З 12 листопада приватні фітнес-клуби, спортивні зали, секції та басейни Вінниці відновлюють свою роботу після тимчасового припинення діяльності через поширення захворюваності на грип та ГРВІ. Цього ж дня будуть відкриті для відвідувачів і диско-клуби міста (але в режимі підприємств громадського зхарчування і за умови чіткого дотримання масочного режиму персоналом цих закладів). Ситуація, пов’язана з вимушеним припиненням роботи комп’ютерних клубів та аквапарку, поки що залишається незмінною. Медики радять не поспішати розслаблятись і починають думати про те, які висновки мають бути зроблені з нинішньої ситуації.

На черговому засіданні міського протиепідеміологічного штабу, яке відбулось 11 листопада у залі міської ради, було зазначено, що динаміка зменшення загальної захворюваності на грип та ГРВІ залишається позитивною. За минулу добу кількість викликів швидкої медичної допомоги до хворих із підвищеною температурою знизилася до 75. Зниження захворюваності відбувається за рахунок дотримання профілактичних та запобіжних заходів, які були введені на території міста з моменту оголошення карантину, а також у зв’язку із своєчасними зверненнями громадян до закладів охорони здоров\'я, що дає змогу оперативно надавати медичну допомогу хворим. Як повідомила начальник управління охорони здоров\'я Вінницької міської ради Тамара Васильчук, ситуація у місті є стабільною, відбувається збільшення кількості городян, яких виписують з лікарень. Головний державний санітарний лікар м. Вінниці Олександр Сорочан на підтвердження цих слів додає, що за останню добу зафіксовано найменший показник захворюваності дітей з моменту оголошення епідемії, який становить 27,4 %.

11 листопада Вінниця додатково отримала 47 ящиків з гуманітарною допомогою з м. Тарнов (Польща). Зокрема, це респіратори, маски, рукавички, скарифікатори, дезінфікуючі засоби. Невдовзі очікується і допомога з міста-побратима Вінниці – польського Кельце.

Водночас медики поки що не виключають збільшення кількості хворих, які можуть мати ускладнення від грипу. На даний момент 2 дорослих та 2 дітей перебувають у лікарнях з важкою пневмонією. У вівторок було зафіксовано 1-й летальний випадок від пневмонії – жінка потрапила до лікарні у вкрай запущеному стані, і усі спроби врятувати її життя виявились марними. Тому фахівці наголошують на тому, щоб люди, які відчувають симптоми захворювання, не зволікали із цим і одразу звертались до закладів охорони здоров’я.

На думку лікарів, події останніх двох тижнів стали гарним уроком для суспільства в питанні дискусії на тему завчасного проведення щеплень проти грипу. Як повідомила завкафедрою інфекційних захворювань ВНМУ ім. М. Пирогова Лариса Мороз, саме вакцинація залишається одним із найефективніших способів запобігання грипу та ГРВІ. «До цього методу боротьби з гострими респіраторними вірусними інфекціями та грипом звертаються майже усі країни світу. У США та Європі кількість населення, які пройшли вакцинацію становить до 65%, тоді як загалом у Вінницькій області вакциновано лише близька 300 чоловік. Краще витратити 70-80 грн. на вакцину, ніж тисячі – на лікування» - каже Лариса Мороз.

Міський голова Володимир Гройсман зазначив, що готовий публічно підтримати цю позицію лікарів, аби убезпечити людей від недуг. «Але потрібно чітко відслідковувати, що це за вакцина, який вплив вона матиме на здоров\'я людини, звідки вона привезена та в яких умовах зберігається. А загалом ми повинні абсолютно по-новому подивитись на систему охорони здоров\'я та визначити пріоритети на наступні п’ять років,– каже Володимир Гройсман. – Головним завданням для нас залишається збереження життя людини та повний супровід лікування кожного хворого».


Переглядів: 3435
Поширень: 0