Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час брифінгу для журналістів по завершенні зустрічі з Маршалком Сейму Республіки Польща Радославом Сікорським у середу у Варшаві.

«На Сході нашої країни відбувається битва за європейські цінності, за майбутнє Євросоюзу, і на передньому краї - українські герої», - сказав Голова Верховної Ради, підкресливши, що сьогодні питання військової агресії Росії щодо нашої держави «вийшло за межі України». «Це не питання Сходу України, це питання східного кордону ЄС», - зазначив В.Гройсман.

Голова Верховної Ради заявив, що Україна зробить все від неї залежне, «щоб вистояти і вибороти перемогу». «А перемога - це мир, це припинення розстрілів мирного населення і вбивств військових», - наголосив В.Гройсман.

Голова Верховної Ради висловив подяку Польщі за підтримку України. «Ми відчуваємо послідовну підтримку України з боку Польщі у цей надзвичайно складний час», - зазначив він.

В.Гройсман заявив, що Україна докладає усіх зусиль до виконання Мінських угод: співпрацює з ОБСЄ, припинила вогонь, відвела озброєння, а Верховна Рада прийняла ряд рішень на виконання Мінських домовленостей. «Український Парламент все зробив щодо виконання своєї частини завдань. Натомість Російська Федерація тільки удає, що хоче виконувати Мінські угоди», - сказав він.

Володимир Гройсман та Радослав Сікорський

Своєю чергою, Маршалок Сейму Республіки Польща зазначив, що Україна сьогодні є «об’єктом агресії». «Ми вимагаємо, щоб Мінських угод дотримувалися, - сказав він. - Україна бореться за свої кордони, за можливість самостійного незалежного розвитку».

Пан Р.Сікорський також зазначив, що під час зустрічі з українським колегою було обговорено питання здійснення реформ в Україні, назвавши це головною темою переговорів.

За його словами, В.Гройсман повідомив про перебіг реформ, а також про результати саміту «Україна-ЄС», який відбувся 27 квітня.

«Польща підтримує реформаторські перетворення в Україні», - заявив пан Р.Сікорський, побажавши Україні успіхів на цьому шляху.

Голова Верховної Ради заявив, що для України «надзвичайно важлива підтримка Польщі», і наголосив на підтримці польських експертів у здійсненні реформ у нашій державі. Зокрема, сказав В.Гройсман, польські експерти беруть участь у розробці змін до Конституції України.

В.Гройсман також повідомив, що за підсумками зустрічі з паном Р.Сікорським ухвалено Спільну заяву, у якій Сторони «висловили консолідовану позицію по багатьох питаннях», і висловився за поглиблення міжпарламентського українсько-польського співробітництва.


СПІЛЬНА ЗАЯВА Голови Верховної Ради України Володимира ГРОЙСМАНА та Маршалка Сейму Республіки Польща Радослава СІКОРСЬКОГО

м. Варшава, 29 квітня 2015 року

За підсумками двосторонньої зустрічі у Варшаві 29 квітня 2015 року в рамках офіційного візиту до Республіки Польща Його Високоповажності Володимира Гройсмана, Голови Верховної Ради України, з урахуванням актуальних викликів, що стоять перед Україною та Європою, Голови парламентів України та Польщі:

  • підтверджують підтримку суверенному європейському вибору України;
  • закликають національні парламенти держав-членів ЄС до швидкої ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на знак солідарності з українським народом;
  • заохочують до проведення глибоких системних реформ в Україні, в т.ч. конституційної, децентралізації, судівництва та правоохоронних органів, а також інших реформ, що передбачені виконанням Угоди про асоціацію;
  • наголошують на необхідності мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей України на основі Мінських домовленостей з дотриманням територіальної цілісності і суверенітету України;
  • засуджують незаконну окупацію Автономної Республіки Крим та м. Севастополь Російською Федерацією, здійснену шляхом прямої воєнної агресії Російської Федерації проти суверенітету і територіальної цілісності України; вказують на важливість резолюції Генеральної Асамблеї ООН 68/262 від 27 березня 2014 року, яка підтверджує суверенітет та територіальну цілісність України у рамках міжнародно визнаних кордонів;
  • вважають, що санкції ЄС щодо Росії можуть бути переглянуті лише за умови повного виконання Мінських домовленостей;
  • вимагають негайного звільнення Надії Савченко - народного депутата України та члена Парламентської асамблеї Ради Європи, а також інших громадян України, які незаконно утримуються на території РФ, у т.ч. Олега Сенцова;
  • відзначають значний прогрес України у виконанні Плану дій з візової лібералізації; вважають Ризький саміт «Східного партнерства» у травні 2015 року важливою нагодою для прийняття політичного рішення Європейським Союзом про запровадження безвізового режиму короткострокових поїздок для громадян України;
  • підтверджують намір активізувати міжпарламентську співпрацю на всіх рівнях, в т.ч. з метою сприяння в імплементації Україною Угоди про асоціацію, підтримки процесу реформ, підтримки важливих рішень на рівні Ради ЄС про надання Україні всебічної допомоги й подальше зближення між Україною та ЄС, у тому числі визнання європейської перспективи України;
  • заохочують до дальшого відкритого і конструктивного діалогу у різних форматах з питань історичного примирення, пам’ятаючи, що однією з покладених в основу сучасної Європи цінностей є мужність та воля розібратися з важким минулим. У цьому процесі підкреслення важливості історичної правди є єдиним належним підходом, що сприятиме зміцненню стратегічного партнерства та будівництву спільного європейського майбутнього України та Польщі.



Переглядів: 3777
Поширень: 0