Про це Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман розповів сьогодні, спілкуючись із вінницькими журналістами. Водночас підтвердив, що такі спроби були. Але процес підтримки громад йде, і за кілька тижнів спікер українського парламенту планує провести у столиці нараду щодо виділення додаткових фінансових ресурсів для тих місцевих громад, які об’єднались.

«Хочу підкреслити, що децентралізацію влади і реформу місцевого самоврядування навряд чи вдасться будь-кому зупинити», - підкреслив Володимир Гройсман.

Він зазначив, що при розгляді Державного бюджету на 2016 рік в кінці минулого року робились спроби пригальмувати фінансову децентралізацію. «Моя ідеологія полягає в тому, що частина зароблених громадами коштів має автоматично залишатися на місцях, і будь-який чиновник не має права до них торкатися. А на місцях вже місцеві ради приймають рішення, куди ці кошти використовувати», - заявив Володимир Гройсман.

«Ми зберегли систему фінансової децентралізації, і це є очевидний факт. Ми навіть її вдосконалили, особливо це стосується сіл і селищ, де вони сьогодні отримують більше ресурсів на 30-40 %, ніж отримували торік», - каже Голова Верховної Ради України.

Він нагадав, що в 2015-му році було створено державний Фонд регіонального розвитку. І другий рік поспіль йде його наповнення, але не так, як це відбувалось раніше, в ручному режимі, коли 60 % фінансування йшло в окремі регіони. «Зараз це автоматичний розподіл. Для Вінницької області – це 148 млн в минулому році, на цей рік – 140», - говорить керівник парламенту.

Володимир Гройсман повідомив, що невдовзі має відбутись нарада щодо підтримки громад, які об’єднались, виділенням додаткових 1 мрлд грн цільових коштів на вирішення нагальних проблем на місцях. Він підкреслив, що завдяки прийнятим рішенням, громади отримали ще один інструмент – щоб 3-5 сіл, не втрачаючи своєї автентичності та своїх можливостей, об’єдналися і утворили свою одну Раду громади, економлячи на утриманні чиновників. «Ну нащо їм утримувати купу чиновників? Натомість вони стають спроможними, якщо їх більше. А держава це стимулює фінансово. І таким чином можливо починати говорити про те, що система починає розвиватись. А тим, хто казав, що громади не будуть об’єднуватися, сьогодні немає, що відповісти – бо 159 громад в Україні вже об’єднались», - говорить спікер парламенту.

Володимир Гройсман також зазначив, що Верховна Рада передала в минулому році на місцевий рівень повноваження з надання адміністративних послуг, зокрема по реєстрації бізнесу, майна та іншого.



Переглядів: 2952
Поширень: 0