Під час останньої в цьому році сесії Вінницької міської ради міський голова Сергій Моргунов вже традиційно відзвітував перед депутатами та громадою про підсумки року, що минає, та озвучив пріоритетні завдання і проекти, які будуть реалізовуватися у місті протягом наступного року в рамках Стратегії «Вінниця-2020». Серед цих проектів: будівництво першої черги заводу з виробництва холодильного обладнання, що дасть можливість працевлаштувати 500 вінничан; заміна мереж теплопостачання мікрорайону Тарногродського із облаштуванням твердопаливної котельні; реконструкція трамвайної колії на площі Гагаріна та модернізація ще трьох нових вінницьких трамваїв.

Говорячи про підсумки 2015 року, Сергій Моргунов зазначив, що цей рік був досить складним, але разом з тим в цьому році Верховною Радою України на чолі з Володимиром Гройсманом було ухвалено низку законів, які були спрямовані на децентралізацію і на реформу місцевого самоврядування. Тому в цьому році органи місцевого самоврядування відчули досить позитивні зміни щодо наповнення бюджетів і можливостей реалізовувати соціально-економічні програми розвитку громад. «Нам вдалося в цьому році реалізувати та запровадити більше проектів, ніж в минулому році, і це дозволяє дивитися в майбутнє більш оптимістично. Кінець року – це завжди час для того, щоб провести певний підсумок роботи і окреслити основні завдання на найближчу перспективу, принаймні на 2016 рік».

Війна, яка досі триває на Сході, об’єднала вінничан у допомозі землякам. Регулярно на Донбас відправляється гуманітарна допомога з продуктами харчування, теплим одягом, медикаментами та необхідними речами для вінницьких підрозділів. На жаль, протягом 2015 року війна забрала життя 8 вінничан. Тому усіма підрозділами міської ради надається посильна допомога родинам загиблих, а також бійцям, що повернулися із зони бойових дій. В цьому році створено сайт для учасників АТО та членів їх сімей, в тому числі електронний реєстр черги на отримання земельних ділянок. Сім’ям загиблих та учасникам АТО цьогоріч було виділено 83 земельні ділянки. Ця робота продовжиться і наступного року – земельні ділянки відповідно розподілу планується виділити як учасникам АТО, так і іншим пільговим категоріям. Окрім того, у Вінниці планують створити Громадсько-волонтерський центр підтримки і реабілітації воїнів АТО.

Наступного року у Вінниці модернізують систему теплозабезпечення ще одного мікрорайону та продовжать виробництво нових сучасних трамваїв

Вінниця продовжує працювати над пріоритетами розвитку міста. Розроблено концепцію функціонування Центру підтримки інституцій громадянського суспільства, створено веб-сайт інституцій громадянського суспільства, триває робота над впровадженням у місті Муніципальної картки вінничанина. В цьому році проведено перші публічні аукціони з продажу земельних ділянок під індивідуальну забудову, що дозволило залучити до міського бюджету додаткові 10 млн грн. Створено сервіс «Мапа коштів вінницької громади», запроваджено сервіс електронних петицій до Вінницької міськради, а кількість адмінпослуг, які можна отримати on-line, збільшилася з 3 до 25. На наступний рік у бюджеті міста передбачено 5 млн грн для «Бюджету громадських ініціатив» - реалізації кращих проектів, запропонованих вінничанами, що дозволить городянам брати участь в прийнятті фінансових рішень з пріоритетних питань розвитку міста. Також заплановано відкриття Центру підтримки інституцій громадянського суспільства у будівлі, де в цьому році вже запрацював Центр підтримки інновацій та підприємництва iHub.

