Президент Петро Порошенко зустрівся з «волонтерським десантом» Міністерства оборони України. Волонтери представили Главі держави свої досягнення у забезпеченні війська, зокрема, у реформуванні речового забезпечення та нової військової форми. Президент наголосив, що реформа речового забезпечення має забезпечити бійців всім необхідним і, передусім, працювати на збереження їх життя.

«Зберегти життя і здоров’я наших захисників – це головне. Кожен боєць Збройних Сил має бути повністю забезпечений всім необхідним для ведення бою і у побуті на передовій. Я ставлю перед вами не якесь надзавдання – це необхідність. Тут ваш передній край захисту країни», – наголосив Президент.

Новій Українській армії потрібні нові традиції, нова форма і нові звання

«Українська армія має відрізнятися. Кожен має побачити, що Україна має абсолютно нову, іншу, боєздатну, з високим бойовим духом, патріотичну, професійну армію, одну з найсильніших армій на континенті», – заявив Петро Порошенко, відзначивши роль у цьому нової форми.

Президент зауважив, що йому сподобалися ініціативи відійти від досвіду радянської армії. «Нам треба запроваджувати свої нові українські традиції, в тому числі – і нові українські звання. Заміна «молодшого лейтенанта» на «хорунжого» повністю відповідає українським традиціям і структурі військових звань країн НАТО», – сказав Президент.

Новій Українській армії потрібні нові традиції, нова форма і нові звання

Також Президент висловився за запровадження звання «бригадного генерала». «Подивіться, які командири бригад у нас зараз воюють на лінії фронту. Вони стали насправді батьком для солдат, справжнім прикладом героїзму української армії. Думаю, що українські командири бригад давно заслужили перейти від звання «полковника» до звання «бригадного генерала», – сказав Президент та запропонував підготувати відповідні пропозиції змін до законодавства. За словами Глави держави, це також «потужний соціальний ліфт, мотивація, щоб нові командири, які себе проявили не тільки і не стільки у кабінетах, а на полі бою, отримали справжні генеральські звання».

Новій Українській армії потрібні нові традиції, нова форма і нові звання

Глава держави високо оцінив роботу «волонтерського десанту» у Міністерстві оборони. «За допомогою волонтерів лише за кілька місяців зроблено те, чого у військовому відомстві не могли за всі попередні роки: впроваджено стандарти НАТО у речовому забезпеченні, а також нові технічні умови для забезпечення Збройних сил України. За короткий термін з Міністерством оборони ви досягли відчутного прогресу», – сказав Президент, звертаючись до волонтерів.

Новій Українській армії потрібні нові традиції, нова форма і нові звання

Президент особливо подякував волонтерам за впровадження електронних закупівель та комп’ютерних технологій у роботу Міністерства, зокрема, комп’ютерізацію медичного забезпечення військових.

«Зараз українське суспільство може побачити, як ефективно використовуються кошти збільшеного військового бюджету, коли країна віддає останнє, щоб забезпечити надійний захист і оборону. Наскільки ретельно це організовано і прозоро демонструється використання коштів. Впевнений в тому, що цей досвід має бути використаний і в інших міністерствах країни», – зазначив Глава держави.

Президент висловив впевненість, що нова система забезпечення покладе край корупції у Збройних силах, та підкреслив, що як Головнокомандувач й надалі підтримуватиме заходи, спрямовані на поліпшення забезпечення військовослужбовців.

Новій Українській армії потрібні нові традиції, нова форма і нові звання

Під час презентації керівники робочих груп продемонстрували Президенту нові зразки повсякденної, парадно-вихідної форми військовослужбовців, єдиний бойовий комплект польової форми та спорядження, знаки розрізнення. Розробка нової форми тривала 4 місяці, основна частина комплектів виготовлена в Україні, дещо – з іноземних матеріалів. Серед змін – запровадження нових кольорів форми для різних видів військ, нового камуфляжу. При розробці повсякденної, польової форми увага зверталася на забезпечення зручності та мобільності військовослужбовців. У новій формі відмовилися від п’ятикутної зірки і повернулись до чотирикутної, яка використовувалась в Українській галицькій армії. Також запроваджено окремий колір кітеля для спецвійськ.

Новій Українській армії потрібні нові традиції, нова форма і нові звання

Крім реформи речового забезпечення і закупівель, Главі держави також було презентовано напрацювання реформ у напрямках: продовольчого та харчового забезпечення, програма реформування військової медицини, автоматизації заходів з евакуації поранених і надання допомоги, забезпечення військових житлом.

У заході також взяли участь Міністр оборони України генерал-полковник Степан Полторак, Начальник Генерального штабу Збройних Сил України Віктор Муженко, Радник Президента України Юрій Бірюков, Перший заступник Глави Адміністрації Президента Віталій Ковальчук.

Глава держави також ознайомився з медичним евакуаційним транспортом на базі автомобілю Saxon.



Переглядів: 6468
Поширень: 0