Україна була, є і буде унітарною державою, заявив Президент Петро Порошенко на розширеному засіданні Кабінету Міністрів України. «Федералізація — це насіння, яке не приживеться на українському ґрунті», — зазначив Глава держави.

Президент наголосив на необхідності втілення у життя програми реформ і відзначив першочерговість децентралізації. «Децентралізація, яку ми розробляємо, не матиме нічого спільного з федералізацією. Україна — унітарна держава, і це повністю відповідає ставленню українського народу. Понад 80 відсотків населення твердо стоять на позиції унітарності нашої держави», — зазначив Президент.

Глава держави наголосив, що децентралізація в Україні буде проводитись з використанням міжнародного досвіду. За його словами, вже працюють міжнародні експерти та радники, а за основу було взято досвід Польщі. При цьому він повідомив, що низки питань децентралізація не торкнеться, зокрема це стосується оборони, тобто не буде ніяких делегувань прав чи створення місцевих батальйонів або народних міліцій, безпеки та зовнішньої політики. «В процесі децентралізації слід посилити відповідальність за сепаратистські заяви, які ведуть до розколу країни», — додав Президент. Також не буде компромісу в питанні державної мови — єдиною є й залишиться українська. При цьому, як підкреслив Президент, гарантуватиметься захист регіональних мов, які будуть прийняті місцевими радами.

Нині доопрацьовується законопроект про внесення змін до Конституції, внесений Президентом. Глава держави повідомив, що готовий Указ про створення конституційної комісії, і він запропонує очолити цю комісію Голові Верховної Ради Володимиру Гройсману.



Переглядів: 2917
Поширень: 0