Вінничанка Світлана Ярова стала депутатом Вінницької міської ради у 24 роки. До того встигла вивчити систему децентралізації влади у Швейцарії, попрацювати у міському суді, бути помічником депутата обласної ради. Як потрапила у політику, чи виправдалися її очікування від депутатства, а також чи вільне серце наймолодшої депутатки міськради - Світлана Ярова розповіла "Місту" у ексклюзивному інтерв'ю.

- Ви стали депутатом міської ради від "Вінницької європейської стратегії". Ваше місце у ВЄС - це квота чи хтось запропонував йти у політику?

- Я побачила вибори із прозорої сторони. До останнього не могла повірити, що це можливо - стати депутатом міської ради без квот і знайомств. Виявляється, для того, щоб прийти до бажаної мети, потрібно просто йти. Докладати максимум своїх зусиль і використовувати всі можливості і ресурси, які дає життя. Дуже важливо розуміти, хто йде поряд із тобою, маю на увазі команду, яка тебе підтримує і мотивує. "Вінницька Європейська стратегія" - це саме та команда, яка віддана місту, у якій відчувається повага і взаємопідтримка. Тому вже зараз я можу сказати, що це саме така команда, із якою хочеться творити історію свого міста.

- Чи не замало досвіду у молодої людини, щоб творити історію Вінниці?

- Молодь - це опора нашого міста. У країні і світі - перехідний період, зміна систем, правил, цінностей і способів досягнення результатів. Світ розвивається у десятки разів стрімкіше, ніж було ще 10 років тому. Покоління змінюються, і вже за 10-15 років нинішня молодь формуватиме курс розвитку нашого міста. Дуже важливим є питання високоякісної освіти, у тому числі громадянської і політичної. Молодь потрібно терміново активізувати і спрямовувати її енергію на розвиток держави і міста у всіх сферах. Так як нам, зрештою, у цій країні жити, створювати сім'ї і заробляти. Важливо, щоб молодь не розслаблялася і не думала, що у цій країні все втрачено. Міська рада відкрита для молоді, тому потрібно проявляти ініціативу і реалізовувати всі свої ідеї і пропозиції. При цьому надзвичайно важливо спиратись на досвід старших колег і попередніх поколінь. Адже це є неоціненним підґрунтям для реалізації сучасних проектів.

- Чим займаєтесь у міській раді?

- Окрім поточної роботи депутата, я є заступником голови фракції ВЄС і обрана секретарем постійної депутатської комісії міської ради із питань планування фінансів, бюджету і соціально-економічного розвитку.

- А чим займалася до депутатства?

- Свій робочий шлях почала із роботи у Вінницькому міському суді, згодом працювала у Вінницькій обласній раді помічником депутата облради і прес-секретарем голови комісії із питань соціально-економічного розвитку, бюджету і фінансів. У той період було створено благодійний фонд "Талант-Інвест", будучи директором якого, я реалізовувала свій потенціал громадського діяча. Так склалося, що досить давно займаюся громадською діяльністю. Згодом десь на рік відійшла від громадсько-політичних справ і зосередилась на роботі підприємства середнього бізнесу. І сьогодні, коли уже є депутатом міської ради, залишаюся громадським діячем, представником громади міста Вінниця.

- Ким працюють батьки, як вони сприйняли рішення іти у депутати?

- Мама держслужбовець - головний інспектор податкової інспекції у Вінниці. Тато - аграрій, працює у басейновому управлінні водних ресурсів. Батьки сприйняли моє рішення і побажали успіху.

- На сесіях міської ради ведеш себе дуже активно.

- Я б не сказала, що на сесіях. Більше проявляю активність на окрузі із людьми, у роботі із компетентними службами і на депутатських комісіях. Саме на комісіях депутати працюють найактивніше, обговорюють всі питання, вносять пропозиції, ідеї. А на сесіях ми вже бачимо результати спільної роботи департаментів, депутатів і громадськості. І якщо я вже є депутатом міської ради, то маю із максимальною користю реалізовувати всі свої повноваження.

Підтримую таку позицію, що до громадськості завжди потрібно дослуховуватися. Думка громадськості дає змогу аналізувати і затверджувати у міській раді ті рішення, які б задовольняли потреби максимальної кількості вінничан. Завжди варто пам'ятати, що тільки ми, вінничани, можемо змінити рідне місто, тому потрібно говорити, пропонувати і шукати відповідні рішення актуальних проблем. А ще - розвивати місто комплексно, не забуваючи про жодну із галузей.

- Які питання найчастіше піднімаються на зустрічі із виборцями?

- Зазвичай, люди приходять до депутата не від хорошого життя, а приходять просити допомоги. Переважно це - матеріальна допомога. Та я б не хотіла, щоб люди сприймали депутата як грошовий мішок, який всім роздасть гроші, за свої ж кошти застелить асфальт у кожному дворі і встановить скрізь дитячі майданчики. Депутат - це провідник між громадою і місцевою владою, свого роду лобіст інтересів громади, але ні у якому випадку не спонсор. Також важливо пам'ятати, що депутат не винен у тому, що у вас у домі не горить лампочка. Депутат, хоч і повинен бути людиною господарною, але ніколи не має перетворюватись на працівника ЖЕКу. Є відповідні інстанції, у які варто звертатись першочергово. І коли ви стикаєтесь там із нерозумінням або неефективністю роботи - депутат до ваших послуг. Я радію, коли люди приходять із якимись ідеями, ініціативами. Взагалі завжди намагаюся уникати диванних критиків, котрі жаліються на все і нічого не пропонують. Крім нас самих нам ніхто нічого не зробить. Якщо є конкретна проблема, пропонуйте, як її можна розв’язувати, а когось критикувати - найлегше. Враховуючи, що робота депутата відбувається на громадських засадах, я пропоную кожному ініціативному мешканцю стати помічником свого депутата і приходити із конкретними ідеями і пропозиціями. Таким чином, якщо якомога більше людей підключиться до вирішення того чи іншого питання, тим більше всі сторони будуть зацікавлені у результаті, тим швидше ми побачимо цей результат.

