Сьогодні Вінницькою міською радою було прийнято перше процедурне рішення щодо прийняття з державної у комунальну власність дев’яти вінницьких професійно-технічних закладів. Міська влада планує провести повну інвентаризацію матеріально-технічної бази вінницьких ПТУ та моніторинг наповненості закладів освіти і затребуваності кадрів, які вони готують. Про це сьогодні повідомив міський голова Сергій Моргунов.

З 2016 року фінансування професійно-технічних училищ, які розташовані на території обласних центрів, державою було передано органам місцевого самоврядування. Тому Вінницька міська рада у січні внесла зміни в міський бюджет і передбачила видатки на дев’ять ПТУ, які розташовані у місті, а це 105 млн. грн. Однак, нещодавно Верховною Радою України було внесено зміни у держбюджет щодо часткового фінансування училищ, тому незабаром Вінниця очікує субвенцію в розмірі майже 34 млн. грн. За словами міського голови Сергія Моргунова, не всі міста України взяли на себе підтримку ПТУ, лише декілька обласних центрів передбачили фінансування профтехучилищ.

«Ми готові підставити плече державі в напрямку підтримки професійно-технічних закладів міста Вінниці, але одна з важливих вимог – це можливість проводити відповідні структурні зміни, реорганізацію та удосконалення існуючої системи, і, звичайно, щоб ці об’єкти знаходилися в комунальній власності територіальної громади», - каже міський голова.

Загалом процес передачі закладів у комунальну власність триватиме щонайменше півроку. За цей час буде проведено повну інвентаризацію матеріально-технічної бази. Кожен з закладів має різний рівень та готує певні спеціальності, тому буде проведено і моніторинг наповнюваності цих закладів освіти. «Наше завдання зробити якість професійно-технічної освіти належною, а підготовку дітей - відповідною до стандартів. І, саме головне, щоб після навчання вони могли знайти роботу, а не просто отримати освіту заради того, щоб повчитися, - зазначає Сергій Моргунов. - Це можливо зробити тільки в співпраці з бізнесом та промисловістю. У нас є 70 потужних підприємств, які при спілкуванні завжди піднімають питання відсутності технічних кадрів. Тому ми маємо збалансувати підготовку кадрів з потребами бізнесу. Після проведення відповідного моніторингу, можливо, буде прийматись рішення щодо необхідності перепрофілізації того чи іншого училища. Ми розуміємо, що якісна підготовка кадрів залежить від матеріально-технічної бази і від рівня викладачів. Тому це буде комплексне рішення, яке прийматиметься спільно з освітянами та бізнесом».



Переглядів: 3342
Поширень: 0