Напередодні початку виборчої компанії голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій розповів яку участь братиме у виборах, про економічні перспективи області та як проходитиме децентралізація і об’єднання сіл.

- Півроку тому, представляючи Вас на посаді голови Вінницької облдержадміністрації Петро Порошенко поставив завдання дійти консенсусу між різними політичними силами в регіоні. Чи вдалося це Вам?

- Досягнути політичного консенсусу - було задекларовано Президентом України під час мого представлення 6 місяців тому в присутності спільноти. Сподіваюсь, що те, що в області перестали кипіти політичні пристрасті є свідченням того, що ми на правильному шляху. І завдання Президента виконується.

Вважаю, що не має сенсу бити себе в груди і кричати, як це роблять деякі колеги в інших областях, у той час, як особливих змін не відбувається. Ми дуже багато робимо в плані наведення порядку в окремих підрозділах і на рівні районів. Правда такі дії не мають великого розголосу і суспільного резонансу. Але вони йдуть безперервно і вже скоро люди побачать перші результати нашої діяльності у наведенні порядку.

Актуальне інтерв'ю з головою Вінницької облдержадміністрації Валерієм Коровієм

- Яким чином вам вдалося вгамувати пристрасті після подій 6 грудня?

- Це вдалося досягнути завдяки діалогу. За цей було проведено великий спектр зустрічей. І ми в режимі діалогу знімали питання, які можливо було вирішити на даному етапі. Окремі питання, які не можливо вирішити в межах повноважень голови облдержадміністрації, можливо і викликають у певної частини людей незадоволення.

- На які поступки Вам довелося піти?

- На широкий загал вважається, що спірні питання можна вирішити тільки за рахунок поступок однієї чи обох сторін. Але життя показало, що у дуже багатьох випадках звичайна розмова, звичайний діалог знімає протиріччя і непорозуміння. І це пов’язано із тим, що велика кількість протиріч та негативу породжується на рівні слухів. Тому, вважаю, що дуже важливо вести постійний діалог та знімати питання, які виникають.

Хотів би зазначити, що абсолютна більшість регіональних лідерів Вінниччини добре розуміють, що у тому стані, у якому на сьогодні знаходиться Україна, створювати надумані конфлікти на рівному місці немає потреби. Усі чудово розуміють, що найкращим проявом демократії є вибори. Тож, місцеві вибори, які пройдуть 25 жовтня, мають усе розставити на місця.

- Нещодавно Ви та ваш перший заступник Андрій Гижко стали членами партії «Солідарність-Блок Петра Порошенка». Чи не стане ваша партійність додатковим приводом для опонентів звинуватити Вас у використанні адмінресурсу на майбутніх виборах?

- До сьогоднішнього дня я такого не чув. Зрозуміло, що під час виборчої кампанії можуть бути різноманітні рішення від певних політтехнологів, які партійність мою та мого першого заступника будуть нам закидати. Питання ж не у тому, хто і яку посаду займає. Питання у тому, що робити буде той чи інший посадовець у виборчому періоді.

Вінницька область має дуже багато негативних випадків використання адміністративного ресурсу. Вони усі ще не стерлись із пам’яті. Тож думаю, що вінничани зможуть нинішню кампанію порівняти з іншими.

Зі свого боку, я, як голова Вінницької обласної державної адміністрації, зроблю усе, щоб вибори в області пройшли чисто і демократично. Зрозуміло, що буде і критика мене і інших посадовців, але сподіваюсь ми знайдемо гнучкий варіант, який дозволить уникнути звинувачень у тому, що Коровій використовує посаду, як адміністративний ресурс на виборах.

Відверто скажу, що маю непублічний діалог з усіма учасниками виборчого процесу і наголошую, що ми працюємо на імідж області. Маємо дотримуватись толерантності і бути прикладом для інших. Вибори все розсудять. Той хто виграє нестиме колосальну відповідальність.

