6 жовтня у Вінниці перебував Віце-прем\'єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман. Він зустрічався із міськими та сільськими головами населених пунктів Вінницької області та презентував реформи з децентралізації та місцевого самоврядування, які є частиною президентської «Стратегії-2020».

У Вінниці Володимир Гройсман презентував блок реформ з децентралізації «Стратегії 2020» на Вінниччині«Часу на втілення реформ у нас обмаль. Тому 2014-2015 роки повинні стати часом докорінних змін. Ми повинні повністю перебудувати систему влади в Україні. Основа основ - це територіальна громада. Кожна з них має стати самодостатньою і отримати все необхідне, щоб розвиватись так, як вважатиме за потрібне, самостійно визначаючи першочергові завдання: будувати нові садочки, асфальтувати дороги, замінювати комунікації чи відкривати лікарні. Не люди повинні працювати на владу, а влада - на людей, які їй довірили управляти містом чи селом», - переконаний Володимир Гройсман.

Заплановані перетворення в рамках "Стратегії-2020" включають: реформи місцевого самоврядування; регіональної політики; адміністративних послуг; державної служби; електронного врядування та енергоефективності. Саме за цей блок реформ відповідає ще донедавна один з найбільш успішних мерів України, а нині Віце-прем\'єр-міністр Володимир Гройсман.

Під час зустрічі Володимир Гройсман пояснив, що ключовою має стати саме реформа місцевого самоврядування. Її завданням є децентралізація системи влади, фінансова самодостатність громад, підвищення їх спроможності, а також відповідальність органів місцевого самоврядування перед громадою і державою.

У Вінниці Володимир Гройсман презентував блок реформ з децентралізації «Стратегії 2020» на ВінниччиніВпровадження реформи дасть поштовх динамічному та збалансованому розвитку регіонів, забезпечить рівні можливості та гарантований рівень публічних послуг незалежно від місця проживання.

Усі напрямки, заплановані в рамках реалізації та впровадженні цих реформ, вже отримали підтримку європейських країн. Зокрема, вже укладено угоду про фінансування з Представництвом ЄС «Програми секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу у сфері регіонального розвитку». Нею передбачено до 2016 року розгортання мережі агенцій регіонального розвитку. Це дозволить залучити в регіони додаткові кошти на розвиток тієї чи іншої територіальної громади.

«Стратегія-2020» передбачає й реформу системи надання адміністративних послуг. На сьогодні в державі існує 1515 адміністративних послуг та дозволів, підготовлено план скорочення їх кількості у ЗО разів. Вже затверджено перелік із 51 базової адмінпослуги, які мають надаватися винятково через центри надання адміністративних послуг на кшталт вінницьких, які до кінця 2015 року будуть створені по усій Україні.

У Вінниці Володимир Гройсман презентував блок реформ з децентралізації «Стратегії 2020» на ВінниччиніКрім того, протягом 2015 року передбачена поетапна передача від центральної влади органам місцевого самоврядування повноважень з надання 42 адміністративних послуг, таких як містобудування та архітектура; реєстрація місця проживання; реєстрація речових прав й бізнесу; земельних відносин; реєстрації автотранспорту та видачі посвідчень водія.

Володимир Гройсман вважає, що вкрай важливою є реформа державної служби, завданням якої є створення професійної і ефективної державної служби вже до кінця 2015 року. На сьогодні вже підготовлено відповідний законопроект й розпочато підготовку до функціонального обстеження міністерств. Пілотним для впровадження реформи стане саме міністерство регіонального розвитку.

Реформа місцевого самоврядування включає й запровадження електронного урядування, яка також буде реалізована протягом 2015 року. На даний момент вже створено єдиний орган виконавчої влади, що відповідає за розвиток е-урядування (Державне агентство). Триває розробка політики розвитку електронного урядування в Україні («Зелена книга» та «Біла книга», які мають стати основою державної цільової програми розвитку електронного урядування в Україні в 2015-2020 році). Електронне урядування дозволяє скоротити витрати держбюджету за рахунок автоматизації ряду процесів та нівелює корупційні можливості чиновників.

Також надважливим для країни, і особливо в нинішніх умовах, є питання енергоефективності. Ця реформа триватиме до 2017 року. Нею передбачені стимули для максимального скорочення споживання енергоресурсів за рахунок застосування сучасних технологій, а також кардинальне зменшення обсягів споживання природного газу. Крім того, передбачено й реформування засад функціонування житлово-комунального господарства й встановлення економічно обґрунтованих тарифів.

Поетапний повний план дій впровадження реформи систем врядування у державі передбачає:

  • до кінця 2014 року - завершення законодавчої основи місцевого самоврядування;
  • з січня 2015 року - впровадження моделі децентралізації, бюджетна самостійність регіонів;
  • до липня 2015 року - прийняття змін до Конституції. Введення в дію всього пакету Законів;
  • 2015-2016 рр. - підвищення інституційної спроможності громад;
  • 2015 рік - реалізація пілотних проектів щодо співпраці та об\'єднання громад.



Переглядів: 5770
Поширень: 0