Державна архітектурно-будівельна інспекція України розробляє Порядок введення в експлуатацію самочинно збудованих об’єктів, який буде затверджений наказом Мінрегіону в рамках так званої «будівельної амністії». Орієнтовно з березня 2015 р. усі самочинно побудовані споруди, які підпадають під дію амністії, можна буде легалізувати. Про це повідомив голова ДАБІ України Максим Мартинюк в ефірі Національного радіо.

Голова Держархбудінспекції оприлюднив перелік документів, які потрібно зібрати аби скористатися «будівельною амністією». Зокрема, це:

  • Документ, що підтверджує право власності на земельну ділянку, де збудований об’єкт;
  • Звіт-обстеження технічного стану конструкцій споруди (замовляється громадянином у сертифікованого спеціаліста);
  • Технічний паспорт інвентаризації споруди.

Зібравши цей пакет документів, слід звернутися до місцевого департаменту чи управління ДАБІ України. Документація буде опрацьована і Інспекція зареєструє декларацію про введення об’єкту в експлуатацію. При цьому жодні штрафи з громадян стягуватись не будуть.

Максим Мартинюк підкреслив, що в новому Порядку будуть встановлені запобіжні механізми, які не дозволять недобросовісним забудовникам легалізувати самобуди, що зведені протягом останніх років.

«Попередні «будівельні амністії» не охопили свою цільову аудиторію – приватні та господарські будівлі площею до 300 кв. м., побудовані до початку 2011 року - наголосив Максим Мартинюк. – Натомість дехто спробував видати свою щойнозбудовану самочинну споруду за таку, що підпадає під амністію. Ми врахували цей досвід. І тепер поряд з наданням інших документів, слід буде підтвердити, що об’єкт має вік більше ніж чотири роки. Наприклад, таким підтвердженням може бути оплачений рахунок за комунальні послуги».

 «Закликаю усіх громадян, чиї самобуди підпадають під «амністію», скористатися нагодою та легалізувати ці будівництва, - заявив Максим Мартинюк. – Сподіваюсь, що до березня поточного року усі підготовчі роботи завершаться і громадяни зможуть реалізувати своє право на узаконення самочину».

Нагадаємо, що 13 січня Верховна Рада України за основу та в цілому ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо прийняття в експлуатацію об\'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт" (№1059). Сьогодні він знаходиться на підписі у Президента України.



Переглядів: 4739
Поширень: 0