22 грудня виконавчий комітет Вінницької міської ради схвалив головний фінансовий документ обласного центру на 2015 рік. Загальний обсяг доходів міського бюджету очікується у розмірі 1,836 млрд. грн., видатки міської казни заплановано в сумі 1,836 млрд. грн.

В цьому році бюджет міста сформовано на новій законодавчій основі з врахуванням змін, внесених до Бюджетного та Податкового кодексів України. Тепер розмір дохідної частини кошторису буде напряму залежати від обсягі​​в надходжень від місцевих податків та зборів. Адже законодавець виключив дотації вирівнювання, натомість залишив в місцевих бюджетах більший відсоток (60%) податку на доходи фізичних осіб та визначив місцеві податки та збори, які будуть наповнювати міський бюджет. До них в тому числі належать податок на нерухоме майно, плата за землю, транспортний податок та єдиний податок.

Доходи міста у наступному році згідно з головним кошторисним документом становитимуть 1,836 млн. грн. Структура доходів відображає зміни бюджетного та податкового законодавства.

Доходи загального фонду сформовано на рівні 1,749 млрд. грн., що на 38% більше від минулого року. Саме з нього фінансуються найбільші видатки, які припадають на галузі соціального захисту, освіти та охорони здоров’я.

Основними джерелами доходів міського бюджету в 2015 році стануть податок та збір на доходи фізичних осіб, від яких очікуються надходження в розмірі 442,2 млн. грн. (59,1%), плата за землю – 109,8 млн. грн. (14,7%), акцизний збір – 94,5 млн. грн. (12,6%), єдиний податок – 81 млн. грн. (10,8%). Через застосування індексу інфляції при визначенні вартості нормативно-грошової оцінки землі є заплановане збільшення надходжень по платі за землю на 24,9%.

Директор департаменту фінансів Наталія Луценко повідомила, що по-іншому виглядає цього року структура трансфертів. Освітня і медична субвенції надійдуть у сумі майже 495 млн. грн. і забезпечать утримання загальноосвітніх шкіл та установ охорони здоров’я міста. Соціальні субвенції будуть направлені на виконання державних програм соціального захисту в сумі 503,6 млн. грн.

В зв’язку із змінами в бюджетному законодавстві кардинально змінено підхід до формування спеціального фонду бюджету. Його обсяг в 2015 році визначився в сумі 87,1 млн. грн. Бюджет розвитку сформовано в розмірі 281,3 млн. грн.

Основними джерелами наповнення бюджету розвитку стануть надходження від продажу земельних ділянок (очікуються на рівні 38,7 млн. грн.), відчуження комунального майна (3 млн. грн.), надходжень коштів пайової участі у розвитку інфраструктури міста (3,2 млн. грн.).

Видатки міського бюджету на 2015 рік зросли на 7,8% і сформовані в розмірі 1,836 млрд. грн. З загального фонду передбачено 1,513 мільярдів (видатки зросли на 19%) та 323,5 мільйонів – зі спеціального (зменшення на 25% порівняно з минулим роком).

Структура видатків говорить про соціальну спрямованість міського бюджету, адже 84% всіх видатків підуть на утримання соціально-культурної сфери та соціальний захист населення. Зокрема, 77% коштів загального фонду планується направити на фінансування трьох основних галузей – освіти, охорони здоров’я та соціального захисту. В бюджеті в повному обсязі врахована потреба в коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетної сфери і проведення розрахунків за енергоносії та комунальні послуги, які споживаються бюджетними установами.

В цьому році видатки на галузь освіти зростуть на 20,4%. В загальному фонді бюджету на освіту передбачено 441,3 млн. грн. Особливістю фінансування галузі освіти в 2015 році стане те, що частка видатків, яка спрямована на утримання загальноосвітніх шкіл, фінансуються за рахунок освітньої субвенції з державного бюджету. Решта видатків освіти фінансуватимуться з доходів міського бюджету. Бюджетом також передбачено 1,1 млн. грн. на підвищення грошової норми видатків на харчування дітей у садках і школах.

Бюджет закладів охорони здоров’я по загальному фонду сформовано у сумі 240,6 млн. грн. З 1 січня 2015 року утримання закладів охорони здоров’я первинного і вторинного рівня здійснюється за рахунок медичної субвенції з державного бюджету. В цьому році також передбачені 4,8 млн. грн. на реконструкцію та капремонт приміщень медзакладів та 1,5 млн. грн. на продовження реалізації проекту «Електронна картка пацієнта». Загалом за рахунок коштів галузі в 2015 році буде утримуватися 15 закладів охорони здоров’я.

Найбільше коштів із загального фонду бюджету передбачено на соціальний захист населення. В цьому році вони зросли на 14% і становлять 487 млн. грн. основна частина цих коштів (461,9 млн. грн.) йде на надання пільг, субсидій та допомог населенню.

Видатки спеціального фонду заплановані в сумі 323,5 млн. грн. з них 281,2 млн. – видатки бюджету розвитку, які зросли на 38%; 7,4 млн. – цільових фондів міської ради; 34,9 млн. – видатки за рахунок власних надходжень бюджетних установ.

Кошти бюджету розвитку пропонується направити на будівництво і реконструкцію об’єктів комунальної власності (64,4 млн. грн.), капітальні видатки ЖКГ (142,6 млн. грн.), внески до статутних капіталів комунальних підприємств (54,2 млн. грн.), капітальні видатки бюджетної сфери (15,3 млн. грн.) та ін.

«Бюджет на 2015 рік задовольняє мінімальні потреби кожної галузі. Видатки в середньому по галузях зростають на 8%. Цьому сприяла нова податкова політика, яка збільшила ресурс бюджету. Проте основним завданням на сьогодні є запуск механізму надходження нових податків, таких як акцизний збір, транспортний податок, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки», - зазначила директор департаменту фінансів Наталія Луценко.​



Переглядів: 5499
Поширень: 0