- У багатьох людей складається враження, що після зміни влади, на Вінниччині усе залишається на місцях. Принаймні більшість чиновників, як сиділи, так і продовжують сидіти на своїх місцях…

- Невдовзі ви почуєте про те, що зроблено в наведенні порядку в департаменті екологічних ресурсів, департаменті житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку. Деталей не розповім, адже не варто розголошувати усі обставини справ, які були виявлені в цих підрозділах до того, моменту, як буде завершено їх розслідування.

Можу лише повідомити, що після виборів буде проведена повне перезавантаження усіх структурних підрозділів Вінницької облдержадміністрації. Буде проведена повна реорганізація. Це стосується і структури, і кадрів.

- Чому навколо Вінницької обласної ради постійно виникають конфліктні ситуації?

- Моя особиста думка, що те, яким чином формувався нинішній склад Вінницької облради, коли по області проходила тотальна і відверта фальсифікація виборчого процесу, ця облрада із цим депутатським корпусом не має права на існування. Я добре пам’ятаю, як проходили вибори у 2010 році, і сам стикався із тотальними фальсифікаціями на своєму окрузі.

Але, як голова облдержадміністрації, я переконаний, що із цим складом облради можна і треба працювати, адже завдяки ньому ми можемо прийняти рішення, як так необхідні для життєдіяльності Вінницької області.

- Наскільки на Вашу думку оновиться склад облради після жовтневих виборів?

- Я переконаний, що після поточних виборів рівень депутатського представництва в стінах Вінницької обласної ради кардинально зміниться.

По-перше, істотно зменшиться кількісний склад облради. З нинішніх 132 у новому складі кількість депутатських мандатів зменшиться до 84. З другої сторони, думаю, що багатьох «зубрів» нинішньої облради в новому складі ми вже не побачимо.

Актуальне інтерв'ю з головою Вінницької облдержадміністрації Валерієм Коровієм

- А ви особисто будете балотуватися в депутати Вінницької обласної ради?

- Так, я буду брати участь у виборчий компанії. Як кандидат від партії «Солідарність – Блок Петра Порошенка». Я піду по одному з 84 округів. Який це буде округ я не буду зараз говорити, тому що поки невідомо, яким чином Центральна виборча комісія їх розподілить у Вінницькій області.

- Серед опонентів розповсюджена думка, що президентська партія «пригріває під своїм крилом колишніх регіоналів Януковича…

- Я можу запевнити, що у списках партії «Солідарність-БПП» у Вінницькій області не буде жодного колишнього регіонала. Це всі побачать після того, як пройде партійна конференція і буде оприлюднено список кандидатів від нашої партії.

- Кілька тижнів тому ви запровадили Антикорупційну «гарячу лінію». Люди користуються нею?

- Ми відчули велику зацікавленість від людей після впровадження цієї ініціативи. Люди багато надсилають на антикорупційну лінію електронних листів. На сьогодні ми вже відпрацювали механізм реагування на такі листи, і, в залежності від обставин справи, ці листи разом із супроводжуючими матеріалами направляються у правоохоронні, або фіскальні органи.

- Як Ви оцінюєте дієвість антикорупційного законодавства України?

- Скажу відверто, нинішнє антикорупційне законодавство - це боротьба з повітряними вітряками. Це боротьба з наслідками, а не причинами. А першопричини - це економічні фактори. Спочатку створили бар'єри, а потім долаємо. Я вважаю, що найкращий метод боротьби полягає у прозорості та публічності. Нечесні люди таких речей уникають.

- А чи є вже звільнення серед чиновників за наслідками дзвінків на Антикорупційну лінію?

- Поки що ні. Антикорупційна лінія діє лише два тижні, тож за цей час довести справу до логічного завершення ми фізично не встигли.

- Пересічні вінничани досить часто скаржаться, що правоохоронні органи так і не змінилися після Революції Гідності… Чому?

- Перш за все, через низький рівень довіри населення до правоохоронних органів. Цей рівень недовіри в останні роки просто зашкалює. І дуже правильне рішення про перезавантаження міліції, шляхом створення принципово нової поліції.

