За відповідне рішення проголосували 259 депутатів.

Ця заява визначає наслідки агресії, щоб Україна могла офіційно висувати вимоги і претензії до Росії, хоча Москва заперечує свою участь в конфлікті в Україні.

Як твердять автори постанови, "збройна агресія Російської Федерації проти України розпочалась 20 лютого 2014 року, коли були зафіксовані перші випадки порушення Збройними Силами Російської Федерації порядку перетину державного кордону України".

В документі детально простежуються події початку 2014 року, які призвели до анексії Криму Росією. Російська влада, яка спершу відмовлялася визнавати, що люди без розпізнавальних знаків в Криму були росіянами, згодом підтвердила, що то були російські військові.

Далі в заяві хронологічно описані початок та розвиток конфлікту на сході України, які в документі названо "другою фазою збройної агресії Російської Федерації проти України".

"Незважаючи на досягнення Мінських домовленостей (Мінський протокол від 5 вересня 2014 року, Мінський меморандум від 19 вересня 2014 року і Мінський "Комплекс заходів від 12 лютого 2015 року"), учасником яких є російська сторона і які спрямовані на припинення викликаного російською агресією збройного конфлікту, Російська Федерація з більшою або меншою інтенсивністю продовжує збройну агресію проти України", - сказано в заяві, ухваленій Верховною Радою.

Російська сторона наразі не відреагувала на ухвалену заяву.



Переглядів: 3299
Поширень: 0