- Уряд та президент пропрацювали вже цілий рік. Які діїі влади посилил державу і економіку, а які кроки призвели до негативних наслідків?

- У нас є кому оцінювати дії президента і уряду : народ це повинен робити на виборах. Очевидно, що поліпшення рівня життя було передвиборною обіцянкою, з якою була пов\'язана величезна кількість очікувань. Через ряд об\'єктивних і суб\'єктивних причин цього не сталося.

Мої очікування були пов\'язані із здійсненням реформ. Передбачалося, що до влади йдуть з готовим пакетом реформ, а не формують його після отримання відповідних повноважень. Сьогодні ці очікування також не виправдалися, що матиме згубні наслідки для країни.

Абсолютно не реалізована програма по боротьбі з корупцією. Навпаки, корупція посилилася, стала системною. Це величезна проблема. Дуже погано, що розуміння цього доки немає. Для простої людини це означає позбавлення мотивації займатися чим-небудь, у тому числі і бізнесом. Будь-яка мотивація втрачається, коли нероба, що потрапила у владу, ім\'ям народу грабує країну.

У нас дуже виріс конкурс у ВНЗ на підготовку фахівців низькооплачуваних державних посад. Сьогодні ніхто не йде на підприємницькі факультети тоді як на підготовку юристів, чиновників, прокурорів і міліціонерів - захмарні конкурси. Це означає, що у підростаючого покоління формується готовність сприймати корупцію.

Крім того, ми минулого року мали унікальні умови для зовнішньої торгівлі. Ми мали зростання цін на основні продукти українського експорту в 2,5 разу. Як ми цим скористалися? Ніяк. Об\'єми запозичень не скорочені, інвестиції в основний капітал не відновлені, конкурентоспроможність української економіки не створена. Чим хвалитися?

- Може, стабільністю курсу гривні?

- Стабільність гривні не має ніякого відношення до дій влади, оскільки вона пов\'язана, в першу чергу, з умовами зовнішньої торгівлі по товарах українського експорту. Хоча, безумовно, це позитив.

Хочу нагадати, що і в 2009 році гривня була абсолютно стабільною. Хоча у нас були усі передумови для подальшої дестабілізації. Але я хочу нагадати, що стабільність гривні була однаковою: середній курс був 8 грн./$ як в 2009-му, так і в 2010 році.

- Тоді, можливо, побудовою вертикалі влади?

- Стабільність влади і її здатність приймати рішення не може бути самоціллю. Це лише метод для того, щоб проводити реформи. Так от, реформ не провели.

У нас знищена медицина. Я думаю, більшість з можновладців давно не були в ролі українця, який відвідує поліклініку або лікарню. Я мав незадоволення побувати там зовсім нещодавно, супроводжуючи рідну мені людину.

Настійно рекомендую керівникам країни відвідати районну або обласну лікарню: зайдіть в чорних окулярах і в шапці і подивитеся з чим доводитися стикатися.

Проблема в тому, що сьогодні в Україні знищується ціле покоління лікарів: праця докторів ставати непрестижною. Якщо раніше ми говорили, що у нас бракує ліків, устаткування, погані умови, але руки золоті, то тепер ми і цієї переваги в охороні здоров\'я втрачаємо.

- Але влада провела податкову реформу та готує пенсійну.

- Не варто говорити про те, що готують. На ці PR - розмови треба накласти мораторій. Мене не цікавить, що влада готує. Наміри можна і треба обговорювати, але не варто ними хвалитися. Я хочу, щоб був звіт про результати. Про те, що зроблено.

Оцінимо судову реформу - нелегкотравно. Також не хочеться споживати і податкову реформу.

Коли обговорювалася податкова реформа, у нас було дуже багато людей, які не сходили з екранів телевізорів і говорили про своє авторство Податкового кодексу. Конкуренція між ними була божевільною. Кричали - "це я вніс основний вклад", "інші – ні, це був я".

Сьогодні є питання: хто автор, хто несе відповідальність за написане? Немає нікого. Відповідають - це колективна праця. Мовляв, я написав, але мої пропозиції не прийняті.

Адже головна мета була одна: знайти мотивацію для більшості населення країни щоб народ ваші пропозицію прийняв.

Щоб люди сказали: ось тут трохи гірше, але, загалом, усім, врешті-решт, буде краще.

Так, здаватиму електронні накладні. Так, відстоюватиму довгі черги. Так, пообіцяли нагодувати мене гречкою в 2014 році у вигляді зниження податків, але вже сьогодні забрали «спрощенку» і підвищили штрафи, розширили повноваження контролюючих органів, отримали право на позапланові перевірки. Так, ви зробили моє життя гірше, "але". А після "але" - порожнеча.

Автоматичне відшкодування ПДВ відкладене з 1 жовтня на 1 листопада, а потім на 1 грудня, на 1 січня, на 1 лютого і, нарешті, на 1 березня. Загалом, по Станиславскому - не вірю.

- Тобто, з поверненням ПДВ все лишається погано?

- Боюся, що усе закінчитися тим, що автоматично відшкодовуватиметься ПДВ украй обмеженій кількості підприємств. Але раз так, то навіщо було город городити. Ви ці сто підприємств в окрему країну виведіть: в ній ним і відшкодовуйте. До України це не має ніякого відношення. У всіх умови погіршуються, а у ста підприємств - покращуються. Це вже було, і показало свою неефективність.

У тому, що я говорю про реформи, немає сарказму або єхидства. Насправді, це біль тому що Україна найближчим часом може позбутися унікального шансу. Для проведення реформ потрібно дві важливі складові: владні повноваження і довіра народу. Довіра вже втрачена. Далі може щось статися з владними повноваженнями. І ми знову залишимося без реформ, з популістами, які не побудували і собачей будки, але обіцяють зробити усе.

Тому важливо усім ставити питання владі : чому нічого не робите по медицині, з освітою, у житлово-комунальній сфері, у соціальних реформах. Ви ж за це бралися.


Переглядів: 3004
Поширень: 0