Влада обіцяє відстоювати інтереси місцевих виробників не лише на рівні області, а і на державному. У свою чергу від великого бізнесу керівник регіону чекає легальної роботи, «білих» достойних зарплат і активної інвестиційної діяльності з модернізації виробництва.

Нараду з представниками крупних промислових підприємств регіону, в облдержадміністрації востаннє збирали декілька років тому, зауважили учасники зустрічі. Голова облдержадміністрації Микола Джига наголосив, що такий діалог необхідний для формування партнерських відносин між владою і бізнесом. Тому цього разу слухали не чиновників, а самих промисловців – з їх проблемами та пропозиціями.

Підприємці скаржаться на неповернення ПДВ, відсутність підтримки підприємств-експортерів, свавілля контролюючих органів та непрозорість роботи митниці. Також їх турбує питання забезпечення кваліфікованими кадрами робітничих професій. Розвитку легкій промисловості, додають підприємці, заважає засилля імпортних товарів.

Створення кінцевого продукту на території області та розширення обсягів переробки, вважає губернатор, - єдиний шлях зміцнення позицій вінницької індустрії. Аграрна Вінниччина не може забезпечити себе повністю продовольчими товарами власного виробництва. За минулий рік в області зібрано 274,7 тис. тон соняшника, в області один із найбільших в Україні олійно-жировий комбінат. Проте частка олії місцевого виробника на полицях магазинів становить лише 12%. Аналогічна ситуація в молочній галузі. Область – лідер по заготівлі молока в державі, а от вінницької кисломолочної продукції на місцевих прилавках лише на 5-7%.

Значну увагу учасники наради приділили питанню конкурентоспроможності промислової продукції, виробленої на Вінниччині. «За нашими приблизними підрахунками, аби промисловий комплекс був на такому рівні як зараз необхідно, щороку в оновлення основних фондів слід інвестувати більше 2,5 млрд. грн. А для того, аби ми могли конкурувати із європейськими виробниками щорічне оновлення має досягнути 5 млрд. грн.», - підкреслив заступник голови облдержадміністрації Володимир Барецький. Без модернізації виробництва і впровадження сучасних технологій в промисловості неможливо досягти і підвищення соціальних стандартів, наголошує губернатор. На сьогодні ж інноваційною діяльністю займалось лише 12,2% від загальної кількості промислових підприємств. Лише на 25 підприємствах впроваджували нові технологічні процеси, впроваджено у виробництво 82 інноваційних види продукції.

Голова облдержадміністрації Микола Джига доручив керівникам районів та міст обласного значення провести відповідні зустрічі з підприємцями, щоб визначити, де потрібна допомога і підтримка. Окрім того, він наполягає на активізації роботи зі створення привабливого інвестиційного клімату територій.


Довідка:
В області діють 375 підприємств промисловості ( де працює майже 70 тис. чоловік), 92% з них - у приватній власності.
В структурі промислового виробництва - 57% займає харчова промисловість, виробництво та розподілення електроенергії, газу та води - 22%, машинобудування - 9%, виробництво будівельних матеріалів - 5% та інші.
Темпи приросту у 2010 році склали +6,5%. У січні 2011 року обсяг промислового виробництва по області склав 110,4%, тоді, як по Україні – 109,7%.


Переглядів: 4058
Поширень: 0