалих від насильства, областях, що приймають ВПО та у місцях їх потенційного повернення. Така робота, за попередніми підрахунками, коштуватиме більше 2 млн. доларів США. Ще 10,3 млн. доларів необхідно на встановлення пріоритетності високоефективних видів діяльності з відновлення в пост-конфліктних районах інфраструктури, нормалізації надання основних послуг, в першу чергу в галузі охорони здоров\'я. Надання технічної підтримки Уряду у галузі забезпечення готовності, гуманітарної допомоги та її координації, а також удосконалення національного законодавства з гуманітарного права та розроблення і застосування нормативно-правових актів з питань внутрішньо переміщених осіб потребує близько 2,5 млн. доларів.

Володимир Гройсман назвав попередню оцінку вартості відновлення Донбасу та забезпечення потреб переміщених осіб

Загальна сума коштів, необхідних для вирішення потреб внутрішньо переміщених осіб на сьогоднішній день складає 207 млн. доларів США.

Володимир Гройсман наголосив, що наша країна самотужки не зможе швидко вирішити всі питання, пов’язані з відновленням Донбасу та внутрішньо переміщеними особами. Він висловив сподівання, що озвучені попередні підрахунки збитків і першочергові завдання для їх ліквідації стануть підґрунтям для продовження діалогу з міжнародними партнерами та вироблення спільного чіткого плану дій. Принциповим у цій роботі, на думку Володимира Гройсмана, має стати абсолютна прозорість, відкритість органів влади та повний контроль за їх діяльністю з боку українського суспільства і міжнародної спільноти з тим, щоб кожна залучена на відновлення гривня була використана за призначенням.



Переглядів: 4205
Поширень: 0