Наразі ми проводимо у мікрорайоні "Слов'янка" інформаційну кампанію із приводу можливості вибору обслуговуючої компанії або створення ОСББ. Важливо визначитись із сусідами вже сьогодні, яка форма управління будинком для вас підходить найбільше і подати цю інформацію у міську раду до 1 липня 2016 року. В іншому випадку міськрадою, як того вимагає відповідний закон, буде проведено конкурс серед обслуговуючих компаній міста і країни і буде обрано компанію-управителя, котра обслуговуватиме ваш багатоповерховий будинок протягом наступного року.

Часто задають питання - чи зберігаються субсидії і пільги при створенні ОСББ - так, зберігаються. По суті всі договори із Водоканалом і Міськтеплоенерго залишаються на тих самих умовах, тільки змінюється форма управління. Раніше гроші за благоустрій прибудинкової території і утримування будинку ми сплачували у ЖЕК, а при створюванні ОСББ ці гроші будуть іти на спільний рахунок будинку. І наскільки активним і відданим буде голова ОСББ, настільки комфортно вам буде проживати у домі. У цьому питанні люди мають визначитись самі, якщо потрібна консультація - ми завжди до їх послуг.

Люди дякують вже за виконані роботи за їх зверненням, і я хотіла б зазначити, що це не одна моя заслуга. Уся робота, яку проведено на окрузі - заслуга команди і мера Сергія Анатолійовича Моргунова. Один у полі не воїн, тому тільки у команді ми - сила і можемо зробити більше.

- Наскільки виправдалися очікування від депутатства на практиці?

- Лише коли я прийшла у міську раду, побачила, що рада працює набагато ефективніше, ніж я собі уявляла. Я йшла із уявленнями, що тут будуть якісь шквали, скандали, що мене хтось буде до чогось змушувати, і мені обов'язково цьому доведеться протистояти. Насправді цього немає. Якщо у мене є депутатські пропозиції чи зауваження - їх завжди розглянуть, нададуть кваліфіковану відповідь. Що стосується роботи із мером, його двері завжди відчинені і за потреби у приймальню Сергія Моргунова можна звернутись із будь-якою із пропозицій. Я неодноразово ставала свідком оперативного реагування міської ради на проблеми, із якими звертаєшся. Результати, які ми бачимо: заасфальтовані вулиці, чисті, освітлені, місто із кожним роком стає все більш сучасним, доступним, облагородженим і туристично привабливим - це лише одна сота роботи Вінницької міської ради.

- Хочу спитати про програму "Шустер LIVE", яка знімалась у Вінниці. Чи змінилася Ваша думка після того, як вщухли емоції?

- Моя думка змінилась про окремих людей і організації, які вони представляють. А позиція моя із приводу прем'єрства Володимира Гройсмана залишилась такою ж. На прикладі Вінниці ми бачимо результати його роботи як мера і можемо самі оцінити, наскільки він є вдалим управлінцем і чи успішно впорається із посадою прем'єр-міністра України. Тому пропоную не піддаватись на популістичні заклики, а оцінювати результати і аналізувати своєю головою.

- Чим займаєтеся окрім депутатської діяльності, за що живете, адже міським депутатам заробітної плати не платять?

- Наразі працю над розробкою інвестиційного проекту, спрямованого на підвищення міські молодіжної політики у регіоні. Робота депутата займає велику частину життя, забирає чимало сил. У мене дуже насичений життєвий графік, тому довелося навіть змінити свій робочий графік на більш гнучкий і вільний для реалізації депутатських повноважень.

- Які три основні завдання поставили для своєї депутатської каденції?

- Розвиток молодіжної політики. Залучення інвестицій і налагодження системи роботи із потенційними інвесторами. Підвищення туристичної привабливості міста.

- Якою бачите подальшу роботу?

- Вивчаючи і порівнюючи стратегії розвитку Вінниці з іншими містами України і Європи, зрозуміла, що ми рухаємось у правильному напрямку. Тому сконцентрувалась на впровадженні пріоритетів стратегії розвитку міста "Вінниця - 2020" у життя.

- Чи вільне серце наймолодшої депутатки міськради?

- Людське серце завжди має бути вільне для можливості самостійного існування (сміється). Та мені пощастило, у моєму житті є кохана людина, із якою у нас співпали всі полюси. Ми із ним Близнюки (за гороскопом звичайно), тому нам комфортно у нашій багатогранності. Окрім того, він надзвичайно допомагає мені у роботі із громадянами, що я теж неабияк ціную.

Досьє "Міста"

Світлана Ярова, депутатка Вінницької міської ради

Дата народження: 3 червня 1991 року

Місце навчання: Національний юридичний університет ім.Ярослава Мудрого, м.Харків.

Улюблене місце відпочинку: "Там, де відчуваю спокій і комфорт".

Улюблена страва: полтавські галушки

Сімейний стан: неодружена

Хобі: волонтерство, подорожі, неформальна освіта

Улюблений фільм: "Плати наперед"

Улюблена книжка: кожна нова - цікава по-своєму. З останніх: Нельсон Мандела - "Довгий шлях до свободи"

Приватна власність: частка приватизованої квартири, автомобіль.



Переглядів: 6030
Поширень: 0