Президент на нараді з головами районних державних адміністрацій поставив перед владою на місцях завдання максимально захистити людей, всіх, хто потребує державної допомоги від наслідків агресії на Сході, а також в умовах активного впровадження реформ.

«Наше з вами завдання – максимально захистити тих, хто потребує державної допомоги, чий сукупний дохід не перевищує прожиткового мінімуму та не дозволяє, наприклад, сплачувати тарифи, які за умови угоди з МВФ були підвищені», – наголосив Петро Порошенко, звертаючись до керівників РДА. «Люди мають відчувати захист держави, ваш захист. А ті, хто можуть платити, мають гроші, повинні поступово звикати до ринкової ціни на газ», – сказав Президент.

Глава держави відзначив, що за його наполяганням Міністерство соціальної політики розробило безпрецедентну систему субсидій із на порядок спрощеною, майже автоматичною системою їхнього нарахування. Станом на березень 1,3 млн родин отримували субсидії, а восени очікується, що кількість сімей, які зможуть скористатися адресною допомогою, складе більше 3,5 млн. «Гроші на це в бюджеті є – 24 млрд гривень лише перший транш. Не треба економити на людях», – сказав Петро Порошенко. Президент висловив сподівання, що спільними зусиллями буде налагоджено бездоганну роботу цього механізму.

Президент провів нараду з головами РДА: Люди мають відчувати захист держави

Президент зазначив, що економіка країни переживає два зовнішніх шоки, які спричинені війною. Так, по-перше, на окупованих територіях Донбасу частину підприємств та заводів фізично зруйновано, зупинено чи вивезено обладнання в Росію. «Ці руйнуючі ефекти для економіки розповсюджуються не лише на окуповані території, а мають ефект доміно по всій країні», – сказав Петро Порошенко.

По-друге, триває потужна економічна війна Росії проти України. «Тут снаряди не рвуться, але наслідки помітні, як і під час війни. Ми докладаємо титанічних зусиль, щоб переорієнтуватися з російських ринків на європейські», – зазначив Президент. За словами Глави держави, під час нещодавнього Саміту Україна-ЄС велися переговори про розширення квот, спрощення процедур, адаптацію законодавства, гармонізацію стандартів.

Президент повідомив про підписання розпоряджень про призначення голів 28 районних держадміністрацій та наголосив на важливості та складності завдань, які стоять перед 329 головами РДА. «Це – справжній потужний батальйон, велика армія реформаторів, антикорупціонерів, людей, які відкинули власні інтереси, бо зараз на посаді крісло медом не намазано, це лише право на 24 годинний робочий день і шанс змінити країну», – наголосив Президент.

Глава держави назвав одним з ключових принципів для влади на місцях деолігархізацію. «У нас в країні не буде олігархів. Всі олігархи мають бути відсторонені від влади і стати представниками, якщо вони є конкурентноздатними, великого бізнесу», – сказав Петро Порошенко. Конкурентоздатність, як наголосив Президент, передбачає другий принцип – демонополізацію, а також дебюрократизацію та дерегуляцію.

Крім того, пріоритетною позицією залишається ефективна боротьба з корупцією. «Корупція більше в Україні не має державного даху. Адміністрація Президента рішуче налаштована на боротьбу з корупцією», – наголосив Президент.

Також ключовою позицією залишається децентралізація, і перші кроки в цьому напрямі вже зроблені. За словами Президента, щоб забезпечити ефективну вертикаль державної влади, мають бути якісно підготовлені і проведені місцеві вибори. «Необхідно забезпечити прозорість виборчого процесу і не допустити реалізацію закордонних сценаріїв із дестабілізації ситуації в регіонах», - наголосив Президент.

Глава держави звернув увагу на те, що ухвалено низку важливих законодавчих актів, які починають процес реальної децентралізації. Кабінетом Міністрів прийнято постанову про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад, на виконання якої в регіонах розпочато процес розробки проектів перспективних планів формування територій громад областей. Президент закликав голів РДА сприяти втіленню принципу добровільності в проведенні реформ.

Також Уряд затвердив Порядок підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що фінансуватимуться з Державного фонду регіонального розвитку у 2015 році, та Порядок використання коштів з Державного фонду регіонального розвитку у 2015 році. «Кожна копійчина тепер як золота, тому важливо прозоро і раціонально розділити цей обмежений ресурс», – зауважив Глава держави.



Переглядів: 3111
Поширень: 0