23 червня на черговій сесії Вінницької міської ради депутати підтримали зміни до міської природоохоронної програми на 2017 – 2020 роки, якими передбачено розширити програму двома пунктами – це будівництво самопливної каналізації по вулиці Чумацькій та технічне переоснащення очисних споруд «Вінницяоблводоканал» на Сабарівському шосе. Це дозволить комунальному підприємству обласної ради отримати цільові кошти в сумі 20 млн. гривень з державного фонду охорони навколишнього природного середовища на початок реконструкції очисних.

Міська громада постійно надає підтримку КП «Вінницяоблводоканал». З 2009 по 2016 роки у приватній забудові міста було збудовано та реконструйовано і передано на баланс «Водоканалу» понад 41 км мереж каналізації і водопроводу та 11 каналізаційно-насосних і водопровідно-насосних станцій. Загалом з міського бюджету на це було направлено 48,6 млн. грн. Ще 6,2 млн. були отримані з державного бюджету на 1-шу чергу реконструкції КНС по Князів Коріятовичів.

У 2017-му році в міському бюджеті передбачено 1,5 мільйони гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації по реконструкції очисних споруд, що в Сабарові.

Депутати Вінницької міськради підтримали рішення, яке дозволить почати реконструкцію очисних споруд «Облводоканалу» на Сабарові

Як відмітив Вінницький міський голова Сергій Моргунов, проблему якості потрібно вирішувати комплексно: «Сьогодні у першому рішенні ми вже проголосували з вами за придбання земснаряду, щоб очищати річку Південний Буг в акваторії забору води. Нагадаю, ще в позаминулому році ми приймали рішення сесії міської ради щодо надання погодження «Вінницяоблводоканал» отримати кредит у Світового банку на реконструкцію станції №2 і №3, фактично забору води, і сьогодні на етапі визначення консультантів йде робота зі Світовим банком. Крім якості води, у нас ще є питання очисних на Сабарові. І по змінах у природоохоронній програмі, за які ми будемо зараз голосувати, - це саме питання початку реконструкції очисних споруд. Ми маємо можливість отримати з державного фонду охорони навколишнього природного середовища 20 мільйонів гривень на перший етап цих робіт».

Сергій Моргунов

Мер міста вказав на іще одну проблему, яка впливає на якість води у Вінниці. Це стан річки Південний Буг не лише в нашій області, а й в сусідній: «Якщо говорити про ситуацію з забором води, то ми звертались до обласної державної адміністрації і вимагали від державної екологічної інспекції визначити джерело скидання відповідних промислових відходів в Південний Буг. На сьогодні ця робота проводиться. Думаю, найближчим часом буде точно визначено, хто є винуватцем цієї проблеми. Але ще є один негативний фактор: нам сьогодні повідомляють з Хмельницької області, що там також скидають в Південний Буг промислові відходи, - говорить Сергій Моргунов. - А сама річка Південний Буг, нагадаю, знаходиться у віданні Південно-Бузького басейного управлення водних ресурсів, яке розміщується у Миколаєві. Сьогодні наше основне завдання всіма заходами і можливостями впливати на «Вінницяоблводоканал» разом з обласною радою і ОДА, щоб пришвидшити роботи по угоді з Світовим банком. Йдеться про реконструкцію двох станцій по водозабору. Паралельно ми, звичайно, повинні проводити реконструкцію мереж водогонів. Оскільки проблему з якістю води потрібно вирішувати комплексно».

Обидва рішення, які стосуються питань придбання земснаряду та початку реконструкції очисних споруд КП «Вінницяоблводоканал», були підтримані депутатами.



Переглядів: 4612
Поширень: 0