Напередодні чергового засідання сесії міської ради, яке відбудеться 21 травня, з проектом бюджету знайомились представники громадськості, установ та організацій міста, які фінансуються із міської казни. Бюджет Вінниці на 2010 рік, як і в попередні роки, є соціально спрямованим. Із загальної суми видатків на фінансування соціальної сфери та заходів, пов\'язаних із соціальним захистом населення, включаючи компенсацію за пільговий проїзд громадян, склали 692 мільйонів гривень (84,8 % від загальної суми видатків).

Головний фінансовий документ Вінниці на 2010 рік сформовано в обсязі 940 252,068 тисяч гривень. Надходження до міської казни, порівняно із 2009 роком, збільшаться майже на 20 відсотків. Такі показники дозволять підвищити видатки на усі галузі міста. Окрім цього, у цьогорічному бюджеті передбачені кошти на капітальні видатки, тоді, як минулого року їх взагалі не було. Зростання дохідної частини бюджету говорить про початок оздоровлення економіки міста.

Доходи
Основним доходним джерелом загального фонду (без врахування офіційних трансфертів) залишається податок з доходів фізичних осіб. Його частка у складі власних і закріплених доходів загального фонду становить майже 80 відсотків. Цього року планується з податку з доходів фізичних осіб отримати до бюджету 380,4 мільйонів гривень. Порівняно з минулим роком очікується зростання надходжень від цього податку на 31,9%.

Другим за величиною доходом бюджету міста є плата за землю. Очікується, що загальний фонд міської казни з цього джерела отримає 54, 6 мільйонів гривень. Очікуване зростання становить 6,6%.

Третім за величиною доходом є єдиний податок для суб\'єктів малого підприємництва, від якого планується отримати 22,1 мільйонів гривень.

Що стосується спеціального фонду, то очікується значне зростання надходжень до бюджету розвитку.

Видатки
У бюджеті на 2010 рік заплановані видатки у сумі 919,7 мільйонів гривень. Їх розмір, як і об\'єм доходів, збільшився майже на 20%. По загальному фонду видатки визначено в сумі 815,7 мільйони гривень, по спеціальному - 104 мільйони. Основна частина коштів загального фонду спрямована на соціальний захист та соціальне забезпечення, на галузі освіти та охорони здоров\'я.

Цьогоріч у бюджеті передбачено більше коштів на соціальний захист. Це пов\'язано із підвищенням на 30 відсотків прожиткового мінімуму. Як наслідок - збільшення розмірів допомог сім\'ям з дітьми, малозабезпеченим родинам, інвалідам дитинства та дітям-інвалідам.

Окрім цього, в бюджеті міста на поточний рік в повному обсязі забезпечена потреба в коштах на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, проведення розрахунків за енергоносії, спожиті бюджетними установами, та по інших соціальних виплатах.

При визначенні видатків на заробітну плату врахована зміна розміру посадового окладу (тарифної ставки ) працівника І тарифного розряду, розміру мінімальної заробітної плати, які визначені в Законі України «Про Державний бюджет України на 2010 рік», індексація заробітної плати згідно із Законом України «Про індексацію грошових доходів населення».

Також повністю забезпечено потребу в коштах на виплату надбавок педагогічним працівникам у розмірі 20% посадового окладу та працівникам бібліотек за особливі умови роботи у розмірі 50% посадового окладу. Отримають надбавки за вислугу років і медичні працівники.

Окрім цього, у 2010 році будуть виділятись кошти на зміцнення матеріально-технічної бази установ соціально-культурної сфери (в бюджеті передбачено 14,1 млн. грн., з них на придбання обладнання - 7 млн. грн., на проведення капітального ремонту - 7,1 млн. грн). У 2009 році на вказані видатки було направлено 8 мільйонів гривень. Відтак, цього року капітальні видатки в соціально-культурній сфері збільшаться на 76,3 відсотка.

Зростуть капітальні видатки і в галузі житлово-комунального господарства та транспорту. За рахунок бюджету розвитку в 2010 році вони збільшаться порівняно із минулим на 53 відсотки. Їх загальний обсяг визначено в сумі 54,6 млн. грн.

У цьогорічному бюджеті змінились показники бюджету розвитку - у 2010 році видатки передбачені в сумі 29,3 мільйони гривень, що на 72,4 % в більше ніж минулоріч. Переважна частина коштів буде направлена на будівництво та реконструкцію об\'єктів комунальної власності.

Начальник фінансового управління міської ради Наталя Луценко розповідає, що у поточному році фінансування бюджетних галузей дещо покращиться. «Бюджет міста цього року зберіг соціальну спрямованість, - говорить головний фінансист міста Наталя Луценко. - Він ґрунтується на принципах реальності, збалансованості та відкритості»


Переглядів: 3514
Поширень: 0