Після офіційного відкриття Дня Європи у Вінниці Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман та міський голова Сергій Моргунов поспілкувалися з пресою.

ВБ.pngНа запитання журналістів, в чому мер Вінниці вбачає європейськість міста, він відповів – головне, щоб люди самі люди відчували себе європейцями. «Треба, в першу чергу, бути патріотами свого міста і берегти те, що є. На вулицях, в дворах, в під’їздах, - каже Сергій Моргунов. - Якщо говорити в цілому як ми розвиваємось, то саме завдяки фінансовій децентралізації ми сьогодні маємо додаткові фінансові ресурси, які дають нам можливість розвивати інфраструктуру, соціальну сферу. А це все йде за стандартами європейських чинників».

На що Володимир Гройсман зауважив, що децентралізація є лише інструментом і тільки завдяки бажанню місцевої влади зміни на місцях можуть стати реальністю, а у Вінниці ці зміни відчуваються.

«Коли я спілкувався з журналістами будучи міським головою, а ви запитували мене, коли ми реалізуємо той чи інший проект, я завжди відповідав - от би нам фінансову децентралізацію. Це було десять років тому, і врешті це відбулось. Але треба віддати належне управлінню цими процесами міському голові. Я знаю багато прикладів, коли маючи децентралізацію, жодних змін не відбувається. І це величезна проблема, тому що місцеві влади мають нести відповідальність. Там, де є нормальний господар і є розуміння розвитку громади - там є результат. У Вінниці сьогодні результат є. Я вважаю, що та спроможність, яка сформована сьогодні у вінницькій команді, дає можливість ефективно використовувати всі інструменти децентралізації для впровадження. Я що не пам’ятаю, з чого розпочинався розвиток Вінниці? З розбитих доріг, завалених сміттям вулиць і відсутності освітлення. Або тоді, коли вважалось нормою не пропустити пішохода на пішохідному переході, або викинути зі свого вікна пакунок сміття… Я це все пам’ятаю, - говорить Володимир Гройсман. - Починаються зміни тут, в розумінні самих людей. І вінничани демонструють абсолютно новий якісний рівень культури. Я з цим стикався в багатьох містах України. Можна сказати, що ми маємо величезне майбутнє. Я говорив у Вінниці десять років тому, що ми можемо змінити життя, і ми його змінили. Зараз я говорю це всій країні: ми можемо змінити життя і в нас є все, для того, щоб стати сильними, успішними, щоб люди стали заможними. Для цього потрібен час, політична воля, яка в нас є, та підтримка учасників політичного процесу».



Переглядів: 5159
Поширень: 0