Упродовж жовтня борги на економічно активних підприємствах скорочено на 4,1 млн. грн. Проте їх працівникам не виплачено ще 5,5 млн. грн.. Це складає третину загальнообласного боргу. Відтак, голова облдержадміністрації Микола Джига вимагає прискорити темпи ліквідації боргів. На цьому він наголосив вчора на засіданні обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати.

Відкриваючи нараду, керівник області висловив занепокоєння з приводу недостатніх темпів погашення заборгованості із виплати заробітної плати. «Низькі темпи виплати боргів не забезпечують виконання завдань щодо своєчасної та у повному обсязі плати праці. Особливо ускладнилась ситуація у вересні поточного року, коли борг збільшився на 2,3 млн. грн. Не найкраща ситуація прослідковується і у жовтні. За оперативними даними відбулося погашення боргів на 4,2 млн.грн. Але у абсолютному виразі борги залишаються значними і становлять 15,5 млн. грн.», - сказав він. Микола Джига зазначив, що від відносно ліберальних методів у боротьбі із злісними боржниками влада переходить до кардинальних, адже деякі підприємств не лише не зменшують борги, а і приховують невиплату зарплат. «Ми вийшли на кінець року, а виправити ситуацію, як би хотілось, не вдалось. Розмови, вмовляння мало що дали. На підставі аналізу цього питання разом з прокуратурою ми порушимо декілька десятків кримінальних справ, і ситуація одразу ж зміниться. Іншого виходу немає, мають бути відповідні санкції», - пояснив голова облдержадміністрації.

Аналізуючи роботу відповідальних відомств за своєчасність виплати зарплат працівникам, заступник голови облдержадміністрації Любові Спірідонова відзначила відсутність злагодженої позиції окремих служб. «Немає чіткої координації в цьому напрямку роботи податківців, працівників правоохоронних органів, контрольно-ревізійних служб, органів соціального діалогу», - зауважила вона.

«На сьогодні в області нараховується 104 підприємства, що не забезпечують своєчасну виплату зарплати. В тому числі 32 належать до категорії економічно активних», – повідомила Любов Спірідонова. Разом з тим, позитивні зрушення є. 22 райони із 33 територіальних одиниць області не мають боргів із виплати заробітної плати на економічно активних підприємствах. 10 районів області розрахувались з боргами повністю.

У ході наради голові облдержадміністрації прозвітували керівники усіх проблемних регіонів в питанні виплати заборгованих зарплат. Микола Джига відзначив: особливе занепокоєння викликають міста обласного значення. «Турбують міста. Якщо в районах, не самих багатих, з цією проблемою розібрались, органи місцевого самоуправління в містах обласного значення працюють недостатньо», - зазначив губернатор.

Відтак, Микола Джига дав часу місцевій владі до кінця місяця з’ясувати ситуацію по кожному підприємству-боржнику та бути готовими до звіту про погашення боргів до 10 грудня. З цього дня в обласній адміністрації розпочнуться спеціальні співбесіди з керівниками районів та міст обласного значення за участі представників правоохоронних органів, на яких заслуховуватимуть результати роботи. Голова облдержадміністрації попередив керівників: «Не шукайте причини і винних. Повернення заробленого людям – це не моя примха, це конституційні вимоги. Тому працюйте і знаходьте можливості виходу з ситуації».


Переглядів: 2888
Поширень: 0