По-друге, дійсно на місцях у системі правоохоронних органів деякі представники є корумповані, пов’язані із друг другом кумівськими зв’язками та поводяться, як князькі. Тут нема ні для кого секрету. Яскравим прикладом є ситуація по Тростянцю, коли начальник місцевої ДАІ збив дівчину, і замість того, щоб визнати свою вину, покаятись, він «летить» у лікарню й підробляє аналіз крові. Але все одно він зараз сидить у СІЗО.

І третя проблема в роботі правоохоронних органів це те, що через події, які сталися в країні за останні два роки більшість правоохоронців виявились деморалізованими і дезорганізованими.

- Як у Вінницькій області рухається справа децентралізації влади?

- На сьогоднішній день, особливо в сільській місцевості, пішов процес «пробудження» серед тих, хто є, або планує балотуватися у сільські та селищні голови. Це пов’язано із бюджетною децентралізацією, яка була запровадження раніше адміністративної, і показала свою ефективність.

Спочатку не всі це розуміли й було багато незадоволених. Адже у місцевих бюджетів забрали 25% податку на доходи фізичних осіб і немає цільової дотації вирівнювання з державного бюджету. Але той додатковий фінансовий ресурс, який отримали бюджети базового рівня, а це майже 400 мільйонів гривень, стимулює по-новому подивитися на децентралізацію.

Наступним кроком стане доступ місцевих органів влади до державних реєстрів майнових і земельних прав, що зробить цей процес значно прозорішим, а значить і відбере корупційне підґрунтя. Це дозволить на рівні сільських громад вирішувати абсолютну більшість питань для звичайних людей, яким більше не буде потрібно їхати за документами до райцентру, або у Вінницю.

- Багато хто з селян мають думку, що після об’єднання громад, вони не зможуть отримувати адміністративні послуги в себе в селі…

- Під час об’єднання громад, села, які увійдуть до цього об’єднання не втратять можливість отримувати адміністративні послугу у себе в селі. Адже із ліквідацією сільської ради там буде створено інститут старост. І усі ці довідки, які раніше селяни отримували у сільраді, вони отримуватимуть у старости. Але тепер чиновників у селі поменшає. Більше того, об’єднанні громади матимуть свої адміністративні центри, які зможуть надавати послуги, що раніше були доступні для селян лише у райцентрі, або в обласному центрі.

- Скільки громад на Вінниччині розпочали справу об’єднання?

Відповідно до перспективного плану на теренах Вінниччини села і селища області мають об’єднатися у 106 об’єднаних громад. Цей процес досить тривалий – мінімум на 300 днів і передбачає здійснення 20 поступових кроків до того моменту, коли громади об’єднаються. На сьогоднішній день процес розпочато у більше, ніж 80 громадах. Ще 26 процес об’єднання ще не розпочався. Скільки з них дістанеться фінішної прямої – побачимо згодом.

Взагалі, я б не зводив до всього процесу децентралізації лише один з його напрямків – об’єднання громад. Децентралізація – це комплекс передачі владних повноважень на місця.

- Чи не планує Вінницька область запроваджувати електронне урядування?

- Зараз ми підписали угоду із Громадською організацією «Схід», яка фінансується Канадською конфедерацією муніципалітетів. І в рамках цієї угоди буде розроблена програма інформатизації як обласної ради, так і облдержадміністрації та впроваджуватиметься електронне урядування.

- Стосовно резонансної справи із захопленням державного майна на Мурафскьому кар’єрі. Чому виникла там конфліктна ситуація, і який вихід із неї Ви бачите?

Мурафський кар’єр – це державне підприємство, що знаходиться в сфері управління Міністерства агропромислового розвитку. Тобто влада Вінниччини на нього не має впливу. Це підприємство знаходилося в стані банкрутства. Але після анексії Росією Криму навколо кар’єру розпочались незрозумілі рухи. Справа утім, що на ньому добувають вапняковий камінь, що використовують у металургійному виробництві. Раніше потреби вітчизняної металургії у вапняковому камені задовольняв Крим, зараз із ним виникли проблеми.

