У 2015 році серед основних пріоритетів розвитку міста в центрі уваги залишаються питання, визначені Стра​тегією «Вінниця-2020», - залучення інвестицій, підтримка бізнесу, енергоефективність, доступність адміністративних та соціальних послуг, якісні комунальні послуги, ефективна зайнятість. Про це сьогодні під час чергового засідання виконкому міської ради зазначила директор департаменту економіки та інвестицій Галина Якубович, звітуючи про хід виконання Програми економічного і соціального розвитку Вінниці у 2014 році та представляючи на розгляд членам виконкому Програму на 2015 рік.

«Попри складну суспільно-політичну ситуацію в країні в цілому протягом року вдалося забезпечити стабільне функціонування усіх систем життєдіяльності міста та задовольнити першочергові потреби вінничан, - розповідає Галина Якубович. – Але минулий рік позначився як позитивними результатами, так і певними негативними явищами в економіці міста». До позитиву можна віднести те, що обсяги реалізації промислової продукції міських підприємств очікувано зросли до 8,3 млрд. грн. Введено в експлуатацію сучасний молочноконсервний комбінат корпорації «Рошен», другу чергу ТОВ «Бастіон», нові виробничі потужності олійножирового комбінату, харчосмакової фабрики, ТОВ «Барлінек-Інвест». Тривали заплановані роботи з реконструкції та модернізації виробництва ТОВ «Сперко-Україна», Вінницької макаронної фабрики, підприємства «Вінницяпобутхім». Серйозним проектом на перспективу стало створення Вінницького індустріального парку. Обсяг капітальних інвестицій за підсумками року очікується в сумі близько 3,2 млрд. грн. Вінниці підтверджено високий рейтинг інвестиційної привабливості. За рахунок коштів забудовників на об’єктах інженерної інфраструктури виконано робіт на 16 млн. грн. У 2014 році введено найбільшу за останні роки площу нового житла - 140 тис. кв. м.

Серед негативних чинників розвитку економіки міста Галина Якубович назвала уповільнення темпу зростання заробітної плати та збільшення заборгованості із виплати зарплати на економічно активних підприємствах. Спостерігалось зниження підприємницької активності та зменшення обсягів іноземного інвестування, актуальною проблемою залишається і молодіжне безробіття. З метою сприяння самозайнятості молоді в цьому році заплановано реалізувати українсько-польський проект «Вінницькі дні академічного підприємництва».

У 2015 році планується збільшення обсягів реалізації промислової продукції до 8,5 млрд. грн. Буде введена в експлуатацію ІV черга потужностей кондитерської корпорації, на якій планується створити 850 робочих місць. Також розпочнеться реалізація інвестиційного проекту по будівництву нового заводу з виробництва холодильного обладнання, який на першому етапі забезпечить 500 вінничан новими робочими місцями. Також з 2015 року запрацює інноваційна комплексна система супроводу «Гід для інвестора».

За рахунок усіх джерел фінансування в 2015 році буде введено не менше 110 тис. м2 нового житла. Продовжуватиметься реалізація муніципальної житлової програми, в рамках якого триватиме будівництво двох житлових будинків по вул. Чехова на 140 квартир.

Місто і надалі створюватиме сприятливі умови для виховання та дозвілля дітей. Планується здійснити реконструкцію колишнього дитячого садка №11 по вул. Порика, 5а на 10 груп. В різних мікрорайонах для маленьких вінничан буде встановлено ще 6 багатофункціональних та 10 малих дитячих майданчиків.

До 14 амбулаторій сімейного лікаря, які наразі надають медичні послуги вінничанам, додадуться ще кілька. За підтримки Світового банку розпочнеться реалізація масштабного проекту з будівництва Вінницького регіонального центру серцево-судинної патології. Загальний обсяг інвестицій – понад 33 млн. доларів США.

