Вчора у Вінниці відбулось виїзне засідання Комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності.

Під час прес-брифінгу, який відбувся сперед початком засідання, голова ОДА Валерій Коровій зазначив: «Ми сьогодні маємо велику честь приймати на Вінниччині та забезпечувати роботу комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Верховної Ради. Як показала наша попередня робоча зустріч,діяльність Комітету відіграє надзвичайно важливу роль, оскільки розглядає проблеми. які торкаються економічного сектору, банківської системи та системи фінансування економіки України.Вінницький регіон достатньо динамічно розвивається, хоча має свою специфіку – 65% доданої вартості продукується безпосередньо в переробний галузі АПК, тож маємо велику надію на втілення основних базових елементів для активізації бізнес-середовища, інвестиційної активності. Впевнений, що сьогодні матимемо дуже цікавий діалог і щиро дякую за те. що ви приїхали до нас».

Про що говорили нардепи на виїзному засіданні Комітету ВР з питань фінансової політики у Вінниці?

На прес-брифінгу також виступили Сергій Рибалка - голова Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності і Руслан Демчак - заступник голови Комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності.

На засіданні розглядались такі питання:

  1.  "Стратегія розвитку банківської системи України";
  2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стимулювання кредитування в Україні) (рестр. №4529).

Крім членів Комітету, на засідання були запрошені представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування м.Вінниці та Національної асоціації банків України.

Про що говорили нардепи на виїзному засіданні Комітету ВР з питань фінансової політики у Вінниці?

Руслан Демчак під час доповіді зазначив: «Законопроект № 4529 в першу чергу спрямований на активізацію банківського кредитування, що стане основою для розвитку всіх секторів економіки. Прийняття даного законопроекту:

  1. забезпечить вирішення проблемних питань, які створюють системні перешкоди для відновлення кредитування національної економіки і продукують додаткові ризики діяльності національних та іноземних інвесторів;
  2. сприятиме висуненню більш лояльних вимог банків до потенційних позичальників, а також активному застосуванню кредитування як фінансового інструменту,
  3. зниженню вартості кредитних ресурсів та відповідно полегшенню доступу суб’єктів господарювання та фізичних осіб до користування банківськими продуктами.

Підвалиною ефективного кредитування є впевненість кредитора у поверненні його коштів. Забезпечення ефективних механізмів повернення заборгованості кредиторам сприятиме поверненню кредитних коштів у банківську систему України.

Тому прийняття даного законопроекту є надзвичайно важливим для відновлення економіки України, адже стимулюватиме кредитування в Україні, є вкрай необхідним у даний складний час».

Про що говорили нардепи на виїзному засіданні Комітету ВР з питань фінансової політики у Вінниці?

Сергій Рибалка інформував учасників засідання щодо результатів громадського обговорення «Стратегії розвитку банківської системи 2016-2020» та запропонував членам Комітету прийняти її за основу.

Після запланованих виступів та обговорення питань порядку денного, в Комітеті було затверджено проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо стимулювання кредитування в Україні), реєстр. № 4529 від 26.04.2016 року та винесено його на розгляд Верховної ради.

Також члени Комітету затвердили проект «Стратегії розвитку банківської системи 2016-2020» та рекомендували її Кабміну для подальшого розгляду та формування на її базі окремих законопроектів.

Про що говорили нардепи на виїзному засіданні Комітету ВР з питань фінансової політики у Вінниці?

Довідка щодо громадського обговорення проекту Стратегії розвитку банківської системи 2016-2020

Базовий проект Стратегії було підготовлено за ініціативи голови комітету ВР з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергія Рибалки. Проект створено за участю робочої групи, до якої увійшли високопрофесійні експерти у сфері монетарного, валютного і банківського регулювання, банківського бізнесу, представники громадських організацій, наукової, експертної і банківської спільноти.

18 квітня базовий проект Стратегії розвитку банківської системи 2016-2020 було презентовано для громадського обговорення на круглому столі у Верховній Раді України, він отримав широку науково-експертну підтримку для подальшого вдосконалення і розвитку.

Мета - консолідація зусиль науково-експертних, банківських і промислових кіл, НБУ, Уряду, Парламенту та Президента України навколо завдань виходу із системної банківської кризи, формування нового економічного курсу, спрямованого на перехід від деструктивної моделі сировинної економіки до високотехнологічного промислового розвитку.

20 квітня при Комітеті Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності було створено Експертну групу для збору і систематизації пропозицій щодо вдосконалення проекту Стратегії. Було створено також Оргкомітет для проведення 19 – 20 травня на День банкірів масштабної Конференції «Стратегія розвитку банківської системи України» для обговорення усіх пропозицій і прийняття рекомендацій для органів влади.



Переглядів: 3284
Поширень: 0