І тут, навколо Мурафського кар’єру розпочинають відбуватися дивні дії. Спочатку виконавчі служби на прохання окремих структур віддає майно державного підприємства в управління приватній структурі. Це фактично звичайне викачування грошей з державної власності.

Туди завели приватну охоронну структуру замість Державної служби охорони. Була створена юридична особа, яку, чомусь очолила жінка одного з керівників кар’єру. Цій структурі кар’єр постачає сировину по 9 гривень за тонну, а вона постачає її металургійним комбінатам вже по 110-120 гривень. Можете уявити масштаб обороту тіньових грошей навколо цієї схеми. Це – бомба уповільненої дії, яка врешті-решт і «вибухнула» в цьому році.

Зараз цими схемами займаються правоохоронні органи, а облдержадміністрація звернулась до Уряду із проханням увести на підприємство Державну службу охорони та передати кар'єр з підпорядкування МінАПК до Міністерства економічного розвитку, адже це підприємство дійсно має стратегічне значення для вітчизняної економіки. У подальшому виставити кар’єр на відкритий конкурс і приватизувати його.

Актуальне інтерв'ю з головою Вінницької облдержадміністрації Валерієм Коровієм

- Україна вже другій рік знаходиться у стані фактичної війни. До цього додається криза, викликана неефективною економічною моделлю держави та фактичним пограбуванням її попередньою владою. Чи є якісь позитивні перспективи в економіці Вінницької області?

- На соціально-економічну ситуацію в області у першу чергу впливає загальна макро-економічна ситуація в країні. Але, Вінниччина, попри усе рухається вперед.

Тож, що ми побачимо в економіці Вінницької області найближчим часом:

У четвертому кварталі цього року буде введена в експлуатацію новий корпус площею 18 тисяч квадратних метрів на новій Вінницькій кондитерській фабриці.

Наприкінці року розпочинаються будівельні роботи на майданчику біля «Барлінеку», де компанія UBC Group викупила 11 га землі. Зараз ведуться проектні роботи і ми будемо свідками появи достатньо унікального виробництва – тут побудуть машинобудівне підприємство, що експортує свою продукцію у понад 80 країн світу. До того ж тут нову роботу близько 1500 працівників.

Група компаній ViOil має намір продовжити модернізацію свого виробництва на базі Вінницького масложирового комбінату. Там у 2016 році буде встановлено ще один прес, а загальна виробнича потужність підприємства до 3 тисяч тонн насіння соняшника.

Досягнута домовленість із компанією «Барлінек» про розширення та модернізацію її виробничих потужностей у Вінниці. Мова йде про збільшення потужностей на 30% та створення додаткових 300 робочих місць.

Розпочато роботи з будівництва другої черги потужного м’ясопереробного комплексу компанії «Миронівський хлібопродукт». Він охопить виробничі майданчики у Тульчинському, Тростянецькому, Бершадському й Гайсинському районах. А протягом найближчих 5 років тут буде створено 3 тисячі нових робочих місць.

Великої зацікавленості в економіці Вінниччини ми очікуємо завдяки проведенню Інвестиційного форуму, запланованого на першу декаду вересня.

- Дехто з експертів вважає, що після місцевих виборів слід чекати чергового витку економічної кризи. Ви поділяєте ці думки?

- Ні. Я упевнений, що ми вже пройшли дно спаду. Ми повинні через все це пройти, і зараз більш оптимістично сприймаю економічну ситуацію. Принаймні те, що я бачу у Вінницькій області свідчить про поступову адаптацію бізнесу до нових економічних реалій, і та девальвація гривні, яка відбулася на початку року, вона зараз за збігом обставин стала економічним стимулом для вітчизняної економіки.



Переглядів: 4103
Поширень: 0