Лядовський ярмарок: буде що купити, і на що подивитися

Другий рік поспіль із благословення митрополита Вінницького і Могилів-Подільського Симеона під покровительством Лядовського скельного чоловічого монастиря проводиться ярмарок. За традицією століть, приурочен він до престольного свята обителі - Усікновення глави Пророка Предтечі і Хрестителя Господня Іоанна.

Головне у житті
Лядовський монастир, який готується відзначити в 2013 році 1000-річчя свого заснування, відбудовується з руїн, і силою Божої благодаті тисячі паломників приїзджають сюди. Відродження Лядовського ярмарку також сприяє залученню людей до Православ’я, до усвідомлення головних цінностей свого життя.

– Основна ціль проведення ярмарки – то є духовне – привернути людей до Бога, до Церкви, – говорить настоятель Лядовського Усікновенського скельного чоловічого монастиря архимандрит Антоній (Нетребін). – Наша матір Церква для кожної людини знаходить заходи виховання і врачевання наших душ. І через ярмарку, через те, що народ збирається навколо монастиря, людина долучається до духовного, до святого місця, яке віками намолене тими святими отцями, подвижниками, що жили тут 1000 років.

За словами о.Антонія, проведення православної ярмарки відроджує народні традиціїї, виховує в людях дух патріотизму:

– Ця ярмарка вселяє в людські души любов, милосердя, взаєморозуміння: любов до нашої країни, любов один до одного – любов, яку в Євангєліє заповідовав Господь.

Плоди своєї праці
А головним економічним акцентом Лядовського ярмарку стане його регіональна направленість – щоб виробники промислової та сільхозпродукции декількох районів Вінницької області, сусідніх Хмельницької та Черновицької могли привезти на продаж свою продукцію. Асортимент планується осіннє щедрий, а ціни обіцяють бути помірними.

Адже покупців буде багато – до Лядовського монастиря і на ярмарок приїзджають тисячі паломників із багатьох міст України, Росії, Бєлорусі і Молдови. Навіть із Західної Європи та США православні хочуть завітати до древньої обителі.

Тому і всіляких речей на ярмарку теж буде продаватися багато: одяг, взуття, товари для дому, сувеніри тощо. А народні майстри, ремісники і творчі студії привезуть на продаж свої унікальні вироби і покажуть цікаві майстер-класи.

– Кожен православний може продати на нашому ярмарку плоди своєї праці, – зазначив координатор проекту «Лядовський ярмарок», керівник Православного центру «Канон» Юрій Лопухов. – Очікується не менш ніж 300 учасників ярмарку, у тому числі підприємці із Києва та інших міст України, і понад 10 тисяч відвідувачів кожного дня.

А монастирі та парафії представлятимуть на ярмарку предмети церковного вжитку, духовну літературу і вироби власних промислів, а також продукти монастирських господарств – мед, вино, квас, овочі, фрукти. За традицією, Лядовський монастирь виставляє на ярмарку овечу бринзу, сир та іншу молочну продукцію та пригостить паломників і гостей свята стравами за чернечими рецептами.

Для всіх бажаючих
Так, гостям буде що купити, і на що подивитися. Адже ярмарок під покровительством монастиря, освячений силою молитви, поєднує в собі всі позитивні моменти народного свята врожаю і сповнений глибоким духовним змістом - подяки Богові за всі земні дари та паломництвом до святої обителі.

– Ярмарок то є ярмарок, і люди хочуть там веселитися і мати користь від участі в ньому, – сказав на відродження Лядовського ярмарку митрополит Вінницький і Могилів-Подільський Симеон. – Але Лядовський ярмарок – це, в першу чергу, відродження традицій того часу, коли люди більше вірили у Бога. Тому хотілося, аби все, що пов’язане з колишнім життям Лядовської обителі, знову повернулося до людей.

10 вересня ярмарок проводиться як традиційне свято урожаю, а 11 вересня, в Усікновення глави Пророка Предтечі і Хрестителя Господня Іоанна, відбудеться престольне свято Лядовської обителі.

Спеціальні автобусні рейси на Лядовський ярмарок 10 та 11 вересня:

із Вінниці від Центрального та Західного автовокзалів о 6.00
Запис за тел. 67-05-80; 35-90-76; (067)503-47-74
Паломницький центр «Поділля-тревел»

із Могилів-Подільського від автовокзалу
о 7.00; 8.30; 10.30; 14.00; 15.30; 17.00.

Підприємствам і приватним особам з питань участі у Лядовському ярмарку звертатися за тел. (096)450-32-17, (067)43-111-33


Переглядів: 4268
Поширень: 0