Під час дводенного семінару для мерів, який нині триває у Вінниці, міський голова Сергій Моргунов виступив на тему: «Бути мером: що це означає?». Після чого відповів на запитання своїх колег з інших міст, в тому числі щодо ситуації у Вінниці зі створенням ОСББ, електронними петиціями, важливістю врахування думок мешканців у розвитку міста.

2 березня у Вінниці розпочався дводенний семінар для мерів, який впроваджується Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи разом з офісом Ради Європи в Україні. Учасники семінару активно обмінювалися досвідом і власним баченням розвитку громад. Так, Вінницький міський голова Сергій Моргунов розповів присутнім про те, відповідно яких пріоритетів розвивається Вінниця.

«Є три ключових пріоритети щодо розвитку територіальної громади. У першу чергу – це чіткий план дій. У випадку міста Вінниці – це Стратегія розвитку міста «Вінниця-2020», яка вважається однією з найвдаліших практик по Україні. Але реалізувати її завдання можна тоді, коли є команда, взаємодія і взаєморозуміння. Це – другий ключовий пріоритет. Також дуже важливо мати постійний зворотній зв'язок з громадою. Так, у Вінниці створено відділ оперативного реагування «Цілодобова варта», а на сайті міської ради є ряд сервісів для комунікації з мешканцями, в тому числі розділ «Звернення громадян», де можна звернутися як до мене, так і до директорів департаментів. Сьогодні я вже отримав два звернення, одне з яких – по дитячому садочку, а друге стосується питань ОСББ. Комунікація повинна бути завжди, адже тоді ми розумітимемо, які є проблеми в людей», – каже Сергій Моргунов.

Сергій Моргунов розповів своїм колегам з інших міст про важливість зворотного зв’язку з громадою

Він також поділився досвідом щодо різних програм по підтримці ініціатив громади. Це зокрема, діяльність Асоціації органів самоорганізації населення по спільних проектах із мешканцями щодо каналізування і асфальтування вулиць приватної забудови, співфінансування робіт у багатоквартирних будинках, підтримка ОСББ, нова програма «Бюджет громадських ініціатив».

Учасники семінару активно задавали питання меру Вінниці. Наприклад, гостей цікавило багато суто прикладних питань: яка у місті ситуація з будівництвом нового житла, чи створюються ОСББ. А також – як місто працює з програмою електронних петицій, як проводяться роботи на умовах співфінансування тощо.

Сергій Моргунов розповів своїм колегам з інших міст про важливість зворотного зв’язку з громадою

Попереду в учасників семінару розгляд таких тем, як «Впровадження змін: управління через лідерство» та «Спільне прийняття рішень». На завтра заплановано доповідь виконавчого директора Transparency International Україна Олексія Хмари щодо етики в органах місцевого самоврядування та протидії корупції. А також спільне обговорення проектів по сприянню розвитку місцевої демократії.



Переглядів: 2679
Поширень: 0