Вінницькі імпортери скаржаться владі на штучне завищення митної вартості ввізної продукції. Відтак, це впливатиме на ціну кінцевого продукту, який вийде на споживчий ринок. Аби врегулювати відносини між підприємцями і митниками, голова облдержадміністрації Микола Джига ініціюватиме проведення розширеної наради за участі представників Держмитниці та інших структур, які регулюють зовнішньоекономічну діяльність.

З проблемою митно-тарифного регулювання до голови облдержадміністрації звернулися представники спільного україно-австрійського підприємства «Пфаннер Бар», яке займається виготовленням соків. «Ми завозимо соки в Україну по 0,6 євро за 2 л., а на митниці класифікують по ціні 2,5 євро, тобто в 4 рази дорожче. Згідно з інструкцію ми платимо 10% від мита, а відповідно від 2,5 євро воно буде значно більшим. І це штучно здорожує продукцію», - розповідає виконавчий директор підприємства «Пфаннер Бар» Сергій Кібітлєвський.

За словами підприємця, компанія шукає вигідних партнерів з найдешевшими пропозиціями по всьому світу. Проте внаслідок дій митниці, фінансова вигода нівелюється, додає він: «Продукцію розмитнюють по максимально можливих ставках. Незважаючи на те, що ми маємо офіційні документи від нашої материнської австрійської компанії, що ми не занижуємо вартість. Наші ціни абсолютно ринкові. І ми, як дочірня компанія, яка працює напряму з Австрією, втрачаємо свої переваги у вартості товару».

Голова облдержадміністрації Микола Джига переконаний: ситуація потребує серйозної уваги, адже скарги підприємців не поодинокі. Митні платежі формують надходження до бюджету, разом з тим, підкреслює він, область не повинна втрачати інвестиції і робочі місця. «Найближчим часом ми зберемо ті структури, які мають справу з зовнішньоекономічною діяльністю, та підприємства, які мають проблеми з експортними та імпортними операціями, запросимо керівництво митниці. І ми вислухаємо аргументи обох сторін. Для бізнесу не повинно бути штучних перешкод», - наголосив губернатор.

Усунення недоліків митного законодавства дозволить спростити митні процедури і збільшити товарообіг з іншими державами, додав він. Адже деякі норми можна трактувати по-різному. Зокрема, визначення митної вартості у Митному кодексі проводиться у шість способів. Один з них – на підставі контрактної ціни. Проте, якщо ціна імпортованої продукції, записана в угоді, здаватиметься митникам необ’єктивною, вони можуть використати такі способи визначення митної вартості товару, як, наприклад, за ціною угоди ідентичних товарів або схожих товарів. Окрім того, існує метод на основі віднімання або додавання вартості, а також резервний, який також має кілька модифікацій.


Переглядів: 3885
Поширень: 0