Про це розповів Голова Державного агентства з питань е-урядування Олександр Риженко на прес-конференції в Українському кризовому медіа центрі.

Він представив цифровий порядок денний для України на 2015 рік, який передбачає кілька пріоритетів діяльності новоствореного агентства: створення системи електронних послуг для громадян, розробку стандартів електронної взаємодії влади і суспільства та забезпечення відкритості урядових даних.

Олександр Риженко зазначив, що ключовими показниками ефективності на 2015 рік визначено:

  • Впровадження в пілотну експлуатацію системи електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів, підключення до неї 10 пріоритетних інформаційних урядових ресурсів
  • Надання 10 пріоритетних послуг в електронній формі (з переліку 20 базових послуг для громадян та бізнесу, визначених Європейським союзом).
  • Впровадження веб-порталу відкритих даних, представлення інформації з 5 пріоритетних інформаційних ресурсів органів влади у вигляді структурованих наборів даних для автоматичного оброблення
  • Впровадження у пілотну експлуатацію веб-порталу електронної демократії та створення інноваційний центру розвитку е-урядування в Україні.
  • Розробку Концепції та запровадження Державної цільової програми розвитку електронного урядування «Електронна Україна 2020», затвердження програми інформатизації в усіх областях України.

За словами Олександра Риженка, порядок денний розроблений згідно Стратегії реформ-2020 та стратегії соціально-економічного розвитку Європейського Союзу на період до 2020 року.

«Важливо в рамках угоди про Асоціацію з Європейським Союзом робити кроки для подолання корупції та підтримувати діалог з людьми. Е-урядування дозволить нам по-іншому побудувати стосунки між державою та громадянином, знівелювати негативний вплив бюрократії і найголовніше – підвищити якість прийняття управлінських рішень», — підкреслив посадовець.

Роман КобецьДослідження показало, що 24% громадян України хотіли б мати можливість впливати через Інтернет-петиції на обов\'язковість розгляду того чи іншого питання відповідними органами влади та вносити свої пропозиції до проектів рішень. 19 % висловили готовність брати участь у консультаціях, які організовують органи влади на веб-сторінках з питань місцевої регіональної та державної політики. Роман Кобець експерт робочої групи з розробки урядової політики в сфері електронного урядування при Віце-прем’єр-міністрові України В.Гройсманові, представив дані дослідження, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 12 по 18 вересня 2014 року. “40% українців вітають розвиток е-урядування”, — розповів Роман Кобець.

Нагадаємо, що Державне агентство з питань е-урядування України — новостворений центральний орган виконавчої влади, відповідальний за реалізацію державної політики у сфері інформатизації, електронного урядування, формування і використання національних електронних інформаційних ресурсів, розвиток інформаційного суспільства. Вже за перший період роботи Агентство з питань е-урядування налагодило зв\'язок з колегами з Польщі, Естонії, Латвії, представниками Єврокомісії та Європарламенту, які займаються інноваційними розробками, впровадженням електронного урядування в країнах-членах Європейського Союзу. Українська стратегія розвитку е-урядування розробляється у рамках стратегії соціально-економічного розвитку Європейського Союзу на період до 2020 року, зокрема ініціативи «Цифровий порядок денний для Європи» (Digital Agenda For Europe). “Ці дані означають, що вже на даному етапі інтерес громадян до інструментів е-урядування немалий. Ми переконані, що завдання нашої роботи — оперативно відповісти на цей запит чверті населення України. Так ми створимо довіру до електронних інструментів, які впроваджуються Урядом”, — підкреслив Роман Кобець.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 12 по 18 вересня 2014 року в усіх регіонах України за винятком Криму. Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки – 2,3%. Дослідження проведене за підтримки SIDA — шведської агенції міжнародного розвитку.



Переглядів: 3749
Поширень: 0