У світлі грандіозної проблеми з вивезенням сміття у Львові, яка загострилася після загибелі трьох осіб на місцевому звалищі, мер Вінниці Сергій Моргунов поділився в ефірі програми "Право на владу" (1 + 1) тим досвідом, який має в плані організації полігону в місті.

Моргунов розповів, що раніше на полігоні у Стадниці, куди вивозилося сміття з обласного центру, теж були багатометрові тліючі гори сміття, в яких навіть жили бомжі, вириваючи собі там нори.

У 2006-му році, коли мером став Володимир Гройсман, міськрада створила комунальне підприємство "Ековін", яке не тільки зайнялося збором і вивезенням сміття, а й стало реалізовувати стратегію щодо приведення в порядок полігону.

Спочатку Гройсман і Моргунов з'їздили до польського Кельце, де вивчили місцевий досвід. Потім в Стадниці провели дегазацію полігону, рекультивацію. Поетапно почали бурити свердловини і сьогодні таких там вже 22 і видобувається газ. Інвестори з Німеччини, яких місто залучило до співпраці, вклали 1.75 мільйона євро в будівництво на полігоні когенераційної установки з вироблення електроенергії (1 Мвт на годину) і теплової енергії. А рік тому в місті почали організовувати роздільний збір сміття.

До речі, саме за рахунок цих технологій вдається тримати ціну на вивіз сміття незмінною вже кілька років - 10.73 грн з людини на місяць. І платять майже 90% вінничан, хоча ще років 6 тому таких було менше половини...

Насправді на полігоні і в Стадниці зроблено набагато більше (фактично Вінниця вже кілька років виділяє з бюджету гроші на те, щоб підтримувати санітарний стан у Стадниці на високому рівні і т.д.), просто розповісти про це не дозволяв дефіцит часу в прямому ефірі...

На закінчення Моргунов сказав, що вчора він розмовляв з Володимиром Гройсманом та прем'єр-міністр попросив його поділитися досвідом і технологіями з мером Львова Андрієм Садовим або його заступниками, якщо вони звернуться з таким проханням.

- Ми готові допомогти - все розповісти і показати, - підсумував Сергій Моргунов.

(Виступ Сергія Моргунова починається з 1:44:30 хронометражу відео)



Переглядів: 4620
Поширень: 0