Демаркація україно-молдовського кордону виведуть відносини між двома сусідніми країнами на якісно новий рівень реального стратегічного партнерства, - заявив 29 січня Міністр закордонних справ України Петро Порошенко під час зустрічі з Віце-прем’єр-міністром, Міністром закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Юрієм Лянке в процесі відкриття першого проміжного прикордонного знаку на центральній ділянці кордону. В урочистій церемонії взяли участь Глава дипломатичної місії в Україні головуючої в ЄС Іспанії, високі посадові особи Представництва ЄС в Україні та Місії Європейської Комісії з надання допомоги в питаннях кордону Україні та Республіці Молдова (EUBAM), голова Вінницької обласної державної адміністрації Олександр Домбровський, голова обласної ради Григорій Заболотний та керівники місцевих органів влади.

Міністр закордонних справ України П.Порошенко та Віце-прем\'єр-міністр, Міністр закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ю.ЛянкеУрочисте відкриття відбувалося в Ямпільському районі в с. Велика Кісниця. Встановлення першого проміжного прикордонного знаку на центральній ділянці кордону ознаменувало започаткування завершального етапу облаштування та договірно-правового оформлення українсько-молдовського державного кордону. Цим кроком сторони продемонстрували обопільне прагнення та здатність знаходити взаємоприйняті рішення складних питань двосторонніх відносин, які тривалий час перешкоджали застосуванню повноцінного режиму експлуатації державного кордону між Україною та Республікою Молдова.

У Спільній заяві Міністра закордонних справ України П.Порошенка та Віце-прем’єр-міністра, Міністра закордонних справ та європейської інтеграції Республіки Молдова Ю. Лянке відзначається, що участь у церемонії встановлення прикордонного знака представників Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги (EUBAM) розглядається Україною та Республікою Молдова як висловлення підтримки з боку ЄС зусиль сторін з демаркації українсько-молдовського державного кордону, яка є необхідним елементом добросусідських відносин та подальшого просування двох країн на шляху європейської інтеграції.

Міністри відзначили позитивні зрушення, які вдалося досягти у 2009 році задля взаємовигідного та ефективного вирішення актуальних питань двосторонніх відносин.

З метою подальшого збереження досягнутої динаміки та координації зовнішньополітичної діяльності України та Республіки Молдова, зокрема й у питанні європейської інтеграції, П. Порошенко та Ю. Лянке підписали План консультацій між Міністерством закордонних справ України та Міністерством закордонних справ і європейської інтеграції Республіки Молдова на 2010 рік.


Переглядів: 3303
Поширень: 0