Документ спрямований на забезпечення прав і гарантій працюючих та розвиток соціального партнерства між владою та профспілковими організаціями. Під час зустрічі голови облдержадміністрації з президією Федерації профспілок області звернули увагу на питання оплати праці, заборгованості по зарплаті та охорони праці.

10% працюючих отримують заробітну плату нижче однієї тисячі гривень, зазначив голова Федерації профспілок області Володимир Паращук. Також профспілок турбує питання невідповідності оплати праці за Єдиною тарифної сіткою.

Губернатор відзначив, що рівень зарплати у Вінницькій області в цілому поступається середньоукраїнському через переважно аграрний характер її економіки. Разом з тим, за минулий рік вдалося підвищити середньомісячний дохід працівників АПК майже на 300 грн. Голова облдержадміністрації Микола Джига вважає, що змінити ситуацію в оплаті праці можна лише економічними методами. І основний шлях підвищення рівня заробітної плати працівників – модернізація економіки. «На базі тих основних засобів, які в нас є, нормальну економіку побудувати не вийде. Усе – застаріле, енергозатратне, небезпечне для людей. Ми будемо піднімати виробництво та демонтувати існуючі тіньові схеми». Тому влада працює з кількома інвесторами щодо реалізації проектів як в промисловості, так і в сільському господарстві.

Невирішеним залишається питання з повним погашенням заборгованості з виплати заробітної плати працівникам області. Її сума сягає 20 млн. грн., причому половина боргів сконцентровано на економічно активних підприємствах. У Федерації профспілок вважають, що методика офіційної статистики не дозволяє відобразити реальну ситуацію із заборгованістю. Голова облдержадміністрації підкреслив, що по ліквідації заборгованості ведеться жорстка робота, а проти горе-керівників порушують кримінальні справи.

Також профспілкові лідери звернули увагу на те, що половина порушень у сфері трудового законодавства стосується оплати праці.

Підписана регіональна угода щодо посилення соціально-економічного захисту працівників, на думку учасників зустрічі, дозволить об’єднати зусилля влади і профспілок та попередити соціальну напругу в трудових колективах.


Переглядів: 3208
Поширень: 0