Окремий блок заходів Програми на 2015 рік – просторовий розвиток. Цього року за підтримки швейцарських колег триватимуть роботи з розробки нового Генерального плану міста. Буде затверджена Комплексна стратегія міського транспорту та просторового планування, розроблена Концепція розвитку річки Південний Буг як складової міського простору. ​

Продовжиться співпраця з сусідніми територіальними громадами щодо збалансованого соціально-економічного розвитку територій. В цьому році заплановано подати на розгляд Верховної Ради України матеріали для затвердження нової межі Вінниці. Сьогодні Вінницькою районною радою на сесії було схвалено рішення про зміну меж міста до окружної дороги. Також у цьому році заплановано розробити проект детального планування території 10 перспективного мікрорайону.

Продовжиться робота і з реконструкції та капітального ремонту доріг та вулиць міста, в тому числі у приватному секторі. На вже звичних для мешканців міста умовах співфінансування з населенням триватимуть роботи з будівництва мереж водопроводу на територіях приватної забудови. В рамках реалізації Схеми перспективного розвитку мереж зливової каналізації продовжаться роботи по вул. Київській в районі центрального автовокзалу, Свердлова, Садовій.

А для виходу на промислову експлуатацію сміттєсортувальної станції на полігоні твердих побутових відходів поблизу с. Стадниця буде введено в експлуатацію нове когенераційне обладнання, яке вже встановлено, та розпочнеться виробництво електроенергії. Водночас у Вінниці буде впроваджений І етап проекту роздільного збору сміття, який охопить Правобережжя міста.

У цьому році місто планує вибороти Європейську енергетичну винагороду. Продовжиться виконання Плану дій зі сталого енергетичного розвитку. В рамках Меморандуму зі Швейцарією буде побудована нова твердопаливна котельня по вул. Баженова, 15, яка дасть змогу забезпечувати споживачів теплом та гарячою водою на альтернативному паливі.

Триватимуть роботи і з вдосконалення транспортного сполучення між різними мікрорайонами міста та покращення якості пасажирських перевезень громадським транспортом. Зокрема, планується будівництво частини колії між трамвайними лініями на перехресті вулиць Келецька та Пирогова, що дозволить пустити трамвай з Келецької до Електромережі. Також заплановано капітально-відновлювальний ремонт ще 20 тролейбусів та 1 трамвайного вагону. Продовжиться робота по Муніципальній картці вінничанина не тільки як транспортного проїзного, а як бази для подальшого надання ряду соціальних та адміністративних послуг мешканцям міста.

Одним з головних пріоритетів розвитку залишатиметься подальше спрощення механізмів надання адміністративних та соціальних послуг. Програмою передбачені заходи, спрямовані на розширення мультисервісної мережі, збільшення функціоналу офіційного сайту міської ради та його мобільних додатків. Оновлюватимуться підходи і до соціального захисту населення. Окрім традиційних соціальних послуг велика увага приділятиметься розвитку волонтерського руху, наданню допомоги військовослужбовцям та постраждалим в зоні АТО, а також активному залученню людей старшого віку до міського життя.

«Незважаючи на виклики, які наразі стоять перед нашою країною, більшість заходів, запланованих Програмою економічного і соціального розвитку на 2014 рік, виконані в повному обсязі. Це стало можливим завдяки співпраці усіх структур міста та підтримці вінничан, - зазначає Галина Якубович. - Програма на 2015 рік спрямована на утримання досягнутих позицій, збереження стабільної суспільно-політичної, економічної та соціальної ситуації, забезпечення якісної роботи органів місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади в Україні і повністю відповідає пріоритетам і цілям Стратегії розвитку «Вінниця-2020»». Проектом передбачено також продовження робіт з розробки нових програмних документів, які покликані поліпшити якість та комфорт міського життя. ​

«Враховуючи політичну і соціальну ситуацію в державі, плани на наступний рік є досить амбітними, - резюмував в.о. міського голови Сергій Моргунов. - Але, я думаю, що спільно, при підтримці територіальної громади і всіх, хто працює над реалізацією цієї Програми, ми зможемо її виконати».



Переглядів: 8542
Поширень: 0