Наступного року у Вінниці модернізують систему теплозабезпечення ще одного мікрорайону та продовжать виробництво нових сучасних трамваїв

Триває робота над залученням в економіку міста інвестицій. В цьому році було затверджено концепцію Вінницького індустріального парку, який подано на реєстрацію до загальнодержавного реєстру індустріальних парків. Введено нові виробничі потужності ТОВ «Барлінек Інвест», ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика», завершено будівництво ІV черги потужностей ПАТ «Вінницька кондитерська фабрика», тривала реконструкція виробничих потужностей ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат», ПрАТ «Вінницяпобутхім», ТОВ «Сперко-Україна», «Аграна Фрут» (загальна вартість робіт склала понад 1 млрд грн). Обсяг реалізованої продукції підприємствами міста за 2015 рік очікується в сумі 13 млрд грн. Також в цьому році розпочато реалізацію меморандуму з ПАТ «Українська пивна компанія» щодо будівництва у місті заводу з виробництва холодильного обладнання. Вже у 2016 році буде розпочато будівництво першої черги заводу, що дозволить забезпечити роботою 500 вінничан.

Наступного року у Вінниці модернізують систему теплозабезпечення ще одного мікрорайону та продовжать виробництво нових сучасних трамваїв

Одним із пріоритетних напрямків розвитку міста залишається впровадження заходів з енергоефективності та енергозбереження. За здобутки Вінниці у цій сфері за останні п’ять років наше місто першим на пострадянському просторі отримало сертифікат «Європейська енергетична відзнака». Модернізація систем теплозабезпечення та котелень у Вінниці продовжується. Відповідно до Меморандуму із Швейцарією наразі завершується будівництво твердопаливної котельні, яка забезпечуватиме гарячою водою та теплом мешканців мікрорайону Тяжилів. Але співпраця зі швейцарцями на цьому не закінчиться. Дію меморандуму подовжено, і в наступному році спільними зусиллями планується модернізувати систему теплопостачання мікрорайону Тарногродського із заміною 8,8 км трубопроводів, встановленням 68 індивідуальних теплових пунктів і твердопаливного котла.

Мережа транспортного забезпечення Вінниці вже вважається однією з кращих в Україні, але для покращення сполучення різних мікрорайонів у місті триває постійний процес її вдосконалення. Так, нещодавно було завершено будівництво вставки трамвайної колії на розі вулиць Пирогова та Келецької, що дозволило запустити новий трамвайний маршрут №3 та забезпечити пряме транспортне сполучення мікрорайонів Вишенька і Електромережа. У 2015 році за підтримки Державного фонду регіонального розвитку заплановано реконструкцію трамвайної колії по площі Гагаріна, а також виготовити три нових вінницьких трамваї. Один з таких трамваїв вийшов на рейки у День міста і вже став візитівкою Вінниці, а зараз працівники трамвайного депо працюють над другим. Крім того, упродовж 2015-го Вінницькою транспортною компанією проведено капітально-відновлювальний ремонт 20 тролейбусів. В наступному році підприємство планує повністю завершити програму по капремонту старих тролейбусів, розпочату ще 2012-му. Окрім того, Вінниця планує поповнити муніципальний автобусний парк двома новими автобусами.

Наступного року у Вінниці модернізують систему теплозабезпечення ще одного мікрорайону та продовжать виробництво нових сучасних трамваїв

Продовжується масштабний проект з каналізування приватного сектору. В цьому році в мікрорайонах з садибною забудовою по програмі співфінансування з мешканцями збудовано 4,3 км мереж водовідведення, що дозволить більш як 700 домоволодінь під єднатися до мережі. Спільно з мешканцями в цьому році також заасфальтовано 17 доріг приватного сектору, а на наступний рік в складчину з міським бюджетом вже виявили бажання укласти асфальт мешканці 42 вулиць. Коштом міського бюджету в цьому році проведено реконструкцію та капремонт 27 вулиць, тротуарів 29 вулиць і здійснено реконструкцію та впорядкування руху на 5 перехрестях. На наступний рік вже заплановано провести реконструкцію і капремонт 19 вулиць, тротуарів 13 вулиць та 5 перехресть.

