У місті запроваджується нова програма «Бюджет громадських ініціатив міста Вінниці». Вона дозволить вінничанам надавати свої пропозиції щодо проектів, які, на їхню думку, варто фінансувати з міського бюджету. Таким чином жителі міста зможуть брати участь у його розвитку та вирішуючи, куди спрямовувати кошти міського бюджету. Ця практика широко розповсюджена в Європі, а Вінниця – одне з перших міст в Україні, яке починає її впроваджувати.

Вінниця продовжує запроваджувати європейські практики щодо відкритості влади і залучення громадян до прийняття рішень. Одним з них є нове рішення виконавчого комітету, яке було схвалено 22 жовтня, «Про бюджет громадських ініціатив м.Вінниці». Воно дозволить частину міського бюджету вже з наступного року спрямовувати на реалізацію кращих проектів розвитку міста, запропонованих і обраних самими вінничанами.

«Фактично, Бюджет громадських ініціатив міста – це інструмент, який дозволяє городянам брати участь в прийнятті фінансових рішень з пріоритетних питань розвитку міста. Це відповідає одному з головних пріоритетів Стратегії Вінниці до 2020 року, що стосується створення сильної місцевої громади, формування спільного бачення влади і громади розвитку міста та розширення участі мешканців в прийнятті рішень місцевого значення, – зазначила заступник директора – начальник відділу стратегії розвитку департаменту економіки і інвестицій міської ради Олена Гузлякова. – Ця ініціатива орієнтована на залучення простих громадян до процесів управління містом, спрямування коштів міського бюджету на реалізацію ідей мешканців через прозорі механізми співпраці влади і громади. Ця практика є новою як для нашого міста, так і для інших українських міст, проте, широко розповсюджена в світі».

Незабаром вінничани зможуть вирішувати, куди спрямовувати частину коштів міського бюджету

У Європі такі бюджети мають назви партиципативних або громадських бюджетів. За кордоном вже тривалий час використовують подібні практики для отримання зворотного зв’язку з громадою, щоб почути думку людей і якомога ширше залучати громадян до управління містом. Вслід за європейськими містами Вінниця однією з перших в Україні запроваджує механізм громадського бюджетування.

Отож, для реалізації нової програми при затвердженні міського бюджету на наступний рік міська рада передбачатиме видатки для фінансування проектів, запропонованих і підтриманих громадянами. За попередніми розрахунками кошти будуть закладатись на фінансування близько 10 малих проектів вартістю до 200 тис.грн. та 3-4 великих проекти вартістю до 1 млн.грн.

На сайті міської ради буде створений окремий розділ «Бюджет громадських ініціатив міста Вінниці», який міститиме усю детальну інформацію про перебіг подій та вимоги до проектів. Після того, як міська рада оголосить початок прийому проектів, кожен дієздатний мешканець міста Вінниці віком від 16 років може стати автором і подати на розгляд один проект з розвитку міста.

Ідея має відповідати пріоритетам Стратегії розвитку міста до 2020 року. Її потрібно оформити відповідно до стандартів, які будуть оприлюднені на сайті. Вона має містити орієнтовний кошторис, а час реалізації не повинен перевищувати один рік. Обмежень в обранні тематики немає. Це може бути самий широкий спектр питань від культурно-освітніх проектів до проектів з благоустрою та просторового розвитку. Головне – на етапі подання він має сподобатись вінничанам і бути підтриманим мінімум 10 повнолітніми мешканцями міста.

Усі подані проекти підлягатимуть попередній оцінці. Для цього буде створена експертна група, яка аналізуватиме роботи на предмет реальної можливості їх реалізації. До складу групи увійдуть як фахівці профільних департаментів міської ради, так і представники громадськості, депутатського корпусу, спеціалізованих проектних організацій, інші спеціалісти. Результатом їхньої роботи стане оцінка кожного проекту з позитивними чи негативними рекомендаціями щодо допуску до загальноміського голосування. Потім роботи оцінить координаційна рада на чолі з міським головою.

Кращі проекти, які отримають позитивну попередню оцінку, будуть розміщені на офіційному сайті міської ради в розділі «Бюджет громадських ініціатив м.Вінниці» для голосування. Кожен мешканець міста зможе проголосувати за обраний проект зручним для себе способом. Або в електронному вигляді на сайті міської ради, або в відділеннях «Прозорого офісу», заповнивши відповідні анкети. Триватиме загальноміське голосування 10 днів. За його результатами буде сформований відповідний рейтинг проектів.

Проекти-переможці, які наберуть найбільшу кількість голосів вінничан, будуть реалізовані за рахунок коштів Бюджету громадських ініціатив міста Вінниці. Всі зобов’язання по реалізації проектів покладаються на виконавчі органи міської ради. Проте автори проектів-переможців зможуть на будь-якому етапі знайомитись з ходом його реалізації.

«Наступного року ми плануємо провести два відбори проектів для фінансування за рахунок коштів Бюджету громадських ініціатив міста Вінниці. Перший – пілотний – пройде у І півріччі наступного року. А регулярна процедура розпочнеться з середини липня наступного року і триватиме до прийняття проекту міського бюджету на 2017 рік, а надалі за аналогічним принципом – щорічно, – каже Олена Гузлякова. – Створення у Вінниці Бюджету громадських ініціатив є своєчасним і актуальним питанням, адже це форма прямої демократії, коли пересічні громадяни самостійно вирішуватимуть, на які проекти розвитку міста доцільно спрямувати бюджетні кошти».



Переглядів: 3288
Поширень: 0