На прес-конференції в Вінницькому прес - клубі представники ОПОРИ представили аналіз тенденцій, характерних для цього етапу місцевих виборів , описали особливості виборчого процесу на Вінниччині і подали факти про конфліктні ситуації, пов’язані з виборчими перегонами.

Однією із значних загроз для прозорості та чесності виборчого процесу, на прес-конференції було названо подальше порушення балансу представництва політичних сил в територіальних виборчих комісіях, адже й досі у ТВК Вінниччини тривають кадрові зміни та перерозподіл керівних посад.

15 вересня 2010 року Центральна виборча комісія сформувала склад 34 територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів 31 жовтня 2010 року на Вінниччині. Однак на цьому вирішення кадрових питань не завершилось. Вже через тиждень ЦВК змушена була вносити зміни до складу ТВК. Ротація членів територіальних комісій триває й досі. У період з 21 вересня (дата прийняття першої постанови ЦВК про зміни у складі ТВК) по 13 жовтня (дата обробки інформації) було змінено 15 осіб з керівного складу комісій на Вінниччині. Серед них секретарів (5 осіб), голів (6 осіб) та заступників голів ТВК (4 особи). Більше членів ТВК по Україні виведено зі складу комісій тільки в Луганській області (23 особи). Найчастіше причиною такого рішення ЦВК були особисті заяви осіб про складання повноважень члена комісії (13 випадків), 1 випадок, через відкликання суб\'єктом подання кандидатури, 1 випадок припинення повноважень члена комісії через систематичне невиконання своїх обов\'язків.

У розрізі партійного представництва найбільше керівних посад втратили ВО «Батьківщина» - 5 осіб. Натомість завдяки таким змінам у керівних складах територіальних виборчих комісій збільшилась кількість займаних посад Партією регіонів та Народною Партією (3 та 7 осіб відповідно).

Це свідчить про те, політичні партії як слід не підготували своїх людей до роботи у складі комісій. Таким чином, членами ТВК, в тому числі і на керівних посадах, особи з невідповідним досвідом. Це вплинуло і на якість роботи даних комісій. Примітно, що завдяки таким змінам у керівних складах територіальних виборчих комісій, Провладні партії збільшили кількість займаних посад в ТВК. Представники ОПОРИ передбачають: ці зміни можуть тривати і надалі.

ПАРТІЙНИЙ ПЛЮРАЛІЗМ У РЕГІОНАЛЬНОМУ ВИМІРІ

Учасники прес-конференції прокоментували також висунення, подання документів та реєстрацію кандидатів, які тривали з 27-го вересня по 8-ме жовтня. Як повідомили представники ОПОРИ, загалом цей процес відбувався в межах чинного законодавства. Партійні заходи у більшості випадків проходили у відкритому режимі із запрошенням членів ТВК та журналістів.

На відміну від більшості областей, де першими до ТВК прийшли представники Партії регіонів у Вінницькій області ВО «Батьківщина» випередила «регіоналів» і першою подала документи до обласної виборчої комісії. На депутатські місця до Вінницької обласної ради претендують представники 37 партій. Слід відзначити, що загалом по Україні найбільший інтерес у місцевих осередків політичних партій викликали вибори до Херсонської та Львівської обласних рад, де на депутатські місця претендують висуванці від 44 політичних сил. Натомість найбільш прогнозованими можна вважати вибори до Дніпропетровської обласної ради, де виборці зможуть обрати своїх представників лише з числа 7-ми політичних партій, що зареєстрували виборчі списки.

В обласному центрі кандидатів до міської ради висунули 35 політичних сил. Найпопулярнішою в Україні стала Хмельницька міська рада, куди кандидатів по багатомандатному виборчому окрузі висунули 58 політичних партій. Далі за рівнем популярності йдуть Львівська (51) та Одеська (50) міські ради. Тенденція щодо низького рівня політичної конкуренції збереглася на Дніпропетровщині і з виборами до міської ради. На депутатські місця у ній претендує лише 17 партій.

І знову перші місця у виборчих бюлетенях у більшості випадків, зокрема і в Західній Україні, буде за Партією регіонів. Випередити партію влади у черзі перед ТВК змогли лише у Вінниці (партія «Совість України»), Хмельницьку (ВО «Батьківщина») та Кіровограді (Народна Екологічна партія). Хотіли спробувати зайняти перше місце в бюлетені і представники партії «Наша Україна» у Херсоні, але їхнє подання ТВК відхилила, а натомість прийняла документи від Партії регіонів.

В Вінниці зареєстровано 5 претендентів на посаду міського голови. Менше по Україні тільки в м. Рівне (4), найбільше претендентів на посаду мера у Львові (21) та в Запоріжжі (20).

В межах національної кампанії моніторингу зафіксовані непоодинокі й факти відмов потенційних кандидатів висуватись від опозиційних партій через тиск та погрози. Це свідчить про посилення в країні утисків з політичних мотивів. Зафіксовано випадки прямої зборони працівникам бюджетної сфери балотуватися від опозиційних партій під загрозою бути звільненим з роботи. Спостерігачі ОПОРИ також зафіксували чимало інших випадків адміністративного тиску, у тому числі – порушення кримінальних справ, звільнення потенційних кандидатів з займаних посад, втручання у виборчий процес посадових осіб. Як приклад, випадок у селищі Браїлів Жмеринського району де, згідно із зверненням кандидата на селищного голову Перепечая О.В., чинний селищний голова та представники правоохоронних органів перешкоджали його висуненню на посаду селищного голови.

У Вінницькій області зафіксовано спроби агітації політичних партій, а особливо кандидатів в депутати за мажоритарними округами, які можна розцінити, як факти підкупу виборців, зокрема «дарування» спортивних та дитячих майданчиків (Жмеринський р-н, Каливський р-н, м. Вінниця).

Непоодинокими є повідомлення про спроби окремих політичних сил вести підготовку до так званої технології «Піраміда». Пропонувати 100 грн. людині за голосування до дня виборів та 100 грн. після. Для цього формуються списки людей включених до можливого залучення, беруться паспортні данні. В основному це літні люди в сільських територіях.

Таким чином, на думку представники ОПОРИ прогнозують, що в умовах обмеженого часу та посилення інтенсивності виборчих процесів збільшиться кількість фактів гострого протистояння політичних сил та кандидатів на виборні посади, використання заборонених технологій та протистояння в правовому полі, використання адміністративного ресурсу.

ГМ ОПОРА і надалі відслідковуватиме хід виборчої кампанії і оперативно інформуватиме журналістів щодо порушень норм та принципів чесних виборів.

З даною метою Вінницьке представництво ГМ «Опора» звертається до всіх учасників виборчого процесу (політичні партії, кандидатів всіх рівнів, членів виборчих комісій, спостерігачів, представників ЗМІ) повідомляти про факти порушень та недобросовісної агітації.

Телефон гарячої лінії: 0432 694432

Для отримання додаткової інформації відвідайте наш веб-сайт: www.opora.org.ua


Переглядів: 4484
Поширень: 0