Сьогодні голова облдержадміністрації Микола Джига розповів журналістам про результати першого року роботи своєї команди. На сьогодні Вінницька область – у п’ятірці кращих регіонів держави, проте губернатор планує повторити минулорічний успіх – стати лідером в державі. «Треба пройти революційний шлях модернізації економіки, технічного переоснащення, тоді область вийде на справжні потужності і ми зможемо підвищити рівень життя наших громадян», - вважає він.

Пріоритетом з пріоритетів Микола Джига визначив збереження здоров’я населення. А оскільки Вінниччина увійшла у трійку регіонів, залучених у «пілотний проект» реформування охорони здоров’я, запропонував власну програму покращення стану медицини. На його переконання, в першу чергу модернізація повинна торкнутися закладів первинної ланки сільської місцевості, де ситуація найбільш критична і найбільш гостро відчуваються демографічні проблеми. Зокрема, було прийнято рішення виділити 7,4 млн. грн. для придбання машин швидкої допомоги для лікувальних закладів сільської медицини.

На новий рівень було поставлено питання будівництва довгобуду з 20-літнім «стажем» - хірургічного корпусу обласної лікарні ім. Пирогова. Уже до 21-ої річниці Незалежності відділення планують відкрити.

Будівельні роботи також активізувались в районах області. Зокрема, готується до введення в експлуатацію Шаргородська районна поліклініка.

Отримали шанс на добудову і заклади освітньої сфери. Дві сучасні школи – в Соснівці Шаргородського району та у селищі Томашпіль відкриються для дітей уже до кінця 2011 року.

Завдяки увазі питанням фізичного розвитку, особливо формуванню здорового молодого покоління, у кожному районі з’явилися нові або капітально відремонтовані спортивні споруди. Реконструюється також стадіон в центральному парку ім. Горького в обласному центрі, який влітку прийматиме чемпіонат Європи з хокею на траві.

Детінізацію економіки в області почали з наведення порядку в базовому агропромисловому комплексі.

Зокрема, внаслідок роботи спеціальної комісії з інвентаризації земель, в активний обробіток додали 60 тис. га посівних площ області, підняли заробітну плату на 40% та на 20% збільшили надходження до бюджету Пенсійного Фонду.

Окрім того, за 2010 рік орендарі розрахувались з селянами за земельні паї на 110 % та повністю за майнові, відтак люди додатково отримали 120 млн. грн.

А за темпами приросту доходів місцевих бюджетів від сплати за землю область вийшла на перше місце в Україні (за 5 місяців 2011 року), приріст становить +38%. Губернатор відзначив, що агропромисловий комплекс став осередком підвищеної економічної та інвестиційної активності. Зокрема, в 2010 році вертикально-інтегрованими структурами інвестовано в сільське господарство майже 2 млрд. грн., що на 12 % більше ніж у 2009 році. Обласна адміністрація супроводжує 80 інвестиційних проектів в АПК на суму понад 12,6 млрд. грн..

Серед пріоритетних напрямів залучення інвестицій визначені галузі молочного скотарства, цукровиробництва, розвиток овочівництва та логістичної інфраструктури для зберігання овочів та плодоягідної продукції, а також будівництво сучасних зерноскладів.

Позитивні тенденції розвитку зберігаються впродовж останнього року і в промисловості. У 2010 році рівень виробництва промислового сектору області перевищив показники 2009 року на 6,5%, у І кварталі виробництво нарощено на 3,5% порівняно з минулорічними параметрами.

За 2010 рік іноземними інвесторами вкладено в економіку області 40 млн. дол. США. Такого приросту іноземного капіталу в регіоні було досягнуто лише один раз, в докризовому 2007-му році.

Завдяки покращенню економічної ситуації середня номінальна заробітна плата в області майже досягла 2000 грн. Але на фоні держави, за рівнем оплати праці, Вінниччина – поки що у другій десятці, незважаючи на те, що темпи зростання рівня зарплат – найвищі в державі.

Є відчутні зрушення у питанні ліквідації заборгованості із виплати зарплати. Порівняно з 1 червня 2010 року, заборгованість фактично було скорочено наполовину. Людям виплачено 15 млн. грн. Проте непогашеними лишаються ще 18 млн. грн..

Стабілізується і ситуація на ринку праці. Рівень працевлаштування порівняно з 2010 р., підвищився на 23%. За 5 місяців цього року створено понад 20 тис. робочих місць (що на 5 тис. більше минулорічного показника за цей період).

За дорученням губернатора в області розробили окрему програму розвитку інфраструктури населених пунктів. Зокрема, у 300 населених пунктах області запроваджено зовнішнє освітлення на більш як 800 км вулиць. У планах – освітити ще 1000 км доріг. Також у поточному році заплановано проведення капітального ремонту 70 комунальних доріг в 47 населених пунктах області.

На запитання журналістів, наскільки сам оцінює ефективність своєї діяльності за перший рік роботи, Микола Джига відповів: «Не мені оцінювати. Але, якщо по 5-бальній системі, думаю, на «4» спрацювали. Ви приймаєте?».


Переглядів: 3423
Поширень: 0