Наступного року у Вінниці модернізують систему теплозабезпечення ще одного мікрорайону та продовжать виробництво нових сучасних трамваїв

Що стосується соціальної сфери, Сергій Моргунов нагадав, що до кінця року буде введено в експлуатацію новий садок на 10 груп по вулиці Порика, 5. Окрім того в дитсадках міста додатково відкрито ще три групи. Наразі за кошти інвестора розпочато будівництво ДНЗ на 12 груп по вулиці Покришкіна, до кінця 2016 року його планують ввести в експлуатацію. Також у наступному році за підтримки Державного фонду регіонального розвитку місто планує розпочати будівництво школи в мікрорайоні Поділля. А ще у році, що завершується, проведено утеплення школи №25 та реконструкцію даху ЗОШ №34. Школу №33 обладнано ліфтом для учнів з обмеженими фізичними можливостями. У п’яти дитсадках міста влітку було оновлено обладнання ігрових майданчиків, на наступний рік заплановано вже у десяти. Розпочато також програму оновлення обладнання у шкільних їдальнях: у 16 школах замінено електроплити, в 7 - встановлено нові холодильники. Продовжиться і будівництво по території міста ігрових майданчиків та мультикомплексів. В цьому році їх збудовано 22, у наступному планується встановити 7 багатофункціональних майданчиків і 11 маленьких ігрових.

Наступного року у Вінниці модернізують систему теплозабезпечення ще одного мікрорайону та продовжать виробництво нових сучасних трамваїв

У медичній галузі міста цьогоріч проведено реконструкцію приміщень міської клінічної лікарні №3 для відкриття з Нового року хоспісного відділення, відкрито дві амбулаторії сімейної медицини, а у всіх Центрах первинної медико-санітарної допомоги впроваджено електронну картку пацієнта. Наступного року заплановано затвердити проектно-кошторисну документацію по будівництву регіонального центру серцево-судинної патології за сприяння Світового банку і провести тендерну процедуру. Для наближення медпослуг до мешканців у місті відкриється ще дві амбулаторії, а також розпочнеться впровадження електронної картки вже у закладах охорони здоров’я вторинного рівня. Також міською радою у 2015 році затверджено муніципальну програму профілактики та лікування артеріальної гіпертензії, яка дозволяє отримувачам субсидії купувати ліки від гіпертонії за півціни. За півроку дії програми нею скористалося понад 13,6 тисяч вінничан. Дію програми подовжено і на наступний рік.

Наступного року у Вінниці модернізують систему теплозабезпечення ще одного мікрорайону та продовжать виробництво нових сучасних трамваїв

Серед масштабних проектів, які реалізовано в цьому році, Сергій Моргунов також відмітив відкриття Школи мистецтв «Вишенька» та реконструкцію приміщення для центру «Гармонія» (роботи наразі на завершальній стадії). Наступного року заплановано провести реконструкцію приміщення по вулиці Келецькій, 94а під спортивний зал, а також виготовити проектно-кошторисну документацію на реконструкцію спорткомплексу по Фрунзе, провести муніципального кінотеатру «Родина».

Також у 2016-му планується здати в експлуатацію муніципальні будинки по вул. Чехова і розпочати будівництво нового об’єкту програми по вул. Запорожця. За умови підтримки Державного фонду регіонального розвитку місто хоче провести II чергу реконструкції проспекту Космонавтів, першу чергу якої (від літака до перехрестя із вул. Порика) вдалося виконати цього року.

Наступного року у Вінниці модернізують систему теплозабезпечення ще одного мікрорайону та продовжать виробництво нових сучасних трамваїв

Завершуючи свій виступ, міський голова Сергій Моргунов зазначив: «Нам вдалося в цьому році знову підтвердити те, що місто Вінниця є одним з найкомфортніших міст України. Про це свідчать і дослідження, які провів у 2015 році канадський Міжнародний республіканський інститут. Це досить впливова організація, яка незалежно і неупереджено оцінює по різних критеріях діяльність органів місцевого самоврядування, і ви бачите, що сьогодні оцінка висока. Я думаю, що наше завдання і в наступні роки працювати над реалізацією стратегії «Вінниця – 2020». Ми всі розуміємо, що у нас дуже багато завдань, і завдяки підтримці вінничан та злагодженій роботі депутатського корпусу та виконавчих органів ми їх виконаємо. Наша основна мета, щоб у 2020 році місто Вінниця було комфортним, сучасним європейським містом позитивних та усміхнених людей».



Переглядів: 5606
Поширень: 0