23 грудня відбулася нарада керівників структурних підрозділів Державної архітектурно-будівельної інспекції України на чолі з головою ДАБІ Максимом Мартинюком щодо реалізації децентралізації сфери держархбудконтролю після ухвалення Верховною Радою відповідного закону.

Після прийняття законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю» Інспекція запропонує низку змін в ряд законодавчих актів. Зокрема, до законів «Про архітектурну діяльність», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» та Кодексу України «Про адміністративні правопорушення».

Крім того, ДАБІ готує окремий пакет нормативно-правових актів, які слід прийняти після ухвалення закону з метою забезпечення його реалізації.

Також учасники наради обговорили питання щодо формування на місцях системи органів архбудконтролю та нагляду і організаційного забезпечення передачі повноважень Держархбудінспекції на місцевий рівень.

«Сьогодні органи місцевої влади відчувають колосальні проблеми через відсутність повноважень у сфері архбудконтролю, - підкреслив Максим Мартинюк. – Вони фактично не можуть проконтролювати будівництво на своїй території. Тому від децентралізації ми очікуємо позитивних змін. Але після ухвалення закону повноваження на місця передаватимуть поступово, по мірі внесення додаткових змін у законодавчу базу та готовності органів місцевого самоврядування перебрати на себе нові функції».

Нагадаємо, що сьогодні в парламенті зареєстровано урядовий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства» (№1546), який передбачає можливість створення відповідних органів держархбудконтролю в органах місцевого самоврядування.



Переглядів: 4765
Поширень: 0