Президент Петро Порошенко наголошує на тому, що розслідування злочинів попередньої влади – першочергове завдання, яке суспільство ставить перед всією системою правоохоронних органів.

В інтерв’ю українським телеканалам Глава держави зазначив, що в будь-якій країні світу подібні розслідування тривають місяцями і роками, та заявив: «Мене це не задовольняє. Я разом з суспільством вимагаю – представники колишньої влади мають опинитися на лаві підсудних. Ми дали їм можливість через заочне судочинство, навіть якщо вони втекли, понести відповідальність. Це – моє чітке завдання перед правоохоронною і суддівською системою».

«Я не збираюся виступати адвокатом жодного з правоохоронних органів, які мали забезпечити неупереджений розгляд справ щодо вбивств на Майдані і відповідальності старої влади», – сказав Глава держави.

Говорячи про минулу владу, Президент зазначив: «Вони намагалися замаскуватися. Вони вивезли з собою і ретельно до цього готувалися – всі докази, всі записи, знищили зброю, з якої стріляли, знищено накази. Але це не має нас зупинити в тому, що ми маємо притягнути їх до відповідальності».

Глава держави вважає, що слідство, врешті решт, має бути забрано в Генеральної прокуратури. «Парламент має виконати своє зобов’язання, створити Державне бюро розслідувань, яке буде незалежним, в тому числі – і від політиків, яке має забезпечити ретельне неупереджене розслідування», – відзначив Петро Порошенко.

Відповідаючи на питання, чи можуть сьогоднішні судді бути об’єктивними, Президент зауважив, що не хотів би чіпляти ярлики на всіх. За його словами, тим представникам суддівської влади, які є щирими патріотами, треба дати можливість проявити себе як рішучих і некорумпованих, а також таких, які не бояться. «Це є дві складових справжнього суду», – зазначив Президент. «Справедливий суд потрібен вже і зараз», – заявив Глава держави. При цьому Президент назвав неприйнятними як радикальні пропозиції вигнати всіх суддів, які є зараз, так і пропозиції запросити іноземців, які допоможуть реформувати суди. «Ми, українці, маємо, нарешті, навчитися нести власну відповідальність за власну державу», – сказав Петро Порошенко, не виключивши, однак, можливості запрошення декількох спеціалістів з-за кордону.



Переглядів: 3620
